fbpx
Skip to content

Υγιεινό μαγείρεμα: 5+1 τρόποι για να μαγειρεύουμε το φαγητό μας πιο υγιεινά!

18 Μάι 2023
/
Υγιεινό μαγείρεμα: Ποιοι είναι οι πιο υγιεινοί τρόποι μαγειρέματος;

Βραστό ή ψητό; Στον ατμό ή στη χύτρα; Ποιοι είναι οι τρόποι για υγιεινό αλλά ταυτόχρονα και νόστιμο μαγείρεμα;

Πολλές φορές δεν έχει σημασία μόνο αυτό καθαυτό το τρόφιμο που καταναλώνουμε! Εξίσου σημαντικός είναι τρόπος που προετοιμάζουμε και μαγειρεύουμε τα τρόφιμά μας ώστε να καταφέρουμε να αυξήσουμε την πρόσληψη θρεπτικών ουσιών, μειώνοντας παράλληλα την απώλεια των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων αλλά να μειώσουμε και το λίπος στο ελάχιστο.

Ας δούμε τους top 6 τρόπους ώστε και να μαγειρεύεις πιο υγιεινά αλλά και να διατηρείς τη νοστιμιά και όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχουν τα τρόφιμα!

#1 Μαγείρεμα στον ατμό

Υγιεινό μαγείρεμα στον ατμό

Το μαγείρεμα στον ατμό είναι ο πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος! Διατηρεί πλήρως τις θρεπτικές ουσίες των τροφίμων αφού δεν αγγίζει υψηλές θερμοκρασίες που ενδέχεται να αλλοιώσουν τα τρόφιμα. Το μαγείρεμα στον ατμό είναι η απόλυτη μέθοδος για να κρατήσουμε τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων αφού η απώλεια θρεπτικών συστατικών είναι αμελητέα. Ένα επιπλέον θετικό του μαγειρέματος στον ατμό είναι πως μπορείς να ελέγξεις απόλυτα τον χρόνο που μαγειρεύεις!

Tip: Για να δώσεις ένα γευστικό boost στο φαγητό, πρόσθεσε στο τέλος ωμό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή λινέλαιο! Θα απογειώσει τη γεύση και θα σου προσφέρει όλες τις ευεργετικές ιδιότητες των «καλών» λιπαρών!

#2 Ψήσιμο στον φούρνο

Όταν ψήνουμε στον φούρνο αργά και σε χαμηλή θερμοκρασία, η θερμότητα κατανέμεται ομοιόμορφα στο φαγητό. Καταστρέφει μεν κάποιες θρεπτικές ουσίες αλλά δεν παράγονται πιθανά βλαβερά μόρια όπως όταν ψήνουμε στη σχάρα με κάρβουνα. Οι υψηλές θερμοκρασίες από την καύση των κάρβουνων, δημιουργούν χημικές ουσίες (ετεροκυκλικές αμίνες και πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες) που είναι καρκινογόνες. Αντίθετα, το ψήσιμο στο φούρνο, είναι πιο υγιεινό και φυσικά εξίσου νόστιμο!

Tip: Δοκίμασε να βάλεις το φαγητό μέσα σε λαδόκολλα, με ελάχιστο νερό και λάδι! Το φαγητό θα ψηθεί με τα υγρά που θα βγάλει και θα απογειωθεί η γεύση του!

#3 Μαγείρεμα στη χύτρα ταχύτητας

Υγιεινό μαγείρεμα στη χύτρα ταχύτητος

Είναι η λύση για όποιον δεν έχουν αρκετή ώρα να αφιερώσει στο μαγείρεμα αφού μειώνει σημαντικά τον χρόνο μαγειρέματος. Το μαγείρεμα επιτυγχάνεται εξαιτίας της πίεσης που παγιδεύει τον ατμό μέσα στο σκεύος και αυξάνει τη θερμοκρασία. Έτσι, τα τρόφιμα διατηρούν τα θρεπτικά τους συστατικά σε μεγάλο βαθμό αφού παραμένουν στο ζουμί του φαγητού και κάνουν το αποτέλεσμα να είναι πολύ, πολύ γευστικό!

Tip: Λίγο νεράκι αρκεί! Ο ατμός είναι εκείνος που ουσιαστικά θα μαγειρέψει το φαγητό μας!

#4 Μαγείρεμα σε αντικολλητικό τηγάνι

Άλλος ένας πολύ υγιεινός, γρήγορος και με πολύ γευστικό αποτέλεσμα τρόπος μαγειρέματος είναι σε αντικολλητικό τηγάνι! Μας επιτρέπει να μαγειρέψουμε ελαφριά, αφού δεν απαιτεί μεγάλη ποσότητα λαδιού, ο αντικολλητικό πάτος κάνει όλη τη δουλειά! Η γεύση του φαγητού παραπέμπει στο ψήσιμο στον φούρνο και μας δίνει ένα πολύ γευστικό αποτέλεσμα!

Tip: Χρειάζεται μια προσοχή όσον άφορά τη φθορά του σκεύους. Αν ο αντικολλητικός πάτος αρχίζει να φθείρεται, χρειάζεται άμεσα αντικατάσταση ώστε να αποφύγουμε τα τοξικά μόρια που παράγονται.

#5 Μαγείρεμα / ζέσταμα στον φούρνο μικροκυμάτων

Έχουν ακουστεί κατά καιρούς πολλά σχετικά με το μαγείρεμα στον φούρνο μικροκυμάτων, ωστόσο, τίποτα από αυτά δεν ισχύει! Αντίθετα, το μαγείρεμα ή το ζέσταμα του φαγητού μας στον φούρνο μικροκυμάτων αποτελεί έναν υγιεινό και γρήγορο τρόπο μαγειρέματος. Χάρη στη λίγη ώρα που χρειάζεται για το μαγείρεμα, έχουμε ελάχιστη καταστροφή των θρεπτικών συστατικών των τροφίμων. Το φαγητό μαγειρεύεται με τα υγρά που περιέχονται στα τρόφιμα και δεν χρειάζεται πρόσθετο νερό ή λάδι.

Tip: Πρόσθεσε στο τέλος λίγο ελαιόλαδο στο φαγητό και φρέσκα μυρωδικά που ταιριάζουν στο κάθε τρόφιμο και θα απογειωθεί η γεύση του!

#6 Μήπως να μην μαγειρέψω καθόλου;

Ο τελευταίος bonus τρόπος είναι, φυσικά, το να μην μαγειρεύουμε καθόλου! Η ένταξη ωμών τροφών στη διατροφή μας όπως φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, σπόροι και οποιαδήποτε τροφή καταναλώνεται σε ωμή μορφή μπορεί να προσφέρει άπειρα οφέλη στον οργανισμό μας. Παράλληλα, με την κατανάλωση τροφών χωρίς καμία απολύτως επεξεργασία δεν χάνουμε γραμμάριο… θρεπτικού συστατικού! 

Όπως ανέφερα και παραπάνω, οι μέθοδοι μαγειρέματος που χρησιμοποιούμε έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε. Δεν αρκεί να προσέχουμε μόνο την ποιότητα των τροφίμων που αγοράζουμε. Πρέπει να δίνουμε βάση και στον τρόπο παρασκευής και μαγειρέματος των τροφών μας!

Θες να μαθαίνεις πρώτη/ος όλα τα νέα για το υγιεινό μαγείρεμα και την υγιεινή διατροφή;

Ακολούθησέ με στο στο Ιnstagram ή κάνε like στη σελίδα μου στο Facebook

Για οποιαδήποτε πληροφορία μη διστάσεις να επικοινωνήσεις εδώ μαζί μου!

Διαβάστε επίσης

Σαρδέλα αχνιστή στο τηγάνι!!

Εάν δυσκολεύεσαι με το ψάρι και δεν μπορείς να βρεις τρόπους να το προσθέσεις στη διατροφή σου, δοκίμασε αυτή την…

Μάθετε περισσότερα

Μπισκότα με 3 υλικά!

Back to school και σου έχω το πιο γρήγορο και εύκολο σνακ για τα παιδάκια σου αλλά και για σένα…

Μάθετε περισσότερα

Back to School: Tips για να αποκτήσει το παιδί μου υγιεινές διατροφικές συνήθειες!

Η επιστροφή στο σχολείο σηματοδοτεί μια νέα αρχή τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς. Η επάνοδος στο…

Μάθετε περισσότερα
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ας ξεκινήσουμε μαζί τη διατροφική σου μεταμόρφωση!

Κλείσε τώρα το ραντεβού σου καλώντας με στο 21 1418 5420 ή

συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας