fbpx
Skip to content

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ): Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Πόνος από το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

Τι είναι το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ)

Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (σπαστική κολίτιδα) είναι μια χρόνια λειτουργική διαταραχή του εντέρου που μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ατόμου. Χαρακτηρίζεται από παρουσία συμπτωμάτων όπως κοιλιακό άλγος που ανακουφίζεται μετά από κένωση, διάρροια ή / και δυσκοιλιότητα, αέρια, ναυτία, τυμπανισμό, μετεωρισμό και αέρια. Μέχρι σήμερα, τα ακριβή αίτια που προκαλούν αυτήν την πάθηση δεν είναι γνωστά και δεν είναι δυνατόν να ανιχνευτεί με ιατρικές ή εργαστηριακές εξετάσεις.

Ποια είναι τα συμπτώματα του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου (σπαστική κολίτιδα)

Τα κύρια συμπτώματα της διαταραχής περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, τυμπανισμό (φούσκωμα) και αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου όπως για παράδειγμα δυσκοιλιότητα ή / και διάρροια. Αν και η ακριβής αιτία του ΣΕΕ είναι άγνωστη, οι έρευνες δείχνουν ότι αποτελείται από έναν συνδυασμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων της γενετικής, της διατροφής και του στρες.

Tip: Εάν ταλαιπωρείσαι από κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα για μεγάλο χρονικό διάστημα ίσως υποφέρεις από ΣΕΕ. Επικοινώνησε μαζί μου για να σε καθοδηγήσω και να βρούμε μαζί την αιτία!

Πόσο συχνά εμφανίζεται το Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου (σπαστική κολίτιδα);

Το ΣΕΕ (σπαστική κολίτιδα) είναι η πιο συχνή διαταραχή του πεπτικού συστήματος και, βάσει μελετών, επηρεάζει περίπου το 20% του πληθυσμού της Αμερικής και της Ευρώπης. Η μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης των συμπτωμάτων εντοπίζεται σε ηλικίες μεταξύ 20-40 ετών ενώ η συχνότητα εμφάνισης στις γυναίκες είναι μεγαλύτερη από των αντρών σε αναλογία 2 προς 1. Ωστόσο, δεν είναι δυνατή η ακριβής εκτίμηση της πραγματικής συχνότητας εμφάνισης της νόσου αφού πολλοί ασθενείς δεν ζητούν ιατρική βοήθεια για τα συμπτώματα που εμφανίζουν.

Tip: Σε περίπτωση που υποφέρεις από διάρροια ή / και δυσκοιλιότητα, αέρια, πρήξιμο ή πόνο στην κοιλιακή χώρα επικοινώνησε άμεσα με τον γιατρό ή τον διατροφολόγο σου. Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σε βοηθήσει να ανακουφιστείς και να βελτιώσεις την ποιότητα ζωή σου, την εργασιακή σου απόδοση και την κοινωνική σου δραστηριότητα!

Ποιοι είναι οι τύποι του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου (σπαστική κολίτιδα)

Η διάκριση του ΣΕΕ σε τέσσερις τύπους έχει ως βάση τα συμπτώματα που εμφανίζονται στους ασθενείς και εστιάζει στις μη φυσιολογικές κενώσεις και τις εναλλαγές των εντερικών κινήσεων.

ΣEE με Δυσκοιλιότητα (IBS-C)

Ο συγκεκριμένος τύπος ΣΕΕ αποτελεί έναν από τους πιο συνηθισμένους. Χαρακτηρίζεται από καθυστερημένη ή σπάνια κίνηση του εντέρου με αποτέλεσμα τις σκληρές και πολλές φορές επίπονες κενώσεις. Συχνά, συνοδεύεται από δυσφορία, κοιλιακό άλγος, φούσκωμα και έντονα αέρια.

ΣEE με Διάρροια (IBS-D)

Αντίθετα από τον προηγούμενο τύπο, στη συγκεκριμένη περίπτωση αυξάνεται η συχνότητα κενώσεων του εντέρου και χαρακτηρίζεται από συχνές μη σχηματισμένες κενώσεις και υδαρή κόπρανα. Πολύ συχνά, συνοδεύεται από κοιλιακό άλγος και έντονα αέρια.

ΣEE με μικτές κινήσεις του εντέρου / εναλλαγή διάρροιας – δυσκοιλιότητας ((IBS-M)

Στον συγκεκριμένο τύπο ΣΕΕ οι ασθενείς εμφανίζουν μικτά συμπτώματα των δύο τύπων που προαναφέρθηκαν. Κάποιες ημέρες οι κινήσεις του εντέρου επιταχύνονται ενώ άλλες επιβραδύνονται με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται δυσκοιλιότητα στην πρώτη περίπτωση και διάρροια στη δεύτερη.

Μετα- λοιμώδες ΣEE (IBS-PI)

Σε αυτόν τον τύπο ΣΕΕ, ο ασθενής εμφανίζει συμπτώματα αφού έχει αναρρώσει από ασθένεια του γαστρεντερικού συστήματος όπως για παράδειγμα τροφική δηλητηρίαση ή γαστρεντερίτιδα.

Tip: Δώσε προσοχή στα συμπτώματα που εμφανίζεις, κατάγραψέ τα ώστε να μπορέσεις να μεταδώσεις τις απαραίτητες πληροφορίες στον γιατρό ή τον διατροφολόγο σου. Έτσι, θα μπορέσει να κάνει έγκαιρη και ακριβή διάγνωση και να σου συστήσει την κατάλληλη θεραπεία!

Διάγνωση και Θεραπεία Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου

Διάγνωση

Έως σήμερα, δεν υπάρχει κάποια εργαστηριακή ή ιατρική εξέταση μέσω της οποίας να γίνεται άμεσα η διάγνωση της νόσου. Συνεπώς, η διάγνωση βασίζεται στη μέθοδο του αποκλεισμού. Αποκλείονται αρχικά άλλα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου (ΙΦΝΕ) – όπως η Νόσος Crown ή η ελκώδης κολίτιδα και έπειτα εξετάζεται η πιθανότητα ύπαρξης ΣΕΕ. Βασικά εργαλεία διάγνωσης είναι τα κριτήρια ROME IV σύμφωνα με τα οποία εξετάζεται ο επαναλαμβανόμενος κοιλιακός πόνος για τουλάχιστον τρεις μήνες (1 ημέρα την εβδομάδα το λιγότερο) που συνοδεύεται από:

κένωση (βελτίωση – επιδείνωση πριν / μετά την κένωση)

την αλλαγή στη συχνότητα των κενώσεων

την αλλαγή στη σύσταση των κενώσεων

Τα πρώτα συμπτώματα θα πρέπει να έχουν εμφανιστεί τουλάχιστον έξι μήνες πριν τη συμπλήρωση των κριτηρίων.

Θεραπεία

Οι περισσότερες έρευνες καταλήγουν πως η διαχείριση του σύνθετου αυτού συνδρόμου πρέπει να βασίζεται σε έναν συνδυασμό μη φαρμακευτικών και φαρμακευτικών θεραπειών ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί έμφαση στις αλλαγές των διατροφικών συνηθειών αλλά και του γενικότερου τρόπου ζωής των ασθενών καθώς φαίνεται πως συμβάλλουν στην ανακούφιση των δυσάρεστων και έντονων συμπτωμάτων.

Η συνεργασία με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας, όπως έναν διαιτολόγο / διατροφολόγο, είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη ενός εξατομικευμένου προγράμματος διατροφής. Ένας επαγγελματίας μπορεί να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε τα τρόφιμα που προκαλούν την εμφάνιση συμπτωμάτων και να μας παρέχει ορθή καθοδήγηση σχετικά με τη διαχείριση των συμπτωμάτων μας μέσω της διατροφής.

Διατροφή και Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου (σπαστική κολίτιδα)

Η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών συμβάλλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων στις περισσότερες των περιπτώσεων. Οι Γενικές Διατροφικές Συστάσεις περιλαμβάνουν τις παρακάτω οδηγίες:

  • Κατανάλωνε μικρά και τακτικά γεύματα
  • Απόφυγε την κατανάλωση μεγάλων γευμάτων
  • Καλή και αργή μάσηση σε σωστή θέση σώματος
  • Ενυδατώσου καλά
  • Μείωσε την πρόσληψη αδιάλυτων φυτικών ινών, αλκοόλ και καφεΐνης
  • Αύξησε την πρόσληψη διαλυτών φυτικών ινών

Δεδομένης της άγνωστης μέχρι στιγμής αιτίας που προκαλεί το ΣΕΕ και θέτοντας ως επίκεντρο τις διατροφικές συνήθειες ως βασικό παράγοντα που μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα ασθενείς που πάσχουν από ΣΕΕ, αναπτύχθηκε και η Δίαιτα FODMAP. Πρόκειται για δίαιτα που περιορίζει την πρόσληψη ορισμένων υδατανθράκων που έχει παρατηρηθεί πως πυροδοτούν τα συμπτώματα σε ασθενείς με ΣΕΕ.

Τρόφιμα που βοηθούν στην ανακούφιση συμπτωμάτων Σύνδρομού Ευερέθιστου Εντέρου.

Δίαιτα FODMAP

Πιο συγκεκριμένα, είναι μία ομάδα υδατανθράκων βραχείας αλυσίδας, η μείωση πρόσληψης των οποίων μπορεί να συμβάλλει θετικά στην υποχώρηση των συμπτωμάτων του συνδρόμου.

Η κατανάλωση των FODMAP δεν προκαλεί συνήθως συμπτώματα σε υγιείς οργανισμούς. Αντίθετα, υποκείμενες ανωμαλίες στη φυσιολογία του εντέρου και σε περιπτώσεις σπλαχνικής υπερευαισθησίας εξηγούν την αναφορά συμπτωμάτων μετά την κατανάλωσή τους. Επί του παρόντος, τα FODMAPs έχουν αναγνωριστεί διεθνώς ως ο πιο σημαντικός διατροφικός παράγοντας ενεργοποίησης των συμπτωμάτων του ΣΕΕ.

Tip: Η εφαρμογή μιας δίαιτας χαμηλών FODMAP αποκλείει την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων (π.χ. συγκεκριμένα φρούτα) και όχι ολόκληρων ομάδων τροφίμων (π.χ. όλα τα φρούτα). Για τον λόγο αυτό είναι καλύτερα να απευθυνθείς σε έναν επαγγελματία διαιτολόγο – διατροφολόγο ώστε να από κοινού να δημιουργήσετε ένα εξατομικευμένο διατροφικό πλάνο.

Σε επόμενο άρθρο, θα μελετήσουμε πιο αναλυτικά τη θεραπεία του ΣΕΕ μέσω της διατροφής, τις διατροφικές ομάδες που ανακουφίζουν ή εντείνουν τα συμπτώματα ΣΕΕ καθώς και τη Δίαιτα FODMAP.

Αν έχεις περισσότερες απορίες ή χρειάζεσαι περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ΣΕΕ μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου πατώντας εδώ.

Αν θέλεις τα πάντα για τον Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου ακολούθησε με στο instagram ή κάνε like στη σελίδα μου στο facebook

Διαβάστε επίσης

Ποια φαγητά δεν πρέπει να φας πριν πέσεις για ύπνο;

Ήξερες ότι η ποιότητα του ύπνου επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, και ένας από τους πιο σημαντικούς είναι η διατροφή; Ο…

Μάθετε περισσότερα

Τα πιο εύκολα σπιτικά ψωμάκια!

Σου έχω την πιο εύκολη συνταγή για σπιτικά ψωμάκια, τα οποία μπορείς να γεμίσεις με ό,τι θέλεις, είτε με κάτι…

Μάθετε περισσότερα

Φάρμακα που προκαλούν αύξηση βάρους!

Η αύξηση του σωματικού βάρους είναι γνωστό ότι μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Κάποιοι από αυτούς είναι η διατροφή,…

Μάθετε περισσότερα
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ας ξεκινήσουμε μαζί τη διατροφική σου μεταμόρφωση!

Κλείσε τώρα το ραντεβού σου καλώντας με στο 21 1418 5420 ή

συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας