fbpx
Skip to content

FODMAP ΔΙΑΙΤΑ: Διατροφικός σύμμαχος στην ανακούφιση από τα συμπτώματα του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου!

FODMAP ΔΙΑΙΤΑ: Διατροφικός σύμμαχος στην ανακούφιση από τα συμπτώματα του ΣΕΕ

Αναρωτιέσαι τι είναι η Δίαιτα FODMAP; Σε προηγούμενο άρθρο μιλήσαμε για το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (σπαστική κολίτιδα). Είναι η πιο συχνή λειτουργική γαστρεντερική διαταραχή που δεν θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή του ατόμου. Δυστυχώς όμως, υποτροπιάζει συχνά δημιουργώντας δυσάρεστα συμπτώματα που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής του ατόμου. 

Παρακάτω θα αναλύσουμε περισσότερο τη διατροφική αντιμετώπιση του συνδρόμου. Θα μιλήσουμε για το μοναδικό αναγνωρισμένο πρωτόκολλο διατροφής τα FODMAP, αλλά και τη συμβολή των FODMAP στην ανακούφιση από τα συμπτώματα που προκαλεί το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου!

Τι είναι τα FODMAP;

Είναι ουσίες που περιέχονται σε πολλά τρόφιμα. O αποκλεισμός τους από τη διατροφή μας υιοθετώντας τη low-FODMAP δίαιτα μπορεί να συμβάλλει θετικά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του που προκαλεί το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου!. 

Πιο συγκεκριμένα, το ακρωνύμιο αναφέρεται σε:

Fermentable – Ζυμώσιμοι

Oligosaccharides – Ολιγοσακχαρίτες

Disaccharides – Δισακχαρίτες

Monosaccharides – Μονοσακχαρίτες

And – και

Polyols – Πολυόλες

Και, σίγουρα, απορείς τι είναι στην πραγματικότητα αυτό! 

Τα FODMAP είναι, ουσιαστικά, ουσίες (απλά σάκχαρα) που υπάρχουν σε τρόφιμα της ομάδας των υδατανθράκων βραχείας αλυσίδας. Το λεπτό έντερο, μετά την κατανάλωση και την πέψη, δεν μπορεί να τους απορροφήσει . Έτσι, «ταξιδεύουν» από το λεπτό έντερο μέχρι και το παχύ έντερο «τραβώντας» μαζί τους νερό. Παράλληλα, είναι η τροφή του εντερικού μικροβιώματος -των καλών βακτηρίων- του παχέος εντέρου. Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω έχει ως αποτέλεσμα τη διάταση (πρήξιμο) του παχέος εντέρου που έχει ως επακόλουθο την πρόκληση των συμπτωμάτων του ΣΕΕ. 

Οι παραπάνω αντιδράσεις συμβαίνουν σε όλους τους ανθρώπινους οργανισμούς μετά την κατανάλωση των FODMAP. Όμως, αποτελούν αιτία εμφάνισης ενοχλητικών συμπτωμάτων σε άτομα που πάσχουν από ΣΕΕ. Έτσι, η μέχρι σήμερα έρευνα έχει δείξει ότι η μείωση ή ο αποκλεισμός της πρόσληψής τους βοηθά σημαντικά στην ανακούφιση από τα συμπτώματα του ΣΕΕ.

Δηλαδή, σε ποια τρόφιμα τα συναντάμε;

  • Ολιγοσακχαρίτες και γαλακτο-ολιγοσακχαρίτες (σκόρδο, λευκό και κόκκινο κρεμμύδι, ρεβίθια, κάσιους, γάλα σόγιας, σταφίδες, λευκά ζυμαρικά, μπανάνα, ψωμί σίκαλης, λαχανάκια Βρυξελλών)
  • Μονοσακχαρίτες – φρουκτόζη (σπαράγγια, ροδάκινα, βερίκοκα, κεράσια, σύκα, μάνγκο, αχλάδια, παπάγια, δαμάσκηνα, λωτός, μήλα, κονσερβοποιημένα φρούτα, αποξηραμένα φρούτα, μέλι, χυμός πορτοκάλι)
  • Δισακχαρίτες (γάλα ζωικής προέλευσης – αγελαδινό, κατσικίσιο, κεφίρ, βουτυρόγαλα, σοκολάτα, τυρί cottage, κρεμώδη τυριά / αλοιφές, συμπυκνωμένο γάλα, γάλα σκόνη, μαλακά τυριά (brie, ricotta), γιαούρτι, πουτίγκα)
  • Πολυόλες (αβοκάντο, δαμάσκηνα, μανιτάρια, κουνουπίδι, γλυκά, καλαμπόκι)

Και, η Δίαιτα Low FODMAP, τι είναι;

Στο πλαίσιο της θεραπευτικής προσέγγισης του ΣΕΕ μέσω της διατροφής, έρευνες έχουν δείξει πως ο περιορισμός της πρόσληψης τροφίμων που περιέχουν FODMAP, επιδρούν θετικά στον περιορισμό των συμπτωμάτων και την ανακούφιση των ασθενών που πάσχουν από ΣΕΕ.

Η προσέγγιση αυτή, έχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο (3) τριών φάσεων:

Φάση 1: Δίαιτα χαμηλή σε FODMAP

Σε αυτή τη φάση τα τρόφιμα που είναι μέτριας ή υψηλής περιεκτικότητας σε FODMAP αντικαθίστανται με τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP. Βελτίωση των συμπτωμάτων θα παρατηρήσουμε την 3η – 4η εβδομάδα.

Φάση 2: Επανένταξη FODMAP.

Σε αυτή τη φάση υπάρχει η δοκιμή και η σταδιακή επανένταξη των FODMAP με συγκεκριμένο τρόπο.

Φάση 3: Εξατομίκευση.

Το άτομο γνωρίζει πλέον ποια FODMAP πυροδοτούν τα συμπτώματα και σε ποιο βαθμό μπορεί να τα ανεχτεί και περνά σε ένα πιο απελευθερωμένο πρότυπο διατροφής.

Σε ποιους απευθύνεται η Δίαιτα FODMAP;

Η δίαιτα που περιορίζει την πρόσληψη των FODMAP είναι κατάλληλη για ασθενείς που πάσχουν από ΣΕΕ. Δεν μπορεί να αποτελέσει πρόγραμμα που μπορούμε να υιοθετήσουμε για όλη μας τη ζωή! Η σύσταση περιλαμβάνει διάστημα 2-8 εβδομάδων. Στο διάστημα αυτό, πρώτη λαμβάνει χώρα η αξιολόγηση από τον επαγγελματία διατροφολόγο-διαιτολόγο με εξειδίκευση στη Low FODMAP διατροφή για το πώς θα περιορίσει το άτομο τους υδατάνθρακες καθώς και τη σταδιακή τους επανένταξη στο καθημερινό διαιτολόγιο του.

Για το τέλος οι συμβουλές για τη Δίαιτα FODMAP…

Αφού είδαμε τα πιο σημαντικά σημεία που αφορούν τα FODMAP, ας δούμε και μερικές γενικές συμβουλές τη διαχείριση των συμπτωμάτων του ΣΕΕ:

  • Φρόντισε να καταναλώνεις γεύματα σε τακτικά διαστήματα μέσα στην ημέρα και να αφιερώνεις τον κατάλληλο χρόνο. Προσπάθησε να αποφεύγεις να τρως «στο πόδι» ή βιαστικά!
  • Πίνε άφθονο νερό! Η ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική για την υγεία του πεπτικού συστήματος. Πίνε τουλάχιστον 1.5-2 λίτρα υγρών καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, κυρίως νερό και μη καφεϊνούχα ροφήματα.
  • Προσπάθησε να περιορίσεις την κατανάλωση καφέ (έως 3 φλιτζάνια / ανά ημέρα).
  • Περιόρισε ή ακόμη καλύτερα απόφυγε πλήρως την κατανάλωση αναψυκτικών, κυρίως τύπου light ή zero, και το αλκοόλ.
Προσπάθησε να αποφύγεις τα αναψυκτικά και το αλκοόλ σε Δίαιτα χαμηλή σε FODMAP
  • Προσπάθησε να περιορίσεις την κατανάλωση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και «ανθεκτικών αμύλων». Δεν λαμβάνει χώρα η διάσπαση στο λεπτό έντερο και, έτσι, φτάνουν αδιάσπαστα στο παχύ έντερο και προκαλούν συμπτώματα.
  • Κατανάλωσε μέχρι 3 μερίδες φρέσκων φρούτων την ημέρα.
  • Επιπλέον, αν υποφέρεις από διάρροια, περιόρισε τη σορβιτόλη. Είναι μια τεχνητή γλυκαντική ουσία που υπάρχει στα γλυκά χωρίς ζάχαρη, στα αναψυκτικά τύπου light και σε ορισμένα διαιτητικά προϊόντα.

Ολοκληρώνοντας για τη Δίαιτα FODMAP…

Αν υποφέρεις ΣΕΕ και τα συμπτώματά του, θα πρέπει να μιλήσεις άμεσα με έναν εξειδικευμένο διατροφολόγο – διαιτολόγο. Θα σε καθοδηγήσει και θα σε εκπαιδεύσει διατροφικά ώστε να επανέλθει ο οργανισμός σου στη φυσιολογική του λειτουργία. Μην ξεχνάς, κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός. Η κατάλληλη προσέγγιση και ένα αυστηρά εξατομικευμένο πρόγραμμα θα σε ανακουφίσει από τα δυσάρεστα συμπτώματα!

Επικοινώνησε μαζί μου εδώ για να αντιμετωπίσουμε τα δυσάρεστα συμπτώματα που σε ταλαιπωρούν!

Αν θέλεις να μάθεις τα πάντα για τον Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, ακολούθησε με στο Instagram ή κάνε like στη σελίδα μου στο Facebook!

Διαβάστε επίσης

Ποια φαγητά δεν πρέπει να φας πριν πέσεις για ύπνο;

Ήξερες ότι η ποιότητα του ύπνου επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, και ένας από τους πιο σημαντικούς είναι η διατροφή; Ο…

Μάθετε περισσότερα

Τα πιο εύκολα σπιτικά ψωμάκια!

Σου έχω την πιο εύκολη συνταγή για σπιτικά ψωμάκια, τα οποία μπορείς να γεμίσεις με ό,τι θέλεις, είτε με κάτι…

Μάθετε περισσότερα

Φάρμακα που προκαλούν αύξηση βάρους!

Η αύξηση του σωματικού βάρους είναι γνωστό ότι μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Κάποιοι από αυτούς είναι η διατροφή,…

Μάθετε περισσότερα
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ας ξεκινήσουμε μαζί τη διατροφική σου μεταμόρφωση!

Κλείσε τώρα το ραντεβού σου καλώντας με στο 21 1418 5420 ή

συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας