Οστεοπόρωση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις!
Η οστεοπόρωση είναι μια διαταραχή των οστών, η οποία προκαλείται από την απώλεια της πυκνότητάς τους με την πάροδο των ετών. Εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες, λόγω της εμμηνόπαυσης, αφού η μείωση της παραγωγής οιστρογόνων επηρεάζει το ασβέστιο των οστών με αποτέλεσμα να μειώνεται η οστική πυκνότητα και έτσι να αναπτύσσεται η ευαισθησία σε κατάγματα κυρίως στις περιοχές των ισχίων, της σπονδυλικής στήλης και του αυχένα.
Παράγοντες που προκαλούν την οστική απώλεια και την εμφάνιση της οστεοπόρωσης
Η μείωση της πυκνότητας των οστών είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, από τους οποίους κάποιοι μπορούν να ελεγχθούν και να προλάβουν τη μείωση της οστικής πυκνότητας ενώ υπάρχουν και εκείνοι που, δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν μπορούμε να επέμβουμε.
Στους παράγοντες που μπορούμε να επέμβουμε εντάσσονται:
- Το σωματικό βάρος,
- Η διατροφή
- Η άσκηση
- Το κάπνισμα
- Η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός
- Οι παθήσεις του θυρεοειδούς
Ενώ σε αυτούς που δεν μπορούμε να επέμβουμε εντάσσονται:
- Οι γενετικοί παράγοντες
- Η ηλικία εμμηνόπαυσης
- Τα συνολικά έτη εμμηνόπαυσης
- Η λήψη φαρμάκων (π.χ. κορτικοστεροειδή, αντιεπιληπτικά, ηπαρίνη κ.α.)
Συμπτώματα Οστεοπόρωσης
Η οστεοπόρωση εμφανίζεται κυρίως με τη μορφή καταγμάτων κυρίως στο ισχίο, στους καρπούς, στην σπονδυλική στήλη αλλά και σε άλλα οστά του ανθρώπινου σώματος Η οστεοπόρωση, ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί και με τη μορφή πόνου στη μέση και στην πλάτη. Ως εκ τούτου, οι δυσκολίες που επιφέρει στην καθημερινότητα του ατόμου και η κακή ποιότητα ζωής μπορεί να επιφέρει και άλλα προβλήματα υγείας όπως άγχος, στρες κ.α.
Σωματικό βάρος και οστεοπόρωση
Σύμφωνα με μελέτες, το αυξημένο σωματικό βάρος μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης γιατί ωθεί τα κόκαλα να αυξήσουν την πυκνότητά τους. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι προωθούμε την αύξηση του σωματικού βάρους καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρά θέματα υγείας.
Αυτό που κυρίως πρέπει να προσέξουμε είναι να μην φτάνουμε στα όρια του ελλειποβαρούς καθώς τότε ο οργανισμός μειώνει την παραγωγή των ορμονών που προστατεύουν από τα κατάγματα ενώ παράλληλα αυξάνεται ο κίνδυνος διατροφικών ελλείψεων (π.χ. ασβέστιο, μαγνήσιο κ.α.) οι οποίες με τη σειρά τους αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης.
Πώς η διατροφή επηρεάζει την οστεοπόρωση
Όπως είδαμε παραπάνω, η διατροφή είναι ένας από τους παράγοντες που επηρεάζει την πυκνότητα των οστών άρα και την εμφάνιση οστεοπόρωσης. Οι διατροφικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση οστεοπόρωσης είναι:
1.Ανεπαρκής πρόσληψη ασβεστίου
Το ασβέστιο είναι ένα από τα βασικότερα μέταλλα για τον ανθρώπινο οργανισμό, ιδίως για τα οστά αφού σε συνδυασμό με τον φώσφορο, συμβάλλει στην οστεοποίηση. Όταν υπάρχει απώλεια ασβεστίου από τα οστά, γίνονται λεπτότερα και περισσότερο εύθραυστα. Έτσι προκαλούνται πολύ εύκολα κατάγματα, κυρίως στην περιοχή των ισχίων, των καρπών, του αυχένα κ.ο.κ . Η ανεπαρκής πρόσληψή του συμβάλλει στην εμφάνιση οστεοπόρωσης.
2.Ανεπαρκής πρόσληψη βιταμίνης D
Η βιταμίνη D, γνωστή και ως η βιταμίνη της ζωής ή του ήλιου, είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που, παρόλο που τη βρίσκουμε σε πολύ λίγες τροφές, το σώμα μας μπορεί να τη συνθέσει όταν εκτίθεται στον ήλιο. Είναι μια απαραίτητη στον οργανισμό ουσία που παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας των οστών και αυτό γιατί ο οργανισμός μας μπορεί να απορροφήσει το ασβέστιο – κύριο συστατικό των οστών- μόνο όταν υπάρχει βιταμίνη D στον οργανισμό μας. Συνεπώς, η ανεπάρκεια βιταμίνης D συμβάλλει στην εμφάνιση οστεοπόρωσης.
3.Ανεπαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης ή υπερ-πρόσληψη
Έρευνες έχουν δείξει ότι η χαμηλή πρόσληψη πρωτεΐνης μειώνει την απορρόφηση του ασβεστίου και μπορεί έτσι να επηρεάσει τον ρυθμό σχηματισμού και διάσπασης των οστών. Στον αντίποδα, η αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης έχει συσχετιστεί με την αυξημένη απέκκριση του ασβεστίου από τα ούρα. Η πρόσληψη μέτριων ποσοτήτων πρωτεΐνης (1-1,5 γραμμ. /κιλό σωματικού βάρους) φαίνεται να είναι η ιδανική ώστε να μην επηρεάζει τον μεταβολισμό του ασβεστίου.
4.Υπερβολική πρόσληψη φωσφόρου
Όπως είδαμε και παραπάνω, το ασβέστιο μαζί με τον φώσφορο, συμβάλλουν στην οστεοποίηση. Διαταραχές στην πρόσληψη ενός εκ των δύο μετάλλων, αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου-χαμηλή φωσφόρου και χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου-υψηλή φωσφόρου συμβάλλουν στην εμφάνιση οστεοπόρωσης. Έτσι, όταν γίνεται υπερκατανάλωση φωσφόρου πρέπει να προσέχουμε και την κατανάλωση ασβεστίου.
5.Αυξημένη πρόσληψη καφεΐνης
Η αυξημένη πρόσληψη καφεΐνης σε συνδυασμό με τη μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου, φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης. Οι έρευνες δεν έχουν, ωστόσο, καταλήξει για την άμεση συσχέτιση της κατανάλωσης καφεΐνης και της οστεοπόρωσης, παρόλαυτα συστήνεται η με μέτρο κατανάλωσή της.
6.Αυξημένη πρόσληψη νατρίου
Το νάτριο, κυρίως στη μορφή του χλωριούχου νατρίου (αλάτι), συμβάλλει στην αυξημένη απέκκριση ασβεστίου στα ούρα. Στις περιπτώσεις δε όπου η πρόσληψη του ασβεστίου είναι χαμηλή, μπορεί να προκληθεί αναδιαμόρφωση των οστών και απώλεια οστικής μάζας, έτσι ώστε να αντισταθμιστεί η ποσότητα του ασβεστίου που απεκκρίθηκε από τον οργανισμό.
7.Αυξημένη πρόσληψη αλκοόλ
H χρόνια και αυξημένη πρόσληψη αλκοόλ προκαλεί δυσαπορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένου και του ασβεστίου συμβάλλοντας έτσι στη μειωμένη οστική μάζα και στην εμφάνιση οστεοπόρωσης.
Όπως καταλαβαίνουμε, η οστεοπόρωση είναι μια διαταραχή που προκαλείται από πολλούς παράγοντες μεταξύ των οποίων, βέβαια, είναι και διατροφή. Η πρόληψη της εμφάνισής της μπορεί να γίνει, φυσικά, με τον πολύτιμο σύμμαχό μας, τη διατροφή.
Αν θες να μαθαίνεις όλα τα νέα για την υγεία και τη διατροφή ακολούθησέ με στο Instagram ή κάνε like στη σελίδα μου στο Facebook.
Για οποιαδήποτε πληροφορία μη διστάσεις να επικοινωνήσεις εδώ μαζί μου!
Διαβάστε επίσης
Σαρδέλα αχνιστή στο τηγάνι!!
Εάν δυσκολεύεσαι με το ψάρι και δεν μπορείς να βρεις τρόπους να το προσθέσεις στη διατροφή σου, δοκίμασε αυτή την…
Μπισκότα με 3 υλικά!
Back to school και σου έχω το πιο γρήγορο και εύκολο σνακ για τα παιδάκια σου αλλά και για σένα…
Back to School: Tips για να αποκτήσει το παιδί μου υγιεινές διατροφικές συνήθειες!
Η επιστροφή στο σχολείο σηματοδοτεί μια νέα αρχή τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς. Η επάνοδος στο…