Προβιοτικά και Πρεβιοτικά: Τι να προτιμήσω;
Παρά την εμφανή ομοιότητα των λέξεων, τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά δεν είναι το ίδιο! Και, σίγουρα, ο οργανισμός μας χρειάζεται και τα δύο για να μπορέσει να διατηρήσει την υγεία του.
Τα τελευταία χρόνια, τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά έχουν βρεθεί στο προσκήνιο της επιστημονικής έρευνας σχετικά με τα οφέλη για την υγεία και τον οργανισμό μας που, ομολογουμένως, είναι πολύ περισσότερα από όσα πιστεύουμε!
Ας δούμε πιο αναλυτικά ποια είναι η διαφορά τους και, φυσικά, τι προσφέρουν στον οργανισμό μας!
Προβιοτικά
Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, μύκητες, ζυμομύκητες, βακτήρια και ιοί, ζουν στο έντερό μας και υποστηρίζουν την υγεία και τη λειτουργία του. Συμβάλλουν ευεργετικά στην πέψη, στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και στην προστασία τόσο του εντέρου όσο και ολόκληρου του οργανισμού από λοιμώξεις. Επιπλέον, τα προβιοτικά έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνουν την ψυχική υγεία και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων χρόνιων ασθενειών.
Υπάρχουν διάσπαρτα στο σώμα μας στους βλεννογόνους, στο δέρμα, στο στόμα, στον κόλπο με το μεγαλύτερο ποσοστό, βέβαια, να βρίσκεται στο έντερο. Συχνά, αναφέρονται ως «καλά» βακτήρια ή «καλοί πολεμιστές» καθώς είναι γνωστό ότι προάγουν ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου.
Τα πιο γνωστά καταναλώσιμα προβιοτικά είναι τα στελέχη Lactobacillus (Λακτοβάκιλλοι) και Bifidobacterium (Μπιφιδοβακτήρια) που βρίσκονται σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως για παράδειγμα το γιαούρτι, το κεφίρ, το ξινολάχανο, το kimchi, το τουρσί, και το kombucha.
Για τους οργανισμούς που δεν λαμβάνουν αρκετή ποσότητα προβιοτικών από την καθημερινή διατροφή, υπάρχουν σε μορφή συμπληρώματος είτε ως κάψουλα είτε σε σκόνη.
Tip: Πώς πρέπει να παίρνω προβιοτικά;
Για να έχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα συστήνεται η τακτική κατανάλωση προβιοτικών, αν είναι δυνατόν και καθημερινά, έτσι ώστε αντικαθιστάς τα καλά βακτήρια και όλους τους καλούς μικροοργανισμούς που χάνονται εξαιτίας του ανθυγιεινού τρόπου ζωής και των επιβαρυντικών περιβαλλοντικών παραγόντων. Τα αποτελέσματα των τελευταίων ερευνών δείχνουν, μάλιστα, ότι τα προβιοτικά λειτουργούν καλύτερα όταν λαμβάνονται με γεμάτο στομάχι, όταν δηλαδή οι τροφές έχουν εξουδετερώσει την οξύτητα των γαστρικών υγρών του στομαχιού.
Συνεπώς, όταν λαμβάνεις συμπλήρωμα προβιοτικών πρέπει να έχεις υπόψη πως:
●Πρόκειται για ζωντανούς μικροοργανισμούς που επηρεάζονται άμεσα από τις συνθήκες του περιβάλλοντος όπως η υγρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες.
●Διατηρούνται στο ψυγείο αφού μετά το άνοιγμα της συσκευασίας ο αριθμός των ζωντανών μικροοργανισμών μειώνεται σημαντικά.
●Το συμπλήρωμα πρέπει να λαμβάνεται με γεμάτο στομάχι
●Δεν πρέπει να λαμβάνονται ταυτόχρονα με ζεστά / καυτά ροφήματα γιατί σκοτώνουν τους μικροοργανισμούς.
● Πρέπει να λαμβάνονται τουλάχιστον 2 – 3 ώρες πριν ή μετά τη λήψη του αντιβιοτικού.
● Η λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής θα πρέπει να γίνεται μετά από επικοινωνία με τον γιατρό ή τον διατροφολόγο σου.
Πρεβιοτικά
Τα πρεβιοτικά είναι ένας τύπος υδατάνθρακα που το βρίσκουμε σε διάφορά τρόφιμα και το οποίο δεν αφομοιώνεται από το ανθρώπινο σώμα. Είναι ουσιαστικά η «τροφή» των καλών για τον οργανισμό βακτηρίων (προβιοτικά) του εντέρου που τα βοηθούν να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν.
Τα πρεβιοτικά βρίσκονται σε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως:
●Φρούτα & λαχανικά
●Δημητριακά ολικής άλεσης
●Μπανάνες
●Σπαράγγια
●Σκόρδο
●Όσπρια
●Πλιγούρι βρώμης
●Μέλι
●Κρεμμύδια
Μπορούν επίσης να ληφθούν ως συμπλήρωμα σε μορφή σκόνης ή κάψουλας. Στα συμπληρώματα διατροφής τα πιο συχνά πρεβιοτικά που θα συναντήσουμε είναι οι φρουκτοολιγοσακχαρίτες, οι ολιγοσακχαρίτες, η ινουλίνη και η λακτουλόζη.
Οφέλη για την υγεία και τον οργανισμό
Βάσει της μέχρι σήμερα έρευνας, τα προβιοτικά –και συνεπώς και η «τροφή» τους, τα πρεβιοτικά- συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της διάρροιας που προκαλείται από τη λήψη αντιβίωσης, στην αντιμετώπιση λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, στην αντιμετώπιση του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου, στην επιτάχυνση της θεραπείας εντερικών λοιμώξεων και στην πρόληψη ή μείωση της σοβαρότητας κρυολογημάτων και γρίπης.
Πιο συγκεκριμένα, στα οφέλη για την υγεία και τον οργανισμό περιλαμβάνονται:
Βελτίωση της πέψης: Τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των πεπτικών προβλημάτων όπως το φούσκωμα, τα αέρια και τη δυσκοιλιότητα.
Ανοσοποιητικό σύστημα: Τα προβιοτικά έχει αποδειχθεί ότι διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα βοηθώντας στην καταπολέμηση λοιμώξεων και ασθενειών.
Ψυχική υγεία: Το μικροβίωμα του εντέρου έχει συνδεθεί με την ψυχική υγεία, συνεπώς τα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της διάθεσης και στη μείωση των συμπτωμάτων του άγχους και της κατάθλιψης.
Μειωμένες φλεγμονές: Τα προβιοτικά έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τις φλεγμονές στο σώμα, κοινό παράγοντα σε πολλές χρόνιες παθήσεις.
Ποιο από τα δύο να προτιμήσω;
Έχοντας διακρίνει τη διαφορά προβιοτικών – πρεβιοτικών, η απορία που λογικά δημιουργείται είναι, τελικά, ποιο από τα δύο συμπληρώματα να προτιμήσεις.
Η απάντηση δεν είναι απόλυτη αφού από τη μια πλευρά, τα προβιοτικά έχουν άμεση δράση σε οξείες καταστάσεις, αντιλαμβάνεσαι δηλαδή άμεσα τη συμβολή τους ενώ από την άλλη, τα πρεβιοτικά δρουν έμμεσα βοηθώντας στη φυσική ανάπτυξη των προβιοτικών που με τη σειρά τους θα «υπερασπιστούν» το πεπτικό μας σύστημα αλλά και γενικά την υγεία μας.
Με πιο απλά λόγια, λαμβάνοντας προβιοτικά θα προσφέρεις μεν στον οργανισμό σου έτοιμους «πολεμιστές» οι οποίοι, όμως αν δεν τραφούν, θα πέσουν στη μάχη! Αν, λοιπόν, δεν φροντίσεις να λαμβάνεις και την τροφή τους τότε δεν θα έχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα. Για τον λόγο αυτό, η ταυτόχρονη λήψη τους έχει συνήθως και τα καλύτερα αποτελέσματα.
Εάν και εσύ αντιμετωπίζεις οποιαδήποτε ενόχληση εντερικής φύσεως μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου εδώ! Θα γίνει έγκαιρα η αξιολόγηση και να εκπονήσουμε μαζί το δικό σου, εξατομικευμένο διατροφικό πρόγραμμα!
Αν θέλεις να μάθεις τα πάντα για την υγεία και την υγιεινή διατροφή ακολούθησε με στο Ιnstagram ή κάνε like στη σελίδα μου στο Facebook!
Διαβάστε επίσης
Σαρδέλα αχνιστή στο τηγάνι!!
Εάν δυσκολεύεσαι με το ψάρι και δεν μπορείς να βρεις τρόπους να το προσθέσεις στη διατροφή σου, δοκίμασε αυτή την…
Μπισκότα με 3 υλικά!
Back to school και σου έχω το πιο γρήγορο και εύκολο σνακ για τα παιδάκια σου αλλά και για σένα…
Back to School: Tips για να αποκτήσει το παιδί μου υγιεινές διατροφικές συνήθειες!
Η επιστροφή στο σχολείο σηματοδοτεί μια νέα αρχή τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς. Η επάνοδος στο…