fbpx
Skip to content

10 τροφές που ενισχύουν τη γονιμότητα!

12 Οκτ 2023
/
τροφές που ενισχύουν τη γονιμότητα

Είτε ήρθε η στιγμή που αποφάσισες να αποκτήσεις το πρώτο σου παιδάκι, είτε απλά θες να δράσεις προληπτικά για όταν έρθει εκείνη η στιγμή, πρέπει να γνωρίζεις πως η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο και στην ενίσχυση της γονιμότητας και, ναι, υπάρχουν τροφές που ενισχύουν τη γονιμότητα!

Ένα ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα που προσφέρει στον οργανισμό τα απαραίτητα μικροθρεπτικά και μακροθρεπτικά συστατικά που χρειάζεται μπορεί, βάσει ερευνών, να συμβάλλει στην ενίσχυση της γονιμότητας τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες.

Πιο συγκεκριμένα, συγκεκριμένες βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και ιχνοστοιχεία όπως η βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, βιταμίνη D, βιταμίνη Β12, το λυκοπένιο, η πυκνογενόλη, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το ασβέστιο, το σελήνιο, το φυλλικό οξύ, ο ψευδάργυρος, τα ω-3 λιπαρά οξέα έχει βρεθεί πως συμβάλλουν στην ενίσχυση της γονιμότητας. 

Σε ποιες τροφές, λοιπόν, μπορούμε να βρούμε τα παραπάνω στοιχεία;

Ας δούμε παρακάτω 10 τροφές που ενισχύουν τη γονιμότητα!

Σολομός

Ο σολομός αποτελεί μία από τις τροφές που ενισχύουν τη γονιμότητα αφού αποτελεί μια εξαιρετική πηγή ω3 λιπαρών που μπορούν να βοηθήσουν τη ρύθμιση αναπαραγωγικών ορμονών, αυξάνουν τη ροή του αίματος στα αναπαραγωγικά όργανα και συμβάλλουν στη μείωση του άγχους. Αποτελεί μια πολύ καλή πηγή ψευδαργύρου, που συμβάλλει στην ενίσχυση της γονιμότητας και για τα δύο φύλα εξισορροπώντας τα επίπεδα των ορμονών. Ο σολομός περιέχει σελήνιο, το οποίο δρα αντιοξειδωτικά προστατεύοντας τα ωάρια και τα σπερματοζωάρια από το οξειδωτικό στρες – εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, που επηρεάζουν αρνητικά τη διαδικασία ωρίμανσης των ωαρίων. Επιπλέον, η αντιφλεγμονώδης δράση των ω-3 λιπαρών οξέων, συμβάλλει ενεργά στην αντιμετώπιση των φλεγμονών που προκύπτουν τόσο από το οξειδωτικό στρες, όσο και από τη λήψη ορμονικής ή/και φαρμακευτικής αγωγής.

Ντομάτες

Οι ντομάτες αποτελούν σημαντική πηγή λυκοπενίου, το οποίο βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στο σπέρμα και συμβάλλει στην ενίσχυση της ανδρικής γονιμότητας ενώ στις γυναίκες, μπορεί να αποτρέψει τον σχηματισμό ενδομητρίωσης, η οποία μπορεί να αποτελέσει παράγοντα υπογονιμότητας. Παράλληλα, είναι πηγή βιταμίνης C, Α, Κ που συμβάλλουν με τη σειρά τους στην ενίσχυση της γονιμότητας.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Ενώ συνήθως προτείνουμε την κατανάλωση γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά για την ενίσχυση της υγείας και τη ρύθμιση του βάρους, στη συγκεκριμένη περίοδο που θέλουμε να αυξήσουμε τη γονιμότητά μας, προτιμούμε τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα. Σύμφωνα με μελέτες, συμβάλλουν στην ενίσχυση της γονιμότητας σε αντίθεση με τα αποβουτυρωμένα. Το πλήρες γάλα, το γιαούρτι, το τυρί cottage προσφέρουν στον οργανισμό σας απαραίτητα συστατικά (ασβέστιο, μαγνήσιο, πρωτεΐνη) για τη συνολική υγεία αλλά και τη γονιμότητα.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ: Διατροφή και γονιμότητα: Πώς να αυξήσω τη γονιμότητά μου;

τροφές που ενισχύουν τη γονιμότητα

Σπανάκι

Το σπανάκι είναι μια πολύ καλή πηγή σιδήρου και φυλλικού οξέος και εντάσσεται στις τροφές που ενισχύουν τη γονιμότητα. Ο σίδηρος ενισχύει την ωορρηξία και την υγιή ανάπτυξη των ωαρίων ενώ το φυλλικό οξύ συμβάλλει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, της καρδιάς και των νευρικών σωλήνων του εμβρύου ενώ βοηθά και στην αποφυγή επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το φυλλικό οξύ, υποστηρίζει όλη τη διαδικασία της γονιμότητας  τόσο πριν τη σύλληψη, όσο και κατά την περίοδο της κύησης. Συνεπώς, οι γυναίκες που επιθυμούν να συλλάβουν στο προσεχές μέλλον, είναι καλό να προετοιμάζουν τον οργανισμό τους τουλάχιστον 3 μήνες πριν, με τη λήψη των απαραίτητων ποσοτήτων φυλλικού οξέος!

Μπρόκολο

Αποτελεί σημαντική πηγή βιταμίνης C που είναι απαραίτητη στις γυναίκες που επιθυμούν να συλλάβουν και συμβάλλει στην ενίσχυση της γονιμότητας. Επίσης, το μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, περιέχει ασβέστιο, σίδηρο και ψευδάργυρο, συστατικά που βοηθούν την ενίσχυση της γονιμότητας.

Κρεμμύδι – Σκόρδο

Και τα δύο αυτά λαχανικά, δρουν ευεργετικά στην ενίσχυση της γονιμότητας αφού αυξάνουν τη γλουταθειόνη, μια ουσία που συνδέεται άμεσα με τη σύλληψη.

Κεφίρ – Γιαούρτι με πέτσα – Ξινολάχανο

Και οι τρεις αυτές τροφές, βοηθούν σημαντικά στην ενίσχυση της γονιμότητας αφού και οι 3 περιέχουν προβιοτικά & πρεβιοτικά. Τα δύο αυτά συστατικά, βοηθούν άμεσα την πεπτική μας υγεία και συγκεκριμένα τα προβιοτικά του γένους Lactobacillus, παίζουν καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της γονιμότητας, αφού εξισορροπούν το μικροβίωμα στον γυναικείο κόλπο και συμβάλλουν στην υγεία του σπέρματος.

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο περιέχει καλά λιπαρά οξέα τα οποία σύμφωνα με έρευνες συμβάλλουν στην ενίσχυση της γονιμότητας αφού βοηθά στη βελτίωση της ευαισθησίας του σώματος στην ινσουλίνη και έχει αντιοξειδωτικές δράσεις που δρουν ενάντια στο οξειδωτικό στρες, βασικό παράγοντα υπογονιμότητας.

τροφές που ενισχύουν τη γονιμότητα

Αυγά

Μία από τις λίγες τροφές που περιέχει βιταμίνη D είναι τα αυγό και συγκεκριμένα ο κρόκος του. Η βιταμίνη D είναι ανοσορυθμιστικός διατροφικός παράγοντας, συμβάλλει, δηλαδή, στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, που αυτήν την περίοδο, οι γυναίκες χρειάζονται να είναι ισχυρό. Η ανεπάρκειά της, έχει συνδεθεί με προδιάθεση υπογονιμότητας.  Επιπλέον, τα αυγά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και καροτενοειδή που έχει βρεθεί πως συμβάλλουν στη γονιμότητα. Επιπλέον, περιέχουν βιταμίνη Β12, ω-3 λιπαρά οξέα και φυλλικό οξύ που βοηθούν στην ενίσχυση της γονιμότητας.

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα είναι σημαντική πηγή βιταμίνης Ε, η οποία συμβάλλει στην ενίσχυση της γονιμότητας και για τους άνδρες και για τις γυναίκες. Βελτιώνει την ποιότητα των ωαρίων στις γυναίκες και των σπερματοζωαρίων στους άνδρες, ενώ συμβάλλει στην προστασία του DNA τους, χάρη στις ισχυρές αντιοξειδωτικές της ιδιότητες.

Η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου και υγιεινού διατροφικού προγράμματος που θα μπορεί να σε βοηθήσει όχι μόνο να προάγεις τη συνολική σου υγεία και ευεξία αλλά και να αυξήσεις τις πιθανότητες γονιμοποίησης στο παρόν αλλά και στο μέλλον!

Θες να μαθαίνεις πρώτη/ος τα πάντα για την υγεία και τη διατροφή;

Ακολούθησε το προφίλ μου στο Instagram και κάνε Like στη σελίδα μου στο Facebook!

Δεν θέλω να ξεχνάς πως αν χρειάζεσαι οποιαδήποτε πληροφορία, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου εδώ και να σε βοηθήσω με οποιοδήποτε τρόπο μπορώ!

Διαβάστε επίσης

Δροσερή, κρύα σούπα με αγγούρι και γιαούρτι!!

Σου έχω μια διαφορετική πρόταση για ένα ελαφρύ γεύμα, ειδικά για τα ζεστά βράδια του καλοκαιριού! Κρύα σούπα με αγγούρι…

Μάθετε περισσότερα

Πώς θα καταπολεμήσω την κυτταρίτιδα;

Ένας από τους μεγαλύτερους «εχθρούς» του γυναικείου-κυρίως σώματος- είναι η κυτταρίτιδα. Ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο, που τα ρούχα μας είναι…

Μάθετε περισσότερα

Σεμιφρέντο Φραουλίνο

Σεμιφρέντο φράουλα: Πιάσανε για τα καλά οι ζεστές και πιστεύω πως χρειαζόμαστε επειγόντως κάτι δροσερό και νόστιμο! Έχω να σου…

Μάθετε περισσότερα
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ας ξεκινήσουμε μαζί τη διατροφική σου μεταμόρφωση!

Κλείσε τώρα το ραντεβού σου καλώντας με στο 21 1418 5420 ή

συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας