fbpx
Skip to content

Σωματική VS Συναισθηματική πείνα: Πεινάς στα αλήθεια ή μήπως νομίζεις ότι πεινάς;

26 Απρ 2023
/
Συναισθηματική VS Σωματική πείνα

Πόσες φορές έχεις αναρωτηθεί αν πεινάς πραγματικά ή αν κάποια συναισθηματική ανάγκη όπως πόνος, άγχος, νεύρα, στρες, μοναξιά σε οδηγεί να ψαχουλεύεις στο ψυγείο και στα ντουλάπια της κουζίνας ακόμα και αν έχεις μόλις φάει το γεύμα σου;

Αρκετά άτομα δυσκολεύονται να διακρίνουν τη διαφορά ανάμεσα στη σωματική και τη συναισθηματική πείνα και, ιδιαίτερα στην περίπτωση της δεύτερης, είναι δύσκολο να παραδεχτεί κανείς πως δεν τρώει επειδή πεινάει πραγματικά αλλά επειδή κάποιος συναισθηματικός παράγοντας τον οδηγεί!

Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι η διαφορά τους και πώς θα μπορέσεις να διακρίνεις τα σημάδια της σωματικής πείνας από εκείνα της συναισθηματικής!

Συναισθηματική ή Σωματική πείνα;

Σωματική πείνα

Η σωματική ή αλλιώς βιολογική πείνα αναφέρεται στη βιολογική ανάγκη του οργανισμού να τραφεί ώστε να αποκτήσει ενέργεια για την εκτέλεση όλων των βασικών λειτουργιών του, καθώς και στην πρόσληψη όλων των απαραίτητων μικροθρεπτικών και μακροθρεπτικών συστατικών για τη σωστή και επαρκή διεξαγωγή όλων των διεργασιών του σώματος.

Χαρακτηριστικά σωματικής πείνας:

 • Εμφανίζεται ώρες μετά από την κατανάλωση ενός γεύματος
 • Εμφανίζεται σταδιακά
 • Νιώθεις ένα κενό στο στομάχι που συνοδεύεται συχνά από αδυναμία ή/και ζαλάδα
 • Δεν επιθυμείς διακαώς κάποιο συγκεκριμένο φαγητό
 • Σταματάς όταν νιώσεις ότι χορταίνεις
 • Νιώθεις ικανοποίηση και ευφορία όταν τελειώσεις το φαγητό σου

Συναισθηματική πείνα

Η συναισθηματική πείνα αναφέρεται στην κατάσταση εκείνη κατά την οποία η τροφή λαμβάνεται για να καλύψει συναισθηματικές ανάγκες που δεν καλύπτονται με άλλους τρόπους. Μια συγκεκριμένη συναισθηματική ανάγκη π.χ. ο πόνος, το άγχος, τα νεύρα, το στρες, η μοναξιά πυροδοτούν το αίσθημα της πείνας. Μόλις δεν νιώθει κανείς καλά, αναζητά παρηγοριά άμεσα στο φαγητό! Παράλληλα, σε αυτές τις περιπτώσεις το άτομο πιστεύει ότι το φαγητό αποτελεί μια μεγάλη απόλαυση και ότι τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό. Το άτομο που καταφεύγει στο φαγητό για συναισθηματικούς λόγους ανυπομονεί να έρθει η στιγμή που θα βρεθεί μόνο του για να φάει. Το φαγητό εκλαμβάνεται ως λύση ή διαφυγή από τα προβλήματα και τις έγνοιες, αλλά στην ουσία δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος στενάχωρων συναισθημάτων από τον οποίο το άτομο παλεύει να απεγκλωβιστεί. Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, η συναισθηματική πείνα έχει ψυχολογικές προεκτάσεις και αποτελεί μορφή διατροφικής διαταραχής, την αδηφαγική διαταραχή.

Χαρακτηριστικά συναισθηματικής πείνας:

 • Μπορεί να εμφανιστεί αμέσως μετά το τελευταίο γεύμα σου
 • Εμφανίζεται ξαφνικά και είναι αρκετά έντονη
 • Νιώθεις ένταση και εκνευρισμό μέχρι να ικανοποιήσεις τη λιγούρα σου
 • Επιθυμείς «εδώ και τώρα» γλυκό, αλμυρό ή λιπαρά τρόφιμα
 • Συνεχίζεις να τρως ακόμη και αν νιώθεις κορεσμό
 • Ενδέχεται να νιώθεις δυσφορία, ντροπή ή τύψεις μετά την κατανάλωση

Γιατί, όμως, επιλέγω το φαγητό ως παρηγοριά;

Η διατροφή και τα συναισθήματα είναι δύο έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες αφού πολλές έρευνες έχουν δείξει πως τόσο τα συναισθήματά μας επηρεάζουν τη διατροφική μας συμπεριφορά όσο και το αντίθετο, πως δηλαδή η διατροφική μας συμπεριφορά επηρεάζει τα συναισθήματά μας. Πώς γίνεται αυτό; Ρίξε μια ματιά στα παρακάτω ενδεικτικά παραδείγματα!

Σεροτονίνη: Πρόκειται για μια βασική χημική ουσία του νευρικού συστήματος, που επηρεάζει θετικά τη διάθεσή μας και που το σώμα μας συνθέτει από ένα πρωτεϊνικό αμινοξύ, την τρυπτοφάνη. Βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα και κυρίως σε όσα είναι πλούσια σε πρωτεΐνη όπως αυγά, ξηροί καρποί, κρέας, σοκολάτα, γαλακτοκομικά κ.α. Τα χαμηλά επίπεδα της σεροτονίνης έχουν μάλιστα συσχετιστεί με την κατάθλιψη. 

Διατροφικές ελλείψεις: Η έλλειψη για παράδειγμα βιταμινών του συμπλέγματος Β ή της βιταμίνης D συνδέονται με εναλλαγές διάθεσης, μελαγχολία, θλίψη και σε ακραίες περιπτώσεις ακόμα και κατάθλιψη.

Συναισθηματική ή Σωματική πείνα;

Κορεσμένα λίπη: Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη, όπως οι τηγανητές πατάτες, συνδέονται με κόπωση και βραδύτητα σκέψης. Παράλληλα, όταν βρισκόμαστε σε έντονο στρες, επιλέγουμε υπερβολικές ποσότητες καφέ ή τρόφιμα με αυξημένη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη.

Τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες: Η στεναχώρια και η μελαγχολία τείνουν να μας οδηγούν στην επιλογή τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες όπως για παράδειγμα τα γλυκά και το ψωμί.

Νερό: Το νερό κατέχει σημαντικό ρόλο στην καλή συναισθηματική μας κατάσταση. Όταν δεν ενυδατωνόμαστε σωστά προκαλείται αφυδάτωση η οποία επιβραδύνει τον μεταβολισμό και μας αδυναμία και έλλειψη ενέργειας.

Πώς μπορώ να σταματήσω τη συναισθηματική πείνα;

Το πρώτο και βασικότερο βήμα για να καταπολεμήσουμε τη συναισθηματική πείνα είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι τρώμε επειδή νομίζουμε ότι πεινάμε ενώ και όχι επειδή πραγματικά πεινάμε!

Αφού κάνουμε, λοιπόν, την αρχή, θα πρέπει στη συνέχεια να γνωρίσουμε καλά τον εαυτό μας και να καταλάβουμε πως:

 • Το φαγητό δεν είναι εχθρός μας αλλά σύμμαχός μας για την υγεία και την επιβίωσή μας!
 • Πρέπει να απολαμβάνουμε κάθε γεύμα μας. Είναι καλό να έχουμε ποικιλία στις τροφές μας και να μη φτιάχνουμε λίστες με απαγορευμένα φαγητά!
 • Πρέπει να λαμβάνουμε τις σωστές ποσότητες τροφής καθώς ο υποσιτισμός και οι δίαιτες που μας κάνουν να νιώθουμε στερημένοι και πεινασμένοι, φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα. 
 • Είναι σημαντικό να φροντίζουμε να έχουμε θετική στάση απέναντι στο εαυτό μας και τη διατροφή μας. Σταματάμε τις αρνητικές σκέψεις και μιλάμε θετικά για τη συμπεριφορά μας και το σώμα μας.
 • Πρέπει να ξεκινήσουμε να  τρώμε συνειδητά και να ελέγχουμε αν πραγματικά πεινάμε ή αν νιώθουμε κάποιο έντονο συναίσθημα που χρειάζεται εκτόνωση. Μία πρακτική που μπορεί να γίνει τρόπος ζωής και να αλλάξει τη στάση μας απέναντι στο φαγητό είναι το «Mindful Eating»
 • Είναι εξίσου σημαντικό να μειώσουμε το στρες και να προσπαθήσουμε να εκτονώνουμε τις αρνητικές του συνέπειες με υγιείς και δημιουργικούς τρόπους.

Όπως ανέφερα και παραπάνω, η συναισθηματική πείνα έχει και ψυχολογικές προεκτάσεις. Έτσι, είναι σημαντικό για να «χορτάσουμε» το στομάχι μας, να «χορτάσουμε» πρώτα τα συναισθήματά μας! Και, προφανώς, η διαδικασία αυτή δεν είναι απλή, χρειάζεται βοήθεια και καθοδήγηση από επαγγελματία διατροφολόγο – διαιτολόγο σε συνεργασία με ψυχολόγο.

Θέλεις να μαθαίνεις τα πάντα για την υγεία και τη διατροφή; Έλα να συνδεθούμε στα social media! Ακολούθησε με στο Instagram και κάνει like στη σελίδα μου στο Faceboook

Αν έχεις περισσότερες απορίες ή χρειάζεσαι περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συναισθηματική πείνα μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου εδώ!

Διαβάστε επίσης

Σεμιφρέντο Φραουλίνο

Σεμιφρέντο φράουλα: Πιάσανε για τα καλά οι ζεστές και πιστεύω πως χρειαζόμαστε επειγόντως κάτι δροσερό και νόστιμο! Έχω να σου…

Μάθετε περισσότερα

Δυσανεξία στη γλουτένη: Τι είναι, ποια είναι τα συμπτώματα & πώς θα την αντιμετωπίσω!

Η δυσανεξία στη γλουτένη, επίσης γνωστή ως ευαισθησία στη γλουτένη ή ευαισθησία μη-κοιλιακής γλουτένης (NCGS), είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται …

Μάθετε περισσότερα

Διαφορετική ζεστή σαλάτα σπανάκι με ντομάτα & σουσάμι!

Αν έχεις βαρεθεί την κλασική σαλάτα, σου έχω μια πρόταση. Δοκίμασε αυτή την παραλλαγή ζεστής σαλάτας με σπανάκι, ντομάτα και…

Μάθετε περισσότερα
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ας ξεκινήσουμε μαζί τη διατροφική σου μεταμόρφωση!

Κλείσε τώρα το ραντεβού σου καλώντας με στο 21 1418 5420 ή

συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας