fbpx
Skip to content

Εμμηνόπαυση και Απώλεια Βάρους: Γιατί δυσκολεύομαι να χάσω κιλά στην Εμμηνόπαυση;

09 Νοέ 2023
/
εμμηνόπαυση και βάρος

Η εμμηνόπαυση είναι μια ιδιαίτερη περίοδος στη ζωή της γυναίκας κατά την οποία το σώμα βιώνει αλλαγές οι οποίες συνήθως προκαλούν μερικά αρκετά ενοχλητικά συμπτώματα. Μεταξύ αυτών, ένα από τα πιο συχνά και ενοχλητικά συμπτώματα είναι η αύξηση του βάρους και η δυσκολία απώλειας κιλών. Αν θες να μάθεις γιατί αυξάνεται το βάρος στην εμμηνόπαυση, αυτό το άρθρο έχει γραφτεί για εσένα!

Κατά την εμμηνόπαυση, οι ορμονικές αλλαγές που συντελούνται είναι η κύρια αιτία εμφάνισης των δυσάρεστων και ενοχλητικών συμπτωμάτων. Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά το βάρος, η βασική αιτία είναι η ραγδαία μείωση των οιστρογόνων, της κύριας γυναικείας ορμόνης. 

Τα λιποκύτταρα έχουν την ιδιότητα να παράγουν οιστρογόνα, όμως, σε μια πιο “αδύναμη” μορφή. Η μείωση της παραγωγής των οιστρογόνων από τις ωοθήκες, προκαλεί ένα είδος “σύγχυσης” στον οργανισμό, ο οποίος παράγει περισσότερα λιποκύτταρα για να αντισταθμίσει την έλλειψη. Έτσι έχουμε πολλαπλασιασμό των λιποκυττάρων, κυρίως γύρω από την περιοχή της κοιλιάς.

Στην εμμηνόπαυση, λόγω της μειωμένης παραγωγής οιστρογόνων, βλέπουμε αλλαγές στη σύσταση του σώματος, δηλαδή,  μείωση της μυϊκής μάζας και παράλληλα αύξηση του λιπώδους ιστού, κυρίως γύρω από την κοιλιακή χώρα. Με απλά λόγια, αλλάζει το «πού» αποθηκεύεται το λίπος. Για παράδειγμα αν μέχρι σήμερα το λίπος αποθηκεύονταν στους γοφούς, στην εμμηνόπαυση πιθανώς αυτό θα αλλάξει, και το λίπος θα συσσωρεύεται γύρω από την περιοχή της κοιλιάς. 

Η αύξηση του λίπους γύρω από την περιοχή της κοιλιάς είναι ανησυχητική και πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας καθώς εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για την υγεία, αφού συνδέεται με την εμφάνιση αντίστασης στην ινσουλίνη, οστεοπόρωση, καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη κ.α.

Στην περίοδο αυτή της εμμηνόπαυσης δεν βλέπουμε απλά μια αύξηση του βάρους αλλά αύξηση του λίπους, ιδιαίτερα στην κοιλιακή περιοχή η οποία είναι ανησυχητική καθώς εγκυμονεί σοβαρούς για την υγεία κινδύνους. Ταυτόχρονα, μειώνεται η μυϊκή μάζα που συνεπάγεται τη μείωση του μεταβολικού ρυθμού και έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους και του λίπους. 

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την απώλεια βάρους την περίοδο της εμμηνόπαυσης είναι:

Μυϊκή μάζα: Η απώλεια της μυϊκής μάζας που έρχεται με την πάροδο της ηλικίας μειώνει τον μεταβολισμό και έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της αποθήκευσης του λίπους. Η μυϊκή μάζα καταναλώνει ενέργεια έτσι, η αυξημένη μείωσή της κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης συνεπάγεται και μείωση του βασικού μεταβολισμού άρα και πιο εύκολη εναπόθεση λίπους και αύξηση του βάρους. Επιπλέον, τα δυσάρεστα συμπτώματα της περιόδου προκαλούν και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Μια από αυτές τις αλλαγές είναι και η μείωση της φυσικής δραστηριότητας που προκαλείται από τις έντονες εναλλαγές της διάθεσης, της παραμονής στο σπίτι, των συμπτωμάτων κατάθλιψης κ.ο.κ. Αυτό, όπως είναι φυσικό συμβάλλει στην αύξηση του βάρους.

Μειωμένη παραγωγή οιστρογόνων: Η μειωμένη παραγωγή οιστρογόνων συμβάλλει στην αύξηση του βάρους. Η διαταραχή αυτή των ορμονών, που μέχρι τώρα προστάτευαν τη γυναίκα από την αύξηση του βάρους, προκαλεί πλέον αλλαγές στη σύσταση του σώματος με την αύξηση του λιπώδους ιστού κυρίως γύρω από την κοιλιακή χώρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

εμμηνόπαυση και ύπνος

Ελλιπής ύπνος: Οι διαταραχές του ύπνου, ένα συχνό σύμπτωμα των γυναικών στην εμμηνόπαυση. Προκαλούν, όμως, διαταραχές και στην ισορροπία των ορμονών της πείνας και του κορεσμού. Πιο συγκεκριμένα, αυξάνουν την ορμόνη γκρελίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει την πείνα, και μειώνουν τη λεπτίνη, την ορμόνη του κορεσμού που αυξάνει το αίσθημα της πείνας. Ως αποτέλεσμα έχουμε αύξηση του αισθήματος της πείνας, κυρίως για τροφές πλούσιες σε λιπαρά, ζάχαρη και θερμίδες. 

Ινσουλινοαντίσταση: Σε ορισμένες γυναίκες, ένας αυξημένος αριθμός λιποκυττάρων στην κοιλιακή χώρα πιθανώς επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα ανταποκρίνεται στην ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που συμμετέχει στον μεταβολισμό των υδατανθράκων (γλυκόζη). Στην ουσία επιτρέπει στη γλυκόζη να περάσει από τα κύτταρα και να μετατραπεί σε ενέργεια. Με την πάροδο των χρόνων και, συχνά, στην περίοδο της εμμηνόπαυσης η ιδιότητα αυτή εξασθενεί και εμφανίζεται η αντίσταση στην ινσουλίνη. Έτσι, το σώμα απελευθερώνει περισσότερη ινσουλίνη για να μπορέσει να εκτελεστεί η παραπάνω διεργασία. Η απώλεια βάρους, έτσι, γίνεται δυσκολότερη καθώς η ινσουλίνη αποτελεί ουσιαστικά μια ορμόνη που το σώμα συσχετίζει με την αποθήκευση λίπους. Βέβαια, να τονιστεί πως η προσπάθεια να αποφύγουμε τους υδατάνθρακες ή οι δίαιτες που αποκλείουν τους υδατάνθρακες ή μειώνουν κατά πολύ την πρόσληψή τους δεν δίνουν αποτελεσματική λύση.

Η αύξηση του βάρους που αναλύσαμε παραπάνω κατά τη εμμηνόπαυση, οδηγεί πολλές γυναίκες, ακόμη και πριν την είσοδο στην περίοδο της εμμηνόπαυσης, στην υιοθέτηση χρόνιων στερητικών διαιτών. Οι δίαιτες αυτές που είναι υποθερμιδικές, στερούν από τον οργανισμό την ενέργεια -και τα θρεπτικά συστατικά- που έχει ανάγκη. Τότε, διασπά τις μυϊκές αποθήκες προκειμένου να λάβει την απαιτούμενη ενέργεια. Έτσι, εντείνεται η ήδη προδιαγεγραμμένη μείωση της μυϊκής μάζας με τα ανάλογα αποτελέσματα που αναφέρθηκαν παραπάνω. 

Οι δίαιτες αυτές θα πρέπει να αποφεύγονται καθόλη τη διάρκεια της ζωής της γυναίκας και ειδικά κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης όπου οι διατροφικές απαιτήσεις αλλάζουν και το καθημερινό διατροφικό πρόγραμμα θα πρέπει να προσαρμόζεται βάσει αυτών.

εμμηνόπαυση και άσκηση

Παράλληλα με τη διατροφή, η άσκηση είναι εξίσου σημαντική για τη γυναίκα την περίοδο της εμμηνόπαυσης. Η μείωση της μυϊκής μάζας είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει τον μεταβολισμό και τη διαχείριση του βάρους κατά την εμμηνόπαυση. Η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, λοιπόν, βοηθά στην αύξηση της μυϊκής μάζας, στη διατήρηση του βάρους, στην υγεία της καρδιάς και στη γενικότερη ευεξία της γυναίκας! Ιδανικά, θα πρέπει η γυναίκα να εντάξει στην καθημερινότητάς της  30 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση, όποια ταιριάζει στον χαρακτήρα και τις αντοχές της (περπάτημα, κολύμπι, γιόγκα-πιλάτες κ.α).

Οι περισσότερες γυναίκες φαντάζονται ότι είναι πολύ δύσκολο ή σχεδόν αδύνατον να χάσουν βάρος στην εμμηνόπαυση. Ωστόσο, αν και πράγματι η απώλεια βάρους σε αυτή την περίοδο είναι περισσότερο απαιτητική διαδικασία, τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο!

Με απλές αλλαγές στην καθημερινότητά, σωστές διατροφικές επιλογές και καθοδήγηση (link επικοινωνίας) θα μπορέσεις να ελέγξεις το βάρος σου και να χάσεις κιλά.

Η εμμηνόπαυση είναι μία απαιτητική περίοδος στη ζωή κάθε γυναίκας και, φυσικά, η καθεμία από εμάς τη βιώνει με διαφορετικό τρόπο! Δεν χρειάζεται, όμως, να απελπίζεσαι! Αν δυσκολεύεσαι να διαχειριστείς το βάρος σου, μπορείς να απευθυνθείς σε έναν επαγγελματία διαιτολόγο-διατροφολόγο ώστε να λάβεις την καθοδήγηση που χρειάζεσαι.

Αν θέλεις να μάθεις τα πάντα για την υγεία και τη διατροφή ακολούθησε με στο Ιnstagram ή κάνε like στη σελίδα μου στο Facebook

Δεν θέλω να ξεχνάς πως αν χρειάζεσαι οποιαδήποτε πληροφορία, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου εδώ και να σε βοηθήσω με οποιονδήποτε τρόπο μπορώ!

Διαβάστε επίσης

Τα πιο υγιεινά μελομακάρονα

Tα πιο γρήγορα, τα πιο νόστιμα και τα πιο υγιεινά μελομακάρονα που έχεις φάει ποτέ! Υλικά Did you know? Τα…

Μάθετε περισσότερα

Πονόλαιμος: Τι να φάω όταν δεν μπορώ να καταπιώ;

Ο πονόλαιμος, αν και μπορεί να οφείλεται σε ποικίλους παράγοντες, αποτελεί ένα συχνό και άκρως ενοχλητικό σύμπτωμα ενός κρυολογήματος ή…

Μάθετε περισσότερα

Πρωτεϊνούχα ψωμάκια | Θα τα λατρέψεις!

Πρωτεϊνούχα ψωμάκια χωρίς αλεύρι, χωρίς μαγιά, χωρίς ζύμωμα από κόκκινες φακές. Πλούσια σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, πολύ χορταστικά και…

Μάθετε περισσότερα
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ας ξεκινήσουμε μαζί τη διατροφική σου μεταμόρφωση!

Κλείσε τώρα το ραντεβού σου καλώντας με στο 21 1418 5420 ή

συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας