fbpx
Skip to content

Ξινολάχανο: Τα φυσικά μας προβιοτικά!

14 Οκτ 2024
/
ξινολάχανο, φυσικά προβιοτικά

Το ξινολάχανο είναι κάτι παραπάνω από ένα μείγμα λάχανου και αλατιού—είναι ένα πραγματικό θαύμα ζύμωσης!

Ένας εύκολος τρόπος να δημιουργήσεις προβιοτικά στο σπίτι, με απλά υλικά!

Αναπτύσσει τη χαρακτηριστική του γεύση
Εμπλουτίζεται με βιταμίνες, μέταλλα και προβιοτικά
Γίνεται σύμμαχος της υγείας σου!

  • Βελτιώνει την υγεία του εντέρου
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό
  • Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Αν θες, λοιπόν, το εντεράκι σου να σε ευγνωμονεί καθημερινά, δοκίμασε αυτή τη συνταγή για να φτιάξεις με φυσική ζύμωση τα δικά σου προβιοτικά.

  • 2 κιλά ψιλοκομμένο λάχανο (άσπρο και σκληρό)
  • 2 τριμμένα καρότα
  • 1 ψιλοκομμένη πιπεριά
  • κόκκους από μαύρο πιπέρι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κ.σ. αλάτι χωρίς ιώδιο

Αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου και το κόβουμε σε τέταρτα, αφαιρώντας τον πυρήνα.

Ψιλοκόβουμε το λάχανο και την πιπεριά και τρίβουμε το καρότο.

Τοποθετούμε το ψιλοκομμένο λάχανο σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνουμε το αλάτι και κάνουμε  μασάζ με το αλάτι στο λάχανο με τα χέρια μας για περίπου 3-4’. Το λάχανο θα γίνει νερουλό και λίγο μαλακό, αυτό ακριβώς θέλουμε.

Προσθέτουμε το καρότο και την πιπεριά και κάνουμε λίγο μασάζ ακόμα.

Προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

Βάζουμε το λάχανο σε ένα βάζο και χρησιμοποιούμε τη γροθιά μας για να πιέσουμε  το λάχανο προς τα κάτω. Αυτή η διαδικασία αναγκάζει το λάχανο να απελευθερώσει περισσότερο υγρό.

Γεμίζουμε το βάζο και πιέζουμε προς τα κάτω το λάχανο μέχρι το υγρό να ανέβει πάνω από την επιφάνεια και να βυθιστεί το λάχανο στο υγρό του.

Δεν βάζουμε νερό στο λάχανο! Όσο καλύτερα πιέζουμε το λάχανο τόσο περισσότερο υγρό θα βγάλει.

Καλύπτουμε το βάζο με ένα πανί ή με μια γάζα και ένα λαστιχάκι.

Διατηρούμε το βάζο σε θερμοκρασία δωματίου. Ελέγχουμε καθημερινά και πιέζουμε το λάχανο για να το κρατήσουμε βυθισμένο στο υγρό του.

Προσοχή: αν το λάχανο δεν είναι βυθισμένο στο υγρό του, θα χαλάσει στο πάνω μέρος του.

Θα αρχίσουμε να βλέπουμε φυσαλίδες μέσα σε λίγες μέρες, οι οποίες είναι σημάδι ζύμωσης.

Δοκιμάζουμε μετά από 3 -4 ημέρες. Όταν μας φαίνεται καλό στη γεύση, είναι έτοιμο. Αυτό μπορεί να διαρκέσει από μερικές ημέρες έως 1-2 εβδομάδες (εξαρτάται από την εξωτερική θερμοκρασία). Όσο πιο ζεστή η εξωτερική  θερμοκρασία, τόσο πιο γρήγορα γίνεται η ζύμωση!

Αν προτιμάτε ένα πιο όξινο ξινολάχανο, αφήστε το να ζυμωθεί περισσότερο.

Μόλις είναι έτοιμο, βάζουμε ένα καπάκι στο βάζο και το φυλάμε στο ψυγείο.

Χρησιμοποιούμε αλάτι χωρίς ιώδιο, γιατί το ιώδιο μαλακώνει το λάχανο και δεν γίνεται τραγανό.

Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ ξύδι καθώς εξουδετερώνει τα φιλικά βακτήρια.

Καλή απόλαυση!

Αν θέλεις να δεις περισσότερες υγιεινές συνταγές, ακολούθησέ με στο Instagram ή κάνε like στη σελίδα μου στο Facebook!

Διαβάστε επίσης

Μπιφτεκάκια Τόνου με Γλυκοπατάτα!

Αν είσαι λάτρης του τόνου αλλά και της γλυκοπατάτας, αυτά τα μπιφτεκάκια τόνου με γλυκοπατάτα θα γίνουν τα αγαπημένα σου!…

Μάθετε περισσότερα

Διατροφή και Ενδομητρίωση: Πώς Μπορεί η Διατροφή να Γίνει Σύμμαχος στη Διαχείριση των Συμπτωμάτων

Η ενδομητρίωση είναι μια χρόνια γυναικολογική πάθηση που επηρεάζει περίπου 1 στις 10 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Παρόλο που συχνά παραμένει…

Μάθετε περισσότερα

Υγιεινό Παγωτό γιαούρτι σε μόλις 1 λεπτό!

Πες το παγωτό, πες το σεμιφρέντο, πες το παγωμένο γιαούρτι ή ακόμα καλύτερα πες το «απόλαυση σε κουταλιά»! Μια πανεύκολη,…

Μάθετε περισσότερα
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ας ξεκινήσουμε μαζί τη διατροφική σου μεταμόρφωση!

Κλείσε τώρα το ραντεβού σου καλώντας με στο 21 1418 5420 ή

συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας