fbpx
Skip to content

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) και ταξίδι: Τι να κάνω για να αποφύγω τα συμπτώματα του ΣΕΕ.

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) και ταξίδι: Τι να κάνω για να αποφύγω τα συμπτώματα του ΣΕΕ

ΣΕΕ και Ταξίδια

Αν πάσχεις από Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (σπαστική κολίτιδα), τότε πιθανότατα η περίοδος των διακοπών και γενικότερα ένα ταξίδι, ενδέχεται να σου προκαλεί άγχος και φόβο πως τα δυσάρεστα και ενοχλητικά συμπτώματα θα κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους, τώρα που η διατροφική σου καθημερινότητα θα αλλάξει. 

Τι είναι το ΣΕΕ;

Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ), γνωστό και ως σπαστική κολίτιδα, είναι μια χρόνια λειτουργική διαταραχή του εντέρου που μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ατόμου. Χαρακτηρίζεται από παρουσία συμπτωμάτων όπως κοιλιακό άλγος που ανακουφίζεται μετά από κένωση, διάρροια ή / και δυσκοιλιότητα, αέρια, ναυτία, τυμπανισμό, μετεωρισμό και αέρια. Μέχρι σήμερα, τα ακριβή αίτια που προκαλούν αυτήν την πάθηση δεν είναι γνωστά και δεν είναι δυνατόν να ανιχνευτεί με ιατρικές ή εργαστηριακές εξετάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ): Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις 

Αν πάσχεις από Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου και βρίσκεσαι μακριά από το σπίτι σου, σε διακοπές ή σε ταξίδι,  με αποτέλεσμα να αλλάζουν οι διατροφικές σου συνήθειες, μικρές αλλά πολύ σημαντικές συμβουλές θα σε βοηθήσουν και να προλάβεις και να αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα αν αυτά κάνουν την εμφάνισή τους!

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου και ταξίδι:

Κατανάλωσε μικρά και τακτικά γεύματα:

Το πιο σημαντικό tip για όσους πάσχουν από ΣΕΕ γενικότερα αλλά ειδικά όταν βρίσκονται σε ένα ταξίδι μακριά από το σπίτι τους, είναι η κατανάλωση μικρών αλλά και τακτικών γευμάτων. Απόφυγε να μένεις νηστική/-ος για πολλές ώρες καθώς όταν φτάσει η ώρα του κυρίως, η μεγάλη ποσότητα φαγητού θα σου δημιουργήσει συμπτώματα όπως ερυγή, μετεωρισμό, αέρια, πόνο στην κοιλιά κ.α. Η συμβουλή μου είναι να κάνεις μικρά και τακτικά γεύματα ανά 3-4 ώρες ώστε να μπορέσεις να αποφύγεις την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

μάσησε αργά την τροφή σου

Μάσα αργά την τροφή σου:

Δώσε προσοχή στη μάσηση της τροφής. Προσπάθησε να μασάς όσο πιο αργά μπορείς το φαγητό σου. Φρόντισε να έχεις αργή κατάποση ώστε να αποφύγεις τις μεγάλες ποσότητες αέρα που καταπίνεις όταν τρως γρήγορα και σου προκαλούν φούσκωμα, μετεωρισμό, ερυγή, δυσφορία.

Ενυδατώσου σωστά:

Προσπάθησε να ενυδατώνεις καλά τον οργανισμό σου. Πίνε τουλάχιστον 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα, όχι όμως κατά τη διάρκεια του γεύματος. Εκτός όμως από το νερό, μην ξεχνάς ότι στην ενυδάτωσή σου συμβάλλουν και τα ροφήματα που δεν περιέχουν καφεΐνη, ανθρακικό ή αλκοόλ όπως τα αφεψήματα βοτάνων.

Προσάρμοσε το διατροφικό σου πρόγραμμα:

Προσπάθησε να καταναλώνεις το μεγαλύτερο γεύμα σου νωρίς μέσα στην ημέρα και το βράδυ να καταναλώνεις κάτι ελαφρύ. Μη φας το βράδυ μεγάλη ποσότητα φαγητού και βαριές τροφές γιατί σίγουρα θα σου φέρουν δυσπεψία, μετεωρισμό, δυσφορία, θα επηρεάσουν τον ύπνο σου και σίγουρα την επόμενη ημέρα θα έχεις έξαρση των συμπτωμάτων.  Στο μεγάλο σου γεύμα ένταξε και τα τρόφιμα που είναι δυσκολότερα στην πέψη όπως τα περισσότερο λιπαρά και βαριά τρόφιμα (μεζεδάκια, τοπικές λιχουδιές, επεξεργασμένα τρόφιμα).

Απόφυγε τα πικάντικα τρόφιμα:

Τα καυτερά και πικάντικα τρόφιμα ενδέχεται να προκαλέσουν την εμφάνιση συμπτωμάτων ΣΕΕ. Η καψαϊκίνη, συστατικό του τσίλι, έχει βρεθεί ότι αυξάνει την κινητικότητα του εντέρου και τον πόνο στην κοιλιακή χώρα.

Απόφυγε τα επεξεργασμένα τρόφιμα:

Η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων έχει βρεθεί πως εντείνει την εμφάνιση συμπτωμάτων σε ασθενείς που πάσχουν από ΣΕΕ. Συνήθως είναι πλούσια σε ζάχαρη, λίπος και συντηρητικά και για αυτό τον λόγο συμβάλλουν στην εκδήλωση των συμπτωμάτων ΣΕΕ. Πιθανώς, λοιπόν, να σου προκαλέσουν, δυσκοιλιότητα, διάρροια, αέρια, μετεωρισμό κ.α. Προσπάθησε, λοιπόν, να αποφύγεις όσο είσαι διακοπές / ταξίδι τρόφιμα που δεν ξέρεις τον τρόπο επεξεργασίας τους (π.χ. αλλαντικά, μπισκότα και σφολιάτες από φούρνους κ.α), τα γλυκαντικά και τα αναψυκτικά.

Περιόρισε την καφεΐνη & το αλκοόλ:

Προσπάθησε να περιορίσεις την κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ. Σύμφωνα με έρευνες, πυροδοτούν τα συμπτώματα του ΣΕΕ λόγω της διουρητικής τους ιδιότητας. Η καφεΐνη αυξάνει την έκκριση γαστρικού οξέος και την κινητικότητα του παχέος εντέρου που ίσως προκαλέσει την εμφάνιση συμπτωμάτων όπως δυσκοιλιότητα ή/και διάρροια. Επιπλέον, το αλκοόλ, αν και στην αρχή (1-2 ποτήρια) χαλαρώνει το έντερο, σε μεγάλες ποσότητες επηρεάζει την κινητικότητα, την απορρόφηση και τη διαπερατότητα του γαστρεντερικού σωλήνα, ερεθίζοντας το έντερο ενώ μπορεί να προκαλέσει διάρροια σε κάποιους ασθενείς ή δυσκοιλιότητα σε άλλους αντίστοιχα.

ξεκουράσου και κοιμήσου αρκετά

Ξεκουράσου και κοιμήσου αρκετά:

Η έλλειψη ύπνου ή η κακή ποιότητα ύπνου επιδεινώνει τα συμπτώματα ΣΕΕ. Ο καλός ύπνος και η ξεκούραση είναι αναγκαία σε ασθενείς που πάσχουν από ΣΕΕ και παίζει τεράστιο ρόλο στην εμφάνιση των συμπτωμάτων. Αφού κατάφερες να ξεκλέψεις μερικές ημέρες χαλάρωσης, φρόντισε να ξεκουραστείς και να χαλαρώσεις όσο περισσότερο μπορείς.

Συμβουλέψου τον διαιτολόγο-διατροφολόγο σου πριν φύγεις!

Εάν πάσχεις από ΣΕΕ, πριν φύγεις για διακοπές καλό είναι να συζητήσεις με τον διαιτολόγο-διατροφολόγο σου. Θα σε καθοδηγήσει σωστά σχετικά με τις διατροφικές επιλογές που μπορείς να κάνεις, όσα πρέπει να αποφύγεις καθώς και να δημιουργήσετε μαζί ένα διατροφικό πλάνο για τις ημέρες αυτές!

Αν τυχόν, πάλι, έφυγες και έχεις απορίες ή έχεις έξαρση των συμπτωμάτων, μη διστάσεις να επικοινωνήσεις άμεσα με έναν εξειδικευμένο στο ΣΕΕ διαιτολόγο-διατροφολόγο ώστε να σε συμβουλέψει κατάλληλα!

Το ΣΕΕ είναι μια πάθηση που μπορεί να επηρεάσει έντονα την καθημερινότητα του ατόμου και να δυσκολέψει ακόμη και τις πιο απλές περιστάσεις όπως αυτή των ταξιδιών / διακοπών. Με την κατάλληλη προσέγγιση και τις κατάλληλες συμβουλές, θα μπορέσεις να προλάβεις και να διαχειριστείς τα ενοχλητικά και επίπονα συμπτώματα ώστε να απολαύσεις τις διακοπές σου ήρεμα και χωρίς άγχος!

Αν έχεις περισσότερες απορίες ή χρειάζεσαι περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ΣΕΕ μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου πατώντας εδώ.

Αν θέλεις να μάθεις τα πάντα για τον Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου ακολούθησε με στο Instagram ή κάνε like στη σελίδα μου στο facebook

Διαβάστε επίσης

Τα πιο υγιεινά μελομακάρονα

Tα πιο γρήγορα, τα πιο νόστιμα και τα πιο υγιεινά μελομακάρονα που έχεις φάει ποτέ! Υλικά Did you know? Τα…

Μάθετε περισσότερα

Πονόλαιμος: Τι να φάω όταν δεν μπορώ να καταπιώ;

Ο πονόλαιμος, αν και μπορεί να οφείλεται σε ποικίλους παράγοντες, αποτελεί ένα συχνό και άκρως ενοχλητικό σύμπτωμα ενός κρυολογήματος ή…

Μάθετε περισσότερα

Πρωτεϊνούχα ψωμάκια | Θα τα λατρέψεις!

Πρωτεϊνούχα ψωμάκια χωρίς αλεύρι, χωρίς μαγιά, χωρίς ζύμωμα από κόκκινες φακές. Πλούσια σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, πολύ χορταστικά και…

Μάθετε περισσότερα
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ας ξεκινήσουμε μαζί τη διατροφική σου μεταμόρφωση!

Κλείσε τώρα το ραντεβού σου καλώντας με στο 21 1418 5420 ή

συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας