fbpx
Skip to content

Γιατί δεν χάνω κιλά; 6+1 λάθη που βάζουν «φρένο» στην απώλεια κιλών!

29 Μάι 2023
/
Γιατί δεν χάνω κιλά;

Νιώθεις ότι προσέχεις τη διατροφή σου και έχεις υγιεινές διατροφικές συνήθειες, αλλά τελικά δεν καταφέρνεις να χάσεις κιλά και αναρωτιέσαι « Γιατί δεν χάνω κιλά» ;

Αυτό το συναίσθημα είναι γνωστό και είναι βασικός παράγοντας που οδηγεί πολλά άτομα να σταματήσουν πρόωρα την προσπάθειά τους, προτού καν δουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η αλήθεια είναι πως η απώλεια βάρους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, χρειάζεται προσπάθεια, επιμονή και υπομονή και, φυσικά, εκπαίδευση για το τι είναι «δίαιτα» στην πραγματικότητα- όχι δεν είναι αυτό που έχουν οι περισσότεροι στο μυαλό τους ως δίαιτα!

Ας δούμε παρακάτω, λοιπόν, τους 6+1 βασικούς λόγους που μπορεί να προκαλούν αυτό το φαινόμενο:

#1 Μήπως δεν έχεις οργανώσει ακόμη σωστά τα γεύματά σου;

Η ελλιπής οργάνωση γευμάτων ενδέχεται να ευθύνεται για το γεγονός ότι δεν χάνεις κιλά! Όταν δεν έχεις σταθερό ωράριο γευμάτων και αφήνεις μεγάλο κενό ανάμεσα σε κάθε γεύμα, όταν δεν έχεις μαγειρεμένο φαγητό από την προηγούμενη ή τις προηγούμενες ημέρες ή όταν δεν παίρνεις μαζί στην εργασία το τάπερ σου, είναι σίγουρο ότι θα καταλήξεις να νιώθεις μια αχαλίνωτη πείνα που θα σε οδηγήσει είτε να παραγγείλεις κάτι από έξω- συνήθως όχι υγιεινή επιλογή- είτε να τσιμπολογάς όλη την ημέρα για να ηρεμήσεις το αίσθημα της πείνας σου. Στο τέλος της ημέρας, το συχνό τσιμπολόγημα για παράδειγμα ξηρών καρπών, κριτσινιών ή μπαρών ίσως είναι ο λόγος που τελικά δεν υπάρχει θερμιδικό έλλειμμα και έτσι δεν υπάρχει απώλεια κιλών.

Tip: Ξεκίνα να προγραμματίζεις τα γεύματα της εβδομάδας σου ώστε να γνωρίζεις από πριν τις ώρες και τα τρόφιμα που θα καταναλώσεις τις επόμενες ημέρες και προετοίμαζέ τα από την προηγούμενη μέρα. Έτσι, θα καταφέρεις να περιορίσεις το τσιμπολόγημα ενώ παράλληλα θα δίνεις στον οργανισμό σου την ενέργεια που έχει ανάγκη!

#2 Μήπως παραλείπεις γεύματα;

Αν στην προσπάθειά σου να χάσεις μερικά κιλά, παραλείπεις γεύματα τότε πιθανότατα να έχεις μειώσει πολύ τον μεταβολισμό σου, να λαμβάνεις πολύ λίγες θερμίδες και για αυτό δεν τα καταφέρνεις! Όταν παραλείπεις γεύματα και μένεις πολλές ώρες νηστικός/η καταλήγεις και πάλι είτε να παραγγείλεις κάτι από έξω είτε γυρνώντας το βράδυ σπίτι κουρασμένη/ος να μην μπορείς να συγκρατήσεις την πείνα σου και είτε να τρως υπερβολικά μεγάλες ποσότητες είτε να καταλήγεις και πάλι σε delivery! Για να δημιουργήσεις μία καλύτερη σχέση με το φαγητό, θα πρέπει να τρως μικρά και συχνά γεύματα τα οποία αφενός σε βοηθούν να ελέγξεις το αίσθημα της πείνας από την άλλη τροφοδοτούν τον οργανισμό σου με ενέργεια και ενεργοποιούν τον μεταβολισμό. Έτσι δεν χρειάζεται να αποθηκεύσει λίπος για να διατηρήσει την ενέργεια που χρειάζεται, όταν δεν την παίρνει από την τροφή!

Μπορεί να σε ενδιαφέρει και αυτό: πως να χάσεις βάρος χωρίς να πεινάσεις

Tip: Προσπάθησε να τρως καθημερινά ένα πλούσιο, ολοκληρωμένο πρωινό και να περιέχει οπωσδήποτε από μία πηγή πρωτεΐνης μία πηγή υδατανθράκων και μία καλών λιπαρών! Θα σε κρατήσει χορτάτη/ο μέχρι το επόμενο γεύμα και θα σε βοηθήσει να αποφύγεις τις έντονες λιγούρες ή την υπερβολική πείνα μέχρι το επόμενο γεύμα!

#3 Μήπως δεν ξεκουράζεσαι και δεν κοιμάσαι αρκετά;

Αν το ημερήσιο πρόγραμμά σου είναι τόσο γεμάτο που δεν σου επιτρέπει να ξεκουράζεσαι και να κοιμάσαι όσο χρειάζεται, τότε πιθανότητα είναι μία από τις αιτίες που δυσκολεύεσαι να χάσεις κιλά. Η έλλειψη ύπνου συνδέεται μακροπρόθεσμα με την αύξηση των ορμονών του στρες που από τη μία πλευρά εμποδίζουν την απώλεια του λίπους ενώ από την άλλη συμβάλλουν στην εναπόθεση του λίπους. Επιπλέον, επειδή βρίσκεσαι περισσότερες ώρες ξύπνια/ος, αρχίζουν οι λιγούρες και το τσιμπολόγημα που θα σου «φορτώσει» περισσότερες θερμίδες!

#4 Μήπως προσλαμβάνεις πολλές υγρές θερμίδες;

Τώρα που πλησιάζει το καλοκαίρι, η ανάγκη του οργανισμού σου σε υγρά αυξάνεται, έτσι δεν είναι σπάνιο να καταναλώνεις περισσότερα υγρά-cocktails.

Τώρα που πλησιάζει το καλοκαίρι, η ανάγκη του οργανισμού σου σε υγρά αυξάνεται, έτσι δεν είναι σπάνιο να καταναλώνεις περισσότερα υγρά-cocktails, smoothies- τα οποία, ναι μεν σε δροσίζουν και είναι πολύ νόστιμα αλλά είναι και γεμάτα θερμίδες!

Tip: Προσπάθησε να μειώσεις την κατανάλωσή τους και να τα αντικαταστήσεις με κρύα ή ζεστά ροφήματα χωρίς πρόσθετη ζάχαρη και, φυσικά, νερό!

#5 Μήπως κινείσαι ελάχιστα και δεν ασκείσαι καθόλου;

Όπως ανέφερα και παραπάνω, η απώλεια βάρους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ένας από αυτούς είναι και η άσκηση! Αν κάνεις καθιστική εργασία και δεν κινείσαι αρκετά ενώ παράλληλα δεν ασκείσαι τακτικά, πολύ πιθανόν να μην καταφέρνεις να χάσεις βάρος όσο και αν προσέχεις τη διατροφή σου.

Tip: Για να χάσεις κιλά, θα πρέπει να συνδυάσεις τη διατροφή με την άσκηση που θα σε βοηθήσει να αυξήσεις τον μεταβολισμό σου, τη μυϊκή σου μάζα και να κάψεις περισσότερες θερμίδες. Και, βέβαια, αυτό που λέω συχνά, είναι πως δεν είναι μόνο το γυμναστήριο άσκηση, υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη ασκήσεων από τα οποία κάποιο θα είναι ιδανικό για εσένα!

#6 Μήπως ακολουθείς αυστηρές δίαιτες και μειώθηκε πολύ ο μεταβολισμός σου;

Προσπάθησε να οργανώσεις το διατροφικό πρόγραμμα της ημέρας σου - της εβδομάδας ή και του μήνα αν μπορείς!

Αν τιμωρείς τον εαυτό σου με εξαντλητικές και στερητικές δίαιτες, πιθανότατα έχεις «μπλοκάρει» τον μεταβολισμό σου και για αυτό δεν χάνεις κιλά! Όταν ο οργανισμός δεν λαμβάνει την ενέργεια που χρειάζεται, τότε οτιδήποτε καταναλώνει το αποθηκεύει σε λίπος για να έχει απόθεμα ενέργειας. Έτσι, μειώνει τον μεταβολισμό για να μειώσει αντίστοιχα τις ενεργειακές του απαιτήσεις.

Tip: Προσπάθησε να οργανώσεις το διατροφικό πρόγραμμα της ημέρας σου -της εβδομάδας ή και του μήνα αν μπορείς! – που θα περιλαμβάνει μικρά και συχνά γεύματα ώστε να διατηρήσεις τον μεταβολισμό σου σε υψηλά επίπεδα. Έτσι, θα έχεις καλύτερη καύση λίπους που θα σε βοηθήσει να χάσεις βάρος!

#7 Μήπως τρως πολλά light τρόφιμα;

Αν καταναλώνεις περισσότερα light προϊόντα πιστεύοντας ότι «δεν παχαίνουν» και έτσι μπορείς να φας περισσότερο, δυστυχώς, αυτό δεν ισχύει! Όταν ένα προϊόν χαρακτηρίζεται light, δεν σημαίνει πως έχει μηδενικές θερμίδες ή λιπαρά ή ζάχαρη. Περιέχουν λιγότερες θερμίδες, ζωικά λίπη και ζάχαρη σε σχέση με τα πλήρη, αλλά αν δεν υπάρχει μέτρο στην κατανάλωσή τους, δεν θα σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος!

Tip: Προσπάθησε να καταναλώνεις την ίδια ποσότητα που θα κατανάλωνες από τα κοινά προϊόντα και απόφυγε την κατανάλωση light αναψυκτικών τα οποία, ναι μεν δεν έχουν ζάχαρη και θερμίδες, αλλά περιέχουν άλλες ουσίες επιβλαβείς για τον οργανισμό.

Για το τέλος…

Σημαντικός παράγοντας στην προσπάθεια απώλειας βάρους είναι και η ψυχολογία σου! Το βασικότερο όλων είναι να μην απελπίζεσαι και να συνεχίσεις την προσπάθειά σου, θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους για τα κιλά που θες να χάσεις- όχι, τα 5 κιλά σε μία εβδομάδα δεν είναι!- αύξησε τη φυσική σου άσκηση και είμαι σίγουρη πως σύντομα θα δεις αποτελέσματα! Αν αισθάνεσαι και πάλι πως δεν μπορείς να τα καταφέρεις μόνη/ος σου, ζήτα τη βοήθεια ενός επαγγελματία διαιτολόγου-διατροφολόγου που θα σου δείξει τον δρόμο για την επίτευξη του στόχου σου!

Αν θέλεις να μάθεις τα πάντα για την απώλεια βάρους και την υγιεινή διατροφή ακολούθησε με στο Ιnstagram ή κάνε like στη σελίδα μου στο Facebook!

Για οποιαδήποτε πληροφορία μη διστάσεις να επικοινωνήσεις εδώ μαζί μου!

Διαβάστε επίσης

Τα πιο υγιεινά μελομακάρονα

Tα πιο γρήγορα, τα πιο νόστιμα και τα πιο υγιεινά μελομακάρονα που έχεις φάει ποτέ! Υλικά Did you know? Τα…

Μάθετε περισσότερα

Πονόλαιμος: Τι να φάω όταν δεν μπορώ να καταπιώ;

Ο πονόλαιμος, αν και μπορεί να οφείλεται σε ποικίλους παράγοντες, αποτελεί ένα συχνό και άκρως ενοχλητικό σύμπτωμα ενός κρυολογήματος ή…

Μάθετε περισσότερα

Πρωτεϊνούχα ψωμάκια | Θα τα λατρέψεις!

Πρωτεϊνούχα ψωμάκια χωρίς αλεύρι, χωρίς μαγιά, χωρίς ζύμωμα από κόκκινες φακές. Πλούσια σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, πολύ χορταστικά και…

Μάθετε περισσότερα
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ας ξεκινήσουμε μαζί τη διατροφική σου μεταμόρφωση!

Κλείσε τώρα το ραντεβού σου καλώντας με στο 21 1418 5420 ή

συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας