Εμμηνόπαυση και Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ)
Η εμμηνόπαυση είναι μια ιδιαίτερη περίοδος στη ζωή της γυναίκας κατά την οποία οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα (διακοπή εμμηνορροϊκού κύκλου με επακόλουθες επιπτώσεις) προκαλούν την εμφάνιση ενοχλητικών συμπτωμάτων που ταλαιπωρούν μεγάλο ποσοστό γυναικών και δυσκολεύουν την καθημερινότητα. Όταν δε η γυναίκα πάσχει από Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ), τα συμπτώματα μπορεί αν είναι ακόμη πιο έντονα και δυσάρεστα.
Να σημειωθεί εδώ, πως πολλές πολλές γυναίκες εμφανίζουν συμπτώματα τύπου ΣΕΕ ακόμη και αν δεν έχουν εμφανίσει ποτέ πριν στη ζωή τους. Οι ορμονικές διαταραχές και κυρίως η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων είναι η βασική αιτία. Οι ειδικοί , ωστόσο, δεν έχουν καταλήξει αν η εμμηνόπαυση ενδέχεται να προκαλέσει ΣΕΕ ακόμη και σε γυναίκες που δεν έχουν. Και στις δύο περιπτώσεις, η διατροφή και μικρές αλλαγές στον καθημερινό τρόπο ζωής μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση.
Αν πάσχεις από ΣΕΕ ή εμφανίζεις παρόμοια συμπτώματα κατά την εμμηνόπαυση, διάβασε το άρθρο που ακολουθεί!
Ας δούμε τα πράγματα από την αρχή…
Τι είναι η εμμηνόπαυση;
Η εμμηνόπαυση είναι μια βιολογική φάση στη ζωής της γυναίκας, όπου διακόπτεται οριστικά η ωορρηξία και η έμμηνος ρύση. Συνήθως, η εμμηνόπαυση εμφανίζεται στην ηλικία των 40 με 50 ετών. Κατά την περίοδο αυτή, η γυναίκα ενδέχεται να βιώσει αρκετά ενοχλητικά συμπτώματα και κάποιες αλλαγές στο σώμα της οι οποίες οφείλονται κατά ένα μεγάλο ποσοστό στις ορμονικές διαταραχές και κυρίως, στη ραγδαία μείωση των οιστρογόνων, της κύριας γυναικείας ορμόνης.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ: Διατροφή στην Εμμηνόπαυση: 8+1 σημαντικά δεδομένα που πρέπει να ξέρεις!
Τι είναι το ΣΕΕ;
Το ΣΕΕ, γνωστό και ως σπαστική κολίτιδα, είναι μια χρόνια λειτουργική διαταραχή του εντέρου που μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ατόμου. Χαρακτηρίζεται από παρουσία συμπτωμάτων όπως κοιλιακό άλγος που ανακουφίζεται μετά από κένωση, διάρροια ή / και δυσκοιλιότητα, αέρια, ναυτία, τυμπανισμό, μετεωρισμό και αέρια. Μέχρι σήμερα, τα ακριβή αίτια που προκαλούν αυτήν την πάθηση δεν είναι γνωστά και δεν είναι δυνατόν να ανιχνευτεί με ιατρικές ή εργαστηριακές εξετάσεις.
Τι συμπτώματα έχει το ΣΕΕ;
Τα κύρια συμπτώματα της διαταραχής αυτής είναι:
- Κοιλιακό άλγος
- Τυμπανισμός (φούσκωμα)
- Δυσκοιλιότητα
- Διάρροια
Γιατί μπορεί να εμφανίσω συμπτώματα τύπου ΣΕΕ κατά την εμμηνόπαυση;
Η εμφάνιση συμπτωμάτων κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης είναι πολυπαραγοντική: οι ορμονικές αλλαγές, ο ελλιπής ύπνος, οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, η μείωση της φυσικής άσκησης, το άγχος και το στρες είναι μερικοί από τους λόγους που επηρεάζεται το πεπτικό μας σύστημα και ενδέχεται να εμφανιστούν συμπτώματα ΣΕΕ ή τύπου ΣΕΕ. Πιο αναλυτικά:
Ορμονικές Αλλαγές
Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, το σώμα σου παράγει λιγότερα οιστρογόνα, τα οποία μεταξύ άλλων διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της πέψης και μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο που λειτουργεί το έντερό σου. Επίσης, όταν μειώνονται τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη στο σώμα μας, επηρεάζονται και άλλες ορμόνες όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη, ορμόνες του στρες, οι οποίες με τη σειρά τους επιδεινώνουν τα συμπτώματα και προκαλούν πόνο στο στομάχι, διάρροια ή/και δυσκοιλιότητα.
Αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες
Συχνά, όταν το σώμα μας περνάει από μια φάση έντονων ορμονικών αλλαγών, επηρεάζει και τις διατροφικές μας συνήθειες. Είναι πιθανό κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης να νιώθεις κουρασμένη και λιγότερο δραστήρια. Τότε, ίσως να προτιμάς να καταναλώνεις πρόχειρο φαγητό, κάτι που μπορεί να σου προκαλέσει φούσκωμα ή άλλα πεπτικά προβλήματα.
Αλλαγές στη διάθεση
Οι ορμόνες, η διάθεση και το έντερο είναι άμεσα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Το έντερο μας μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο ποσοστό τη διάθεσή μας αλλά και το αντίστροφο. Την περίοδο, λοιπόν, της εμμηνόπαυσης οι γυναίκες βιώνουν έντονο άγχος, στρες και πολλές φορές κατάθλιψη με αποτέλεσμα να επηρεάζεται άμεσα η λειτουργία του εντέρου και να πυροδοτούνται συμπτώματα ΣΕΕ ή τύπου ΣΕΕ.
Αλλαγή του μικροβιώματος του εντέρου
Οι ορμονικές αλλαγές και οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες κατά την εμμηνόπαυση προκαλούν ανισορροπία και στο εντερικό μικροβίωμα η οποία με τη σειρά της εντείνει τα συμπτώματα ΣΕΕ ή τύπου ΣΕΕ την περίοδο της εμμηνόπαυσης.
Ποια είναι τα συμπτώματα τύπου ΣΕΕ κατά την εμμηνόπαυση;
Όπως είπαμε παραπάνω, η εμμηνόπαυση σηματοδοτεί μια ορμονική μετάβαση, αφού το σώμα σου θα περάσει μέσα από πολλές ορμονικές διακυμάνσεις όσον αφορά τα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης. Αυτές οι αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν το πεπτικό σου σύστημα.
Ποια θα είναι λοιπόν τα πεπτικά συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσεις;
- Φούσκωμα.
- Παλινδρόμηση οξέος
- Κοιλιακό άλγος
- Δυσκοιλιότητα
- Διάρροια
- Ναυτία
Δυστυχώς, τα συμπτώματα αυτά μπορεί να επιδεινωθούν τόσο σε ένταση όσο και σε διάρκεια, αν υπάρξει μεγάλη διαταραχή στην ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου.
Μπορώ να μειώσω τα συμπτώματα του ΣΕΕ ή τύπου ΣΕΕ κατά την εμμηνόπαυση;
Φυσικά και μπορείς να ανακουφιστείς από τα προβλήματα του πεπτικού σου και τα συμπτώματα του ΣΕΕ… Kαι, φυσικά, η απάντηση βρίσκεται στη διατροφή και στη βελτίωση του γενικότερου τρόπου ζωής. Υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπίσεις τις ενοχλήσεις στο έντερο και να νιώσεις πιο ανάλαφρη σε αυτή τη νέα φάση της ζωής σου.
TIPS για να ανακουφιστείς από τα συμπτώματα τύπου ΣΕΕ
1.Προσπάθησε να αποφεύγεις τα επεξεργασμένα προϊόντα
Η καθημερινή κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να διαταράξει την ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου, η οποία κατ’ επέκταση μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα τύπου ΣΕΕ. Στα επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά εντάσσονται και οι τσίχλες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για συμπτώματα φουσκώματος. Εννοείται στην κατηγορία αυτή ανήκουν και τα ανθρακούχα ροφήματα, το ανθρακικό των οποίων παγιδεύεται στο πεπτικό και προκαλεί έντονη δυσφορία.
Tip 1: Μπορείς να αντικαταστήσεις τα έτοιμα επεξεργασμένα γλυκά με σπιτικά. Έτσι, μπορείς να αντικαταστήσεις τη ζάχαρη με κάποιο φυτικό γλυκαντικό ή ακόμη καλύτερα με φρούτα!
Tip 2: Το τσάι μέντας και άλλα βότανα είναι πολύ καλές επιλογές για να αντικαταστήσεις τα ανθρακούχα ροφήματα.
2.Προσπάθησε να τρως τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες
Τα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής μπορούν να συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και να βοηθήσουν τη διαδικασία της πέψης. Οι φυτικές ίνες βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου, γεγονός που μπορεί να σε ανακουφίσει από την πεπτική δυσφορία.
3.Κάνε πιο συχνά και μικρά γεύματα
Όπως είπαμε παραπάνω, η κινητικότητα του εντέρου αλλάζει κατά την εμμηνόπαυση. Για να το διατηρήσεις ενεργό, χρειάζεται να κάνεις ένα γεύμα κάθε 3-4 ώρες και να αποφεύγεις να μένεις νηστική για πολύ μεγάλο διάστημα.
Tip: Μπορεί το γεύμα να είναι μικρό, αλλά δεν πρέπει να είναι και βιαστικό! Φρόντισε να απολαμβάνεις το φαγητό σου και να είσαι σε ένα ήρεμο και χαλαρωτικό περιβάλλον, για να βοηθήσεις την πέψη σου. Μάσα αργά το φαγητό σου και προσπάθησε να διατηρήσεις σωστή θέση σώματος καθ όλη τη διάρκειά του.
4.Μείνε ενυδατωμένη
Η ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική κατά την εμμηνόπαυση καθώς το σώμα χρειάζεται μεγαλύτερες ποσότητες υγρών για να καλύψουν την απώλεια από την εμφάνιση των συμπτωμάτων της εφίδρωσης και των εξάψεων, ενώ παράλληλα η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα φουσκώματος.
Tip: Εκτός από την κατανάλωση νερού, σημαντική ενυδάτωση προσφέρουν και οι τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, η σύνθεση των οποίων φτάνει και το 90% της περιεκτικότητάς τους σε νερό!
5.Μην παραλείπεις την άσκηση
Είναι γνωστό ότι η άσκηση δίνει λύση σε πολλά από τα προβλήματά μας. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του ΣΕΕ και άλλων πεπτικών παθήσεων. Η άσκηση μέτριας έντασης (περπάτημα, ποδήλατο, γιόγκα, πιλάτες, κολύμπι κ.λπ.) δραστηριοποιεί το σώμα και συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής του εντέρου, ανακουφίζοντας τη δυσάρεστη αίσθηση. Βρες την άσκηση που ταιριάζει στο σώμα και τις αντοχές σου και ξεκίνα!
Tip: Μαζί με την καλή γυμναστική, βοηθάει και ο καλός ύπνος που θα έρθει μετά. Το να κοιμάσαι σωστά μπορεί να μειώσει τα επίπεδα άγχους, τα οποία σχετίζονται με τα πεπτικά προβλήματα.
6.Δίαιτα FODMAP
Η δίαιτα FODMAP, είναι η διατροφική προσέγγιση που αναπτύχθηκε για να συμβάλλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του ΣΕΕ. Πρόκειται για δίαιτα που περιορίζει την πρόσληψη ορισμένων υδατανθράκων που έχει παρατηρηθεί πως πυροδοτούν τα συμπτώματα σε ασθενείς με ΣΕΕ (FODMAPs). Η κατανάλωση των FODMAP δεν προκαλεί συνήθως συμπτώματα σε υγιείς οργανισμούς. Αντίθετα, υποκείμενες ανωμαλίες στη φυσιολογία του εντέρου όπως αυτές που συμβαίνουν και στην περίοδο της εμμηνόπαυσης, εξηγούν την αναφορά συμπτωμάτων μετά την κατανάλωσή τους.
Tip: Η εφαρμογή μιας δίαιτας χαμηλών FODMAP αποκλείει την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων (π.χ. συγκεκριμένα φρούτα) και όχι ολόκληρων ομάδων τροφίμων (π.χ. όλα τα φρούτα). Για τον λόγο αυτό είναι καλύτερα να απευθυνθείς σε έναν επαγγελματία διαιτολόγο – διατροφολόγο ώστε να από κοινού να δημιουργήσετε ένα εξατομικευμένο διατροφικό πλάνο.
Για το τέλος…
Η εμμηνόπαυση είναι μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή της γυναίκας, όχι μόνο σωματική αλλά και ψυχολογική και η κάθε γυναίκα τη βιώνει με διαφορετικό τρόπο. Τα συμπτώματα που καλείσαι να αντιμετωπίσεις σίγουρα είναι ενοχλητικά αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να τα διαχειριστείς και στο τέλος να τα αντιμετωπίσεις. Με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σου και στη διατροφή σου μπορείς να διατηρήσεις τη σωματική, αλλά και τη ψυχική υγεία σου στη νέα περίοδο της ζωής σου.
Αν έχεις περισσότερες απορίες ή χρειάζεσαι περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ΣΕΕ μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου πατώντας εδώ.
Μάθε πρώτη τα πάντα για τη διατροφή στην εμμηνόπαυση ακολουθώντας το προφίλ μου στο Instagram και κάνε Like στη σελίδα μου στο Facebook!
Διαβάστε επίσης
Σαρδέλα αχνιστή στο τηγάνι!!
Εάν δυσκολεύεσαι με το ψάρι και δεν μπορείς να βρεις τρόπους να το προσθέσεις στη διατροφή σου, δοκίμασε αυτή την…
Μπισκότα με 3 υλικά!
Back to school και σου έχω το πιο γρήγορο και εύκολο σνακ για τα παιδάκια σου αλλά και για σένα…
Back to School: Tips για να αποκτήσει το παιδί μου υγιεινές διατροφικές συνήθειες!
Η επιστροφή στο σχολείο σηματοδοτεί μια νέα αρχή τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς. Η επάνοδος στο…