fbpx
Skip to content

Βιταμίνες που χρειαζόμαστε την Άνοιξη

18 Απρ 2024
/
anixi vitamines

Η περίοδος της άνοιξης είναι η επίσημη μετάβαση από τον χειμώνα στο καλοκαίρι, και όπως ακριβώς έχουμε «την αλλαγή» στη φύση που προετοιμάζεται να υποδεχτεί το καλοκαίρι, έτσι και το σώμα μας έχει μεγαλύτερες ανάγκες σε συγκεκριμένες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που θα το βοηθήσουν να προετοιμαστεί για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του καλοκαιριού μετά από έναν βαρύ και δύσκολο χειμώνα. 

Πολλές φορές, η έναρξη της ανοιξιάτικης περιόδου μπορεί να συνοδεύεται από μειωμένα επίπεδα ενέργειας και αύξηση των αλλεργιών, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να φροντίσουμε να παρέχουμε στον οργανισμό μας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη.

Οι βιταμίνες που χρειαζόμαστε για να γεμίσουμε ενέργεια, να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας ώστε να αντεπεξέλθει στις αλλεργίες ή τα κρυολογήματα της περιόδου είναι:

Η βιταμίνη D παίζει βασικό ρόλο τόσο στην υγεία των οστών και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, όσο και στη ρύθμιση της διάθεσής μας. Παρόλο που την άνοιξη η έκθεσή μας στον ήλιο-τη βασικότερη πηγή βιταμίνης D- είναι μεγαλύτερη, τα αποθέματα του οργανισμού μας είναι συνήθως μειωμένα κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου και για αυτό πρέπει να έχουμε υπόψη να λαμβάνουμε επαρκή ποσότητα της βιταμίνης αυτής μέσω της διατροφής. Σημαντικό είναι να λαμβάνουμε βιταμίνη D και μέσω της διατροφής μας, καταναλώνοντας τροφές που περιέχουν βιταμίνη D όπως λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλες, γαύρος, κ.α.), στρείδια, γαρίδες, μανιτάρια, κρόκο αυγού, βοδινό συκώτι, τρόφιμα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D ή από τη λήψη συμπληρώματος.

Τα Ω3 λιπαρά οξέα, συμβάλλουν στην καρδιαγγειακή υγεία, τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη ρύθμιση των φλεγμονών. Η λήψη Ω3 λιπαρών οξέων μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων των ανοιξιάτικων αλλεργιών, όταν το σώμα μας μπορεί να εμφανίσει αυξημένες ανοσολογικές αντιδράσεις σε περιβαλλοντικούς παράγοντες. Πλούσιες διατροφικές πηγές Ω-3 λιπαρών οξέων είναι τα λιπαρά ψάρια, οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο, ο λιναρόσπορος, οι σπόροι chia κ.α.

Ο ψευδάργυρος παίζει καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, καθώς και στην ανάπλαση των ιστών και στη σύνθεση του DNA, κάνοντάς τον απαραίτητο θρεπτικό συστατικό ιδιαίτερα στις μεταβατικές περιόδους. Ο ψευδάργυρος βοηθά στη μείωση των φλεγμονών αλλά και στην υγεία του δέρματος, ενισχύει τον φραγμό του δέρματος προετοιμάζοντάς το για την αυξημένη έκθεση στο ηλιακό φως κατά τους ανοιξιάτικους μήνες. Διατροφικές πηγές ψευδαργύρου αποτελούν το βοδινό συκώτι, τα μανιτάρια, ο κρόκος του αυγού, οι ξηροί καρποί και ιδιαίτερα τα αμύγδαλα, οι σπόροι όπως ο κουκουναρόσπορος.

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συμπεριλαμβανομένων των Β1 (θειαμίνη), Β2 (ριβοφλαβίνη), Β3 (νιασίνη), Β6 (πυριδοξίνη), Β9 (φυλλικό οξύ) και Β12 (κοβαλαμίνη), έχουν σημαντικό ρόλο στον ενεργειακό μεταβολισμό, τη λειτουργία του νευρικού μας συστήματος και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Επιπλέον, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β υποστηρίζουν τον ενεργειακό μεταβολισμό διευκολύνοντας τη μετατροπή της τροφής σε αξιοποιήσιμη ενέργεια, καταπολεμώντας έτσι την κόπωση και ενισχύοντας τη ζωτικότητα αλλά και τη γνωστική μας λειτουργία. Πλούσιες πηγές βιταμινών του συμπλέγματος Β αποτελούν τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα άπαχα κρέατα, τα ψάρια και θαλασσινά, τα αυγά, τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα φρούτα και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι.

Το μαγνήσιο αποτελεί βασικό σύμμαχο για τη λειτουργία του μυικού μας συστήματος, αλλα και τη διαχείριση του στρες. Επιπλέον, το μαγνήσιο βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου, εξασφαλίζοντας έναν ποιοτικότερο ύπνο ιδιαίτερα σε περιόδους όπου έχουμε μετάβαση από τη μία εποχή στην άλλη.  Πλούσιες πηγές μαγνησίου αποτελούν τα δημητριακά ολικής άλεσης (βρώμη, φαγόπυρο, πλιγούρι, σίκαλη κ.α.), το σουσάμι, τα όσπρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (μαρούλι, σπανάκι κ.α.), οι ξηροί καρποί (κυρίως τα αμύγδαλα και τα καρύδια).

H βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, βασικό για την τόνωση του οργανισμού και την ενίσχυση της ενέργειάς μας αλλά και για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Είναι απαραίτητη την περίοδο της άνοιξης ώστε να μπορέσει ο οργανισμός να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της περιόδου. Πλούσιες πηγές βιταμίνης C αποτελούν τα φρούτα και τα λαχανικά με έντονα χρώματα (κίτρινο, πράσινο, πορτοκαλί, κόκκινο) όπως φράουλες, ακτινίδιο, μπρόκολο, σπανάκι, μαϊντανός, πιπεριές κ.α.

Ας απολαύσουμε αυτή την όμορφη και ηλιόλουστη περίοδο της άνοιξης και ας θρέψουμε τον οργανισμό μας σωστά με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά!

Αλιόνα Στράτουλατ, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

www.aliona-stratulat.gr

Διαβάστε επίσης

Σαρδέλα αχνιστή στο τηγάνι!!

Εάν δυσκολεύεσαι με το ψάρι και δεν μπορείς να βρεις τρόπους να το προσθέσεις στη διατροφή σου, δοκίμασε αυτή την…

Μάθετε περισσότερα

Μπισκότα με 3 υλικά!

Back to school και σου έχω το πιο γρήγορο και εύκολο σνακ για τα παιδάκια σου αλλά και για σένα…

Μάθετε περισσότερα

Back to School: Tips για να αποκτήσει το παιδί μου υγιεινές διατροφικές συνήθειες!

Η επιστροφή στο σχολείο σηματοδοτεί μια νέα αρχή τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς. Η επάνοδος στο…

Μάθετε περισσότερα
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ας ξεκινήσουμε μαζί τη διατροφική σου μεταμόρφωση!

Κλείσε τώρα το ραντεβού σου καλώντας με στο 21 1418 5420 ή

συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας