fbpx
Skip to content

Αντιοξειδωτικά: Ένας πολύτιμος σύμμαχος για την καλή υγεία!

09 Νοέ 2023
/
Αντιοξειδωτικά

Συχνά ακούς για τα οφέλη των αντιοξειδωτικών και πόσο σημαντικά είναι για την υγεία μας. Είμαι, όμως σίγουρη, ότι θα αναρωτιέσαι τι ακριβώς είναι τα αντιοξειδωτικά, με ποιον τρόπο συμβάλλουν στην υγεία μας και πώς μπορούμε να αυξήσουμε την πρόσληψή τους.

Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού μας από τις επιδράσεις των ελεύθερων ριζών και συμβάλλουν στην πρόληψη ασθενειών.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι επιβλαβή μόρια, τα οποία, μέσα από μια σειρά χημικών αντιδράσεων, μπορούν να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες στον οργανισμό, δηλαδή καταστρέφουν τις κυτταρικές μεμβράνες, το μόριο DNA του κυττάρου και συνεπώς τα ίδια τα κύτταρα. Έτσι, συμβάλλουν στην εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου και άλλων χρόνιων ασθενειών.

Η παραγωγή ελεύθερων ριζών είναι μια φυσική διαδικασία του οργανισμού μέσω της διαδικασίας του μεταβολισμού, ωστόσο, φαίνεται ότι ο οργανισμός μας παράγει μεγαλύτερες ποσότητες ελεύθερων ριζών όταν υπάρχουν κακές διατροφικές συνήθειες, έντονο στρες, άγχος, όταν το άτομο είναι καπνιστής ή ακόμη και από την ρύπανση και την ακτινοβολία.

Το σώμα μας διαθέτει μηχανισμούς εξουδετέρωσης των ελεύθερων ριζών, ωστόσο, η αυξημένη παραγωγή που προέρχεται από τις ανθυγιεινές συνήθειες που αναφέρθηκαν παραπάνω,  αναγκάζει τον οργανισμό να χρειάζεται ενίσχυση, η οποία φυσικά γίνεται μέσω της διατροφής!

Τα πιο γνωστά και ισχυρά αντιοξειδωτικά των τροφών περιλαμβάνουν τη βιταμίνη C, τη βιταμίνη Ε και τα καροτενοειδή, όπως το β-καροτένιο, το λυκοπένιο και τη λουτεΐνη.

Αντιοξειδωτικά
  1. Προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις: Τα αντιοξειδωτικά μειώνουν την οξείδωση των λιπιδίων στο αίμα, βοηθώντας έτσι στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.
  2. Καταπολέμηση του καρκίνου: Ορισμένα αντιοξειδωτικά μπορούν να αναστείλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και να προστατεύσουν τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.
  3. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος: Τα αντιοξειδωτικά συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, βοηθώντας το στην καταπολέμηση των φλεγμονών, των λοιμώξεων και των νόσων.
  4. Προστασία από τη γήρανση: Η οξείδωση συμβάλλει στην εμφάνιση σημαδιών γήρανσης. Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν τις κυτταρικές μεμβράνες και τους ιστούς συμβάλλοντας στη διατήρηση νεανικής επιδερμίδας.
  5. Προστασία των ματιών: Οι ζημιές από την ηλιακή ακτινοβολία μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στα μάτια. Αντιοξειδωτικά όπως οι βιταμίνες C, E και η β-καροτίνη προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία, αποτρέπουν τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας και καθυστερούν τα προβλήματα όρασης που οφείλονται στην ηλικία.
  6. Βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου: Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στα κύτταρα του εγκεφάλου, με κίνδυνο ανάπτυξης νευροεκφυλιστικών παθήσεων όπως τη νόσο Alzheimer. Τα αντιοξειδωτικά δρουν προληπτικά και ανασταλτικά στην εμφάνιση τέτοιου είδους παθήσεων.
  7. Πρόληψη εμφάνισης καρκίνου: Τα αντιοξειδωτικά συμβάλλουν στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων και στην επιβράδυνση των μηχανισμών της καρκινογένεσης δρώντας έτσι θετικά στην προστασία του οργανισμού.
Αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά βρίσκονται σε μεγάλη ποικιλία τροφίμων. Οι πιο πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών είναι:

  • Φρέσκα φρούτα με έντονα χρώματα όπως πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια (βιταμίνη C)
  • Αβοκάντο, αγγούρια και καρπούζι (βιταμίνη E)
  • Σκούρα πράσινα λαχανικά όπως σπανάκι, μπρόκολο και πιπεριά (βιταμίνη C, βιταμίνη A)
  • Ξηροί καρποί όπως αμύγδαλα και φουντούκια (βιταμίνη E)
  • Βατόμουρα, κράνμπερι και κεράσια (φλαβονοειδή)
  • Πράσινο τσάι (κατεχίνες)
  • Σκόρδο (αλλιίνη)
  • Προϊόντα ολικής άλεσης: δημητριακά, ζυμαρικά, βρώμη, κινόα κ.α.
  • Μαύρη σοκολάτα (φλαβονοειδή και πολυφαινόλες)
  • Κόκκινο κρασί (ανθοκυανίνες, πολυφαινόλες, φλαβονοειδή)
  • Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο (πολυφαινόλες, αντιοξειδωτική δράση)
  • Βότανα και μπαχαρικά όπως γαρύφαλλο, τζίντζερ, δεντρολίβανο, κουρκουμάς κ.α.

Όπως καταλαβαίνουμε, η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου προγράμματος διατροφής και η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό μας να αναπτύξει ασπίδα προστασίας έναντι σε κάθε κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών.  Ιδιαίτερα, όμως, κάποιες τροφές όπως αυτές που αναφέρθηκαν παραπάνω, συμβάλλουν όχι μόνο στην πρόληψη ασθενειών, φλεγμονών και λοιμώξεων αλλά και στην καταπολέμησή τους μειώνοντας τα συμπτώματα ή τη διάρκεια νόσησης. 

Αν θέλεις να μάθεις τα πάντα για την υγεία και τη διατροφή ακολούθησε με στο Instagram ή κάνε like στη σελίδα μου στο Facebook.

Για οποιαδήποτε πληροφορία μη διστάσεις να επικοινωνήσεις εδώ μαζί μου!

Διαβάστε επίσης

Η πιο υγιεινή μαγιονέζα που έχεις φτιάξει!

Είσαι λάτρης της μαγιονέζας; Ε, τότε αυτή η συνταγή για σπιτική και υγιεινή μαγιονέζα με λίγα υλικά που έχεις σίγουρα…

Μάθετε περισσότερα

10 τροφές που αυξάνουν τον μεταβολισμό!

Η ενίσχυση του μεταβολισμού αποτελεί βασικό στόχο για μεγάλη μερίδα ανθρώπων, ειδικά όσοι βρίσκονται σε πρόγραμμα απώλειας βάρους. Ο μεταβολισμός είναι ο…

Μάθετε περισσότερα

Σπιτικό ψωμί χωρίς γλουτένη με φαγόπυρο!

Αν δεν έχεις δοκιμάσει ποτέ φαγόπυρο, αυτό το ψωμί με φαγόπυρο χωρίς γλουτένη θα σε εντυπωσιάσει!! Αν όμως έχεις δοκιμάσει…

Μάθετε περισσότερα
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ας ξεκινήσουμε μαζί τη διατροφική σου μεταμόρφωση!

Κλείσε τώρα το ραντεβού σου καλώντας με στο 21 1418 5420 ή

συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας