fbpx
Skip to content

Διατροφή και παιδί: Πώς θα μάθω το παιδί μου να τρώει υγιεινά!

12 Οκτ 2023
/
διατροφή παιδί

Τα παιδιά συνήθως μιμούνται τις συμπεριφορές των ενηλίκων και σπανιότερα ακούν τι τους λένε. Το ίδιο ισχύει και για τη διατροφή τους, όταν το παιδί είναι ακόμη σε πολύ μικρή ηλικία και ξεκινά η διατροφική του εκπαίδευση.

Αν, λοιπόν,  και εσύ η ίδια/-ος δεν έχεις υγιεινές συνήθειες πιθανότατα και το παιδί να ακολουθήσει την ίδια πορεία. Εάν, αντίθετα, στο οικογενειακό περιβάλλον επικρατούν υγιεινές συνήθειες και επιλογές, τότε το πιθανότερο είναι να τις υιοθετήσει και το παιδί και να υιοθετήσει μια υγιεινή διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Σημασία υγιεινών επιλογών στην παιδική ηλικία

Το να μάθει ένα παιδί να τρώει υγιεινά από μικρή ηλικία είναι πολύ σημαντικό. Η υγιεινή διατροφή, σημαίνει περιλαμβάνει τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες που θα υιοθετήσει στην παιδική ηλικία και θα του προσφέρουν στο μέλλον έναν σημαντικό σύμμαχο στη διατήρηση της καλής υγείας του. Πώς, όμως, θα αναπτύξει το παιδί υγιεινές διατροφικές συνήθειες;

Η λύση εδώ έρχεται μέσω των γονιών, αφού τα παιδιά μιμούνται τις συμπεριφορές που βλέπουν και φυσικά, σπάνια ακούν τι τους λες. Όταν και οι ίδιοι οι γονείς ακολουθούν ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, τρέφονται σωστά και κάνουν υγιεινές επιλογές, θέτουν τις βάσεις για την ανάπτυξη υγιεινών συνηθειών και στα παιδιά.

Αυξημένες ανάγκες σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά

Οι ανάγκες του οργανισμού των παιδιών σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά είναι αυξημένες και η διατροφή είναι ο μόνος τρόπος ώστε ο οργανισμός του παιδιού να πάρει όλα όσα χρειάζεται για να μπορέσει να επιτελέσει όλες τις διεργασίες του ομαλά και το παιδί να έχει μια φυσιολογική ανάπτυξη. 

Ας δούμε μερικές συμβουλές για το πώς μπορέσεις να μάθεις το παιδί σου να τρώει υγιεινά!

Ποικιλία τροφίμων σε κάθε γεύμα!

Προσπάθησε σε κάθε γεύμα να προσθέτεις διαφορετικά τρόφιμα από τις κύριες ομάδες τροφίμων (δημητριακά-γαλακτοκομικά-φρούτα-λαχανικά-πρωτεϊνούχα τρόφιμα-έλαια και λίπη). Έτσι, το παιδί θα μπορέσει να ανακαλύψει νέες γεύσεις, να δοκιμάσει αρκετές φορές μια γεύση και να προσαρμοστεί σταδιακά σε αυτήν. 

Tip: Γέμισε το ψυγείο σου με πολύχρωμα λαχανικά και φρούτα και τα ντουλάπια της κουζίνας σου με ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, κριτσινάκια ολικής ώστε κάθε φορά που το παιδί πεινάει και τα ανοίγει να είναι η πρώτη του εικόνα και άρα… Επιλογή!

διατροφή και παιδί

Σεφ από… Κούνια!

Προσπάθησε από μικρή ηλικία να ενθαρρύνεις τη συμμετοχή του παιδιού στην προετοιμασία των γευμάτων γιατί έτσι αυξάνεται η πιθανότητα να δοκιμάσει νέα τρόφιμα, να επεξεργαστεί νέες γεύσεις και υφές και, φυσικά να αγαπήσει το μαγείρεμα ως υγιεινή συνήθεια!

Tip: Τα Σαββατοκύριακα που διαθέτεις περισσότερο χρόνο, μπες με το παιδί στην κουζίνα και πειραματίσου με εύκολες και δημιουργικές συνταγές που αφενός θα το βοηθήσουν να δοκιμάσει νέες γεύσεις και τρόφιμα, αφετέρου θα σας προσφέρουν στιγμές διασκέδασης!

Παιχνίδι με τις υφές!

Τα περισσότερα τρόφιμα μπορούν να παρασκευαστούν και καταναλωθούν σε διάφορες μορφές και υφές. Παίξτε με τις υφές και τις μορφές που μπορεί να καταναλωθεί ένα τρόφιμο και ενθάρρυνε το παιδί να τα δοκιμάσει. Για παράδειγμα, τα λαχανικά μπορούν να καταναλωθούν ωμά σε σαλάτα, μαγειρεμένα ή ως σνακ σε στικάκια. Το παιχνίδι θα βοηθήσει το παιδί να αποδεχτεί πιο εύκολα νέες γεύσεις και να επιλέξει τη μορφή ή την υφή που προτιμά να εντάξει στη διατροφή του. 

Tip: Αγόρασε φόρμες κοπής σε διάφορα σχέδια που θα τραβήξουν το βλέμμα και την προσοχή των παιδιών και μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες να τα δοκιμάσουν! Επίσης, αν το παιδί αρνείται να δοκιμάσει κάποιο συγκεκριμένο τρόφιμο σε συγκεκριμένη μορφή π.χ. πατάτα βραστή, δοκίμασε να του το δώσεις σε κάποια άλλη μορφή όπως π.χ. πουρέ, στον φούρνο με τη φλούδα κ.ο.κ.

παιδί και νερό

Ναι στο Νερό!

Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό αφού είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του. Ενθάρρυνε το παιδί να πίνει νερό τόσο στο σπίτι όσο και όταν βρίσκεται στο σχολείο ή στις δραστηριότητες δίνοντάς του πάντα ένα παγούρι/θερμός μαζί του! Σημαντικό είναι να μάθει από νωρίς το παιδί να πιει νερό όταν διψάει και όχι ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη όπως αναψυκτικά, έτοιμους χυμούς εμπορίου κ.α. που δεν του προσφέρουν θρεπτικά συστατικά και το γεμίζουν με περιττές θερμίδες.

Tip: Βάλε μπουκάλια με νερό σε εμφανή σημεία μέσα στο σπίτι (στο ψυγείο, στους πάγκους της κουζίνας, στο τραπέζι) ώστε τα παιδιά να έχουν άμεση οπτική επαφή. Επίσης, απόφυγε να αγοράζεις αναψυκτικά και έτοιμους χυμούς, ή αν το κάνεις φρόντισε να μην τα αποθηκεύεις σε εμφανή σημεία για να μην τα αποτελούν επιλογή για τα παιδιά- ναι, αν τα βλέπουν, το ξέρουμε ότι αυτά θα επιλέξουν!

Σνακ, σνακ, σνακ!

Είναι σημαντικό να μάθει από μικρή ηλικία το παιδί να καταναλώνει τα σνακ ως ενδιάμεσα γεύματα ώστε να μην μένει πολλές ώρες νηστικό ή να μην τσιμπολογά ακατάστατα ανάμεσα στα κυρίως. Τα σνακ προσφέρουν στο παιδί την ενέργεια που χρειάζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας και του δίνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που θα συμβάλλουν στη σωματική και ψυχική του ανάπτυξη. Η ποσότητα και το μέγεθος, φυσικά, εξαρτάται από τις ανάγκες του και πρέπει να είναι τόσο ώστε να μην του κόβει την όρεξη για το κυρίως.

 Tip: Προσπάθησε να δίνεις από μικρή ηλικία στο παιδί τα γεύματα και τα σνακ του με συγκεκριμένο πρόγραμμα και σε συγκεκριμένες ώρες ώστε να συνηθίσει σε αυτές και να γίνουν η ρουτίνα του.

Όχι στην πίεση!

Μην πιέζεις το παιδί να φάει κάποιο συγκεκριμένο τρόφιμο, μην το μαλώνεις αν δεν το φάει ή μη χρησιμοποιείς το φαγητό ως ανταμοιβή/δωροδοκία για κάτι που επιθυμεί. Όλα αυτά, μπορεί να δημιουργήσουν αρνητικά συναισθήματα στο παιδί, τόσο για κάποιο συγκεκριμένο τρόφιμο όσο και γενικότερα για τη διατροφή. Δείξε υπομονή και επιμονή και μεγαλώνοντας μπορεί να προσαρμοστεί σε κάποια γεύση και να αρχίσει να την καταναλώνει.

Tip: Φρόντισε να υπάρχει συχνά στο τραπέζι το συγκεκριμένο τρόφιμο αλλά άφησε το παιδί να επιλέξει μόνο του αν θα το φάει ή όχι χωρίς να του αναφέρεις συνέχεια πόσο καλό θα του κάνει. Όσο περισσότερο έρχεται σε επαφή το παιδί, τόσο πιο πολύ εξοικειώνεται και μπορεί να το δοκιμάσει από μόνο του.

Η διατροφική εκπαίδευση είναι το κλειδί!

Το κλειδί σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι η εκπαίδευση. Το παιδί πρέπει να εκπαιδευτεί ώστε να αποκτήσει υγιεινές διατροφικές συνήθειες και στην εκπαίδευση περιλαμβάνεται και η εξήγηση, το γιατί δηλαδή είναι σημαντικό να τρώμε υγιεινά. Η γνωστή τακτική «αυτό έχει, αυτό θα φας» συνήθως έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θέλουμε. Εξήγησε στο παιδί γιατί είναι καλό για το ίδιο να καταναλώσει τη συγκεκριμένη τροφή και πόσα οφέλη θα έχει τώρα και στο μέλλον.

Tip: Η διατροφική εκπαίδευση είναι μια δύσκολη διαδικασία η οποία πολλές φορές χρειάζεται καθοδήγηση από επαγγελματία διαιτολόγο-διατροφολόγο. Αν αισθάνεσαι πως δεν μπορείς να την διαχειριστείς μόνη/-ος σου, συμβουλέψου έναν ειδικό!

Το να εκπαιδεύσεις διατροφικά το παιδί να αποκτήσει υγιεινές συνήθειες από μικρή ηλικία είναι μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο, υπομονή και επιμονή. Καμία εκπαίδευση δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη και να διαρκέσει για μια ζωή. Ιδιαίτερα όσον αφορά τη διατροφή! Αυτό που είναι σημαντικό είναι να γνωρίζεις πόσο μεγάλη επιρροή έχουν οι γονείς σε όλα αυτά τα στάδια της εκπαίδευσης και πως δίνοντας το καλό παράδειγμα θα γίνει πολύ πιο εύκολη η όλη διαδικασία.!

Αν χρειάζεσαι οποιαδήποτε βοήθεια στη διατροφική εκπαίδευση, είμαι εδώ για να σε βοηθήσω! Εσύ απλά επικοινώνησε μαζί μου εδώ!

Αν θες να μαθαίνεις τα πάντα για την υγεία και τη διατροφή, ακολούθησε με στο Ιnstagram ή κάνε like στη σελίδα μου στο Facebook

Διαβάστε επίσης

Τα πιο υγιεινά μελομακάρονα

Tα πιο γρήγορα, τα πιο νόστιμα και τα πιο υγιεινά μελομακάρονα που έχεις φάει ποτέ! Υλικά Did you know? Τα…

Μάθετε περισσότερα

Πονόλαιμος: Τι να φάω όταν δεν μπορώ να καταπιώ;

Ο πονόλαιμος, αν και μπορεί να οφείλεται σε ποικίλους παράγοντες, αποτελεί ένα συχνό και άκρως ενοχλητικό σύμπτωμα ενός κρυολογήματος ή…

Μάθετε περισσότερα

Πρωτεϊνούχα ψωμάκια | Θα τα λατρέψεις!

Πρωτεϊνούχα ψωμάκια χωρίς αλεύρι, χωρίς μαγιά, χωρίς ζύμωμα από κόκκινες φακές. Πλούσια σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, πολύ χορταστικά και…

Μάθετε περισσότερα
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ας ξεκινήσουμε μαζί τη διατροφική σου μεταμόρφωση!

Κλείσε τώρα το ραντεβού σου καλώντας με στο 21 1418 5420 ή

συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας