fbpx
Skip to content

Κατακράτηση υγρών: Τι είναι και πώς να την αντιμετωπίσεις!

13 Ιούλ 2023
/

Κατακράτηση Υγρών: Τυχαίνει συχνά να ξυπνάς και να αισθάνεσαι πρησμένη και φουσκωμένη;

Νιώθεις ότι δεν μπορείς να κουμπώσεις το παντελόνι σου και τα παπούτσια σε στενεύουν αφόρητα;

Τότε πιθανόν η κατακράτηση υγρών είναι η αιτία που δεν σε αφήνει να νιώσεις ανάλαφρη!

Αν και εσύ υποφέρεις από κατακρατήσεις, αυτό το άρθρο είναι για σένα!

Τι είναι η κατακράτηση υγρών;

Το 60-70% του σώματός μας αποτελείται από νερό. Αποθηκεύεται στο αίμα, στους μυς, στα οστά, στα κύτταρα. Οι ορμόνες και οι νεφροί είναι υπεύθυνοι για τη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών στο σώμα μας. Αν η ισορροπία αυτή διαταραχθεί τότε εκδηλώνεται αυτό το ενοχλητικό πρήξιμο (οίδημα).

Συμπτώματα κατακράτησης υγρών

Μπορείς να καταλάβεις την κατακράτηση υγρών από τα παρακάτω συμπτώματα:

 • Απότομη αύξηση βάρους
 • Διακυμάνσεις βάρους από μέρα σε μέρα
 • Πρήξιμο (ιδίως στα κάτω άκρα – αστραγάλους)
 • Αύξηση της περιμέτρου μέσης (ιδίως στην περιοχή της κοιλιάς)
 • Μειωμένη ελαστικότητα του δέρματος (το δέρμα δεν επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση μετά από πίεση)
 • Εσοχές στο δέρμα (όπως αυτές που εμφανίζονται στα δάχτυλα μετά το μπάνιο)
 • Πόνος ή ακαμψία στις αρθρώσεις

Ποιες είναι οι αιτίες της κατακράτησης;

Υπάρχουν αρκετές αιτίες που προκαλούν την κατακράτηση υγρών, ανάμεσά τους οι εξής:

Αλάτι και κατακράτηση υγρών

Η πιο γνωστή αιτία που προκαλεί κατακράτηση είναι η αυξημένη κατανάλωση αλατιού (νατρίου). Το αλάτι και, πιο συγκεκριμένα το νάτριο, οδηγεί σε επαναρρόφηση νερού από τους νεφρούς και τελικά σε κατακράτηση υγρών στο σώμα που μπορεί να φτάσει ακόμη και το 1.5 κιλό!

Ορμονικές διακυμάνσεις και κατακράτηση υγρών

Εγκυμοσύνη και εμμηνόπαυση

Τόσο κατά την εγκυμοσύνη όσο και κατά την εμμηνόπαυση οι ορμονικές διαταραχές είναι υπεύθυνες για τις κατακρατήσεις και τα έντονα και ενοχλητικά πρηξίματα που έχουν ως επακόλουθο. Η ραγδαία μείωση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης είναι η αιτία των κατακρατήσεων αφού αυτές οι δύο ορμόνες ρυθμίζουν τα υγρά στο σώμα μας. Η μείωσή τους αυξάνει τη συσσώρευση υγρών με αποτέλεσμα την κατακράτηση και το ενοχλητικό πρήξιμο.

Έμμηνος ρύση

Οι ορμονικές διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου μπορεί να προκαλέσουν κατακράτηση υγρών στις γυναίκες. Μελέτες δείχνουν ότι οι αλλαγές που παρατηρούνται στα επίπεδα ορμονών πριν την έναρξη της περιόδου προκαλεί κατακρατήσεις που είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές για τις γυναίκες και φτάνουν έως την πρώτη μέρα της περιόδου. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ραγδαία μείωση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης είναι η αιτία των κατακρατήσεων αφού αυτές οι δύο ορμόνες ρυθμίζουν τα υγρά στο σώμα μας. 

Καθιστική ζωή και κατακράτηση υγρών

Η καθιστική ζωή ή η ορθοστασία και η μειωμένη σωματική δραστηριότητα προκαλούν κατακράτηση υγρών και πρηξίματα ειδικά στα πόδια. Αιτία είναι η βαρύτητα η οποία κρατά το αίμα στα κάτω άκρα και δημιουργεί το πρήξιμο που εμείς βλέπουμε.

Κυκλοφορικό σύστημα και κατακράτηση υγρών

Η αδύναμη λειτουργία του κυκλοφορικού επιφέρει συχνά κατακρατήσεις αφού οι φλέβες ουσιαστικά αντιμετωπίζουν δυσκολία στο να στείλουν πίσω στην καρδιά το αίμα. Αποτέλεσμα αυτής της αρρυθμίας είναι η συσσώρευση υγρών στα κάτω άκρα με επακόλουθο το πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους.

Φαρμακευτικές αγωγές και κατακράτηση υγρών

Συχνή αιτία εμφάνισης κατακρατήσεων είναι η λήψη κάποιας φαρμακευτικής αγωγής. Τα φάρμακα που προκαλούν κατακρατήσεις είναι πολλά με κυριότερα τα μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τα κορτικοστεροειδή, τα αντικαταθλιπτικά, τα ανοσοκατασταλτικά, οι χημειοθεραπείες κ.α.

Πτήσεις με αεροπλάνο και κατακράτηση υγρών

Οι συχνές πτήσεις με το αεροπλάνο προκαλούν κατακρατήσεις υγρών. Πράγματι, οι απότομες και συχνές αλλαγές της πίεσης εντός της καμπίνας του αεροσκάφους και η πολύωρη καθιστική στάση είναι συχνά υπαίτιες για κατακρατήσεις ιδιαίτερα στην περιοχή των κάτω άκρων. 

Αλκοόλ και κατακράτηση υγρών

Αντίθετα με αυτό που περιμένεις να ακούσεις, το αλκοόλ είναι διουρητικό και προκαλεί αφυδάτωση στον οργανισμό. Εξαιτίας αυτού, μετά την κατανάλωση αλκοόλ, τα όργανά μας προσπαθούν να διατηρήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο νερό για τις διεργασίες τους με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρήξιμο, κυρίως στο πρόσωπο και την κοιλιά. 

Υποθερμιδικές δίαιτες και κατακράτηση υγρών

Η απότομη μείωση των θερμίδων που λαμβάνεις, ωθεί τον οργανισμό σου να χρησιμοποιήσει τα αποθέματα γλυκογόνου, το οποίο απελευθερώνει μεγάλη ποσότητα νερού στο αίμα που οδηγείται στα νεφρά προς αποβολή. Έτσι, υπάρχει απώλεια νερού από το σώμα και τα όργανα προσπαθούν να διατηρήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο νερό προκαλώντας κατακράτηση.

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω τις κατακρατήσεις υγρών διατροφικά;

Θες να μάθεις πώς να αντιμετωπίσεις διατροφικά τις κατακρατήσεις υγρών;

Ακολούθησε τα παρακάτω tips και είμαι σίγουρη ότι θα νιώσεις πιο ανάλαφρη από ποτέ!

Κατακράτηση υγρών: Μείωσε το αλάτι!

Όπως είπαμε παραπάνω, η πιο γνωστή αιτία κατακράτησης είναι το αλάτι λόγω του νατρίου που περιέχει. Η μείωσή του είναι η λύση που θα σε βοηθήσει να αποφύγεις τις κατακρατήσεις. Σύμφωνα με τις συστάσεις η κατανάλωσή του δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 6γραμ. την ημέρα, δηλαδή ένα κουταλάκι του γλυκού. Παράλληλα, προσπάθησε να αποφύγεις τα έτοιμα γεύματα, τις κονσέρβες, τις έτοιμες σάλτσες, τα αρτοσκευάσματα καθώς περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού. Διάβαζε προσεκτικά τις ετικέτες τροφίμων πριν αγοράσεις κάποιο από αυτά!

Κατακράτηση υγρών: Αύξησε την πρόσληψη καλίου!

Το κάλιο είναι ένα μέταλλο που συμμετέχει στην αποβολή των περιττών υγρών από το σώμα, μειώνει τα επίπεδα νατρίου και αυξάνει την παραγωγή ούρων. Οι βασικές πηγές καλίου είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. Μην ξεχνάς να τρως περισσότερη σαλάτα και φρούτα μέσα στην ημέρα σου.

 Άλλες τροφές πλούσιες σε κάλιο που μπορείς να εντάξεις στη διατροφή σου είναι:

 • Σταφίδες
 • Πατάτες
 • Φασόλια
 • Μπανάνα
 • Σολομός
 • Καρότο
 • Σπανάκι
 • Μπρόκολο
 • Αβοκάντο
 • Τομάτα
 • Γιαούρτι
 • Αβοκάντο
 • Αποξηραμένα βερίκοκα

Κατακράτηση υγρών: Απόφυγε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες!

Η κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων οδηγεί σε απότομη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Η απότομη αυτή αύξηση με τη σειρά της οδηγεί σε αυξημένη επαναρρόφηση νατρίου στους νεφρούς και τελικά σε κατακράτηση. Προσπάθησε να αποφύγεις επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως λευκό ψωμί, δημητριακά πρωινού με ζάχαρη, σφολιατοειδή, κουλούρια, κέικ και γλυκά αρτοπαρασκευάσματα.

Κατακράτηση υγρών: Πες ναι σε βότανα που μειώνουν την κατακράτηση!

Μερικά βότανα αποδεδειγμένα συμβάλλουν στην αποφυγή της κατακράτησης υγρών. Ιδιαίτερα η πικραλίδα, η λουίζα, η τσουκνίδα, το τζίντζερ κ.α. έχουν διουρητική δράση που όπως αναφέραμε παραπάνω συμβάλλει στην καταπολέμηση της κατακράτησης.

Κατακράτηση υγρών: Αύξησε τη φυσική σου δραστηριότητα!

Είπαμε παραπάνω πως η καθιστική ζωή και η ορθοστασία αυξάνουν την κατακράτηση. Έτσι, η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας μπορεί να την αντιμετωπίσει! Η άσκηση προκαλεί εφίδρωση η οποία αποβάλλει υγρά από το σώμα άρα μειώνει και την κατακράτηση. Επίσης, η άσκηση συμβάλλει στη ρύθμιση του κυκλοφορικού, άρα, ρυθμίζει και την κυκλοφορία του αίματος και των υγρών στο σώμα, μειώνοντας έτσι την κατακράτηση.

Κατακράτηση υγρών: Πιες το νεράκι σου!

Κατακράτηση υγρών: Πιες το νεράκι σου!

Το άφησα τελευταίο για να τονίσω ακόμη μια φορά το πόσο σημαντικό είναι το νερό για την υγεία και εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας! Η επαρκής ενυδάτωση, λοιπόν, είναι απαραίτητη για να να διατηρήσει το σώμα την ισορροπία των υγρών . Όταν ο οργανισμός δεν λαμβάνει τις απαραίτητες ποσότητες υγρών, τα όργανα κρατούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες υγρών. Έτσι, προκαλούνται κατακρατήσεις!

Πίνε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό καθόλη τη διάρκεια της ημέρας για να μπορέσεις να δώσεις την απαραίτητη ενυδάτωση στον οργανισμό σου!

Όπως καταλαβαίνεις, η κατακράτηση υγρών είναι αποτέλεσμα του τρόπου ζωής και των διατροφικών σου επιλογών – εκτός αν υπάρχει παθολογική αιτία. Αλλάζοντας μικρά πραγματάκια στην καθημερινότητά σου, θα καταφέρεις να απαλλαγείς από τα ενοχλητικά πρηξίματα και να νιώσεις και πάλι πιο ανάλαφρη και υγιής!

Αν χρειάζεσαι οποιαδήποτε βοήθεια για να αλλάξεις τις διατροφικές επιλογές, επικοινώνησε μαζί μου εδώ!

Θες να μαθαίνεις πρώτη όλα τα νέα για τη διατροφή και την υγεία; Ακολούθησέ με στο Instagram και κάνε Like στη σελίδα μου στο Facebook !

Διαβάστε επίσης

Τα πιο υγιεινά μελομακάρονα

Tα πιο γρήγορα, τα πιο νόστιμα και τα πιο υγιεινά μελομακάρονα που έχεις φάει ποτέ! Υλικά Did you know? Τα…

Μάθετε περισσότερα

Πονόλαιμος: Τι να φάω όταν δεν μπορώ να καταπιώ;

Ο πονόλαιμος, αν και μπορεί να οφείλεται σε ποικίλους παράγοντες, αποτελεί ένα συχνό και άκρως ενοχλητικό σύμπτωμα ενός κρυολογήματος ή…

Μάθετε περισσότερα

Πρωτεϊνούχα ψωμάκια | Θα τα λατρέψεις!

Πρωτεϊνούχα ψωμάκια χωρίς αλεύρι, χωρίς μαγιά, χωρίς ζύμωμα από κόκκινες φακές. Πλούσια σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, πολύ χορταστικά και…

Μάθετε περισσότερα
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ας ξεκινήσουμε μαζί τη διατροφική σου μεταμόρφωση!

Κλείσε τώρα το ραντεβού σου καλώντας με στο 21 1418 5420 ή

συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας