fbpx
Skip to content

Myth or Fact: 10 διατροφικοί μύθοι καταρρίπτονται!

02 Μάι 2023
/
Διατροφικοί Μύθοι και Αλήθειες

Καθημερινά δεχόμαστε πολλές πληροφορίες σχετικές με τα θέματα διατροφής από διάφορες πηγές όπως τα Social Media, την τηλεόραση, τα περιοδικά, το Διαδίκτυο. Ποιες από αυτές είναι, όμως, διατροφικοί μύθοι και ποιες αλήθειες;

Πάμε να δούμε τι ισχύει για 10 από αυτούς!

#1 Διατροφικός Μύθος: Το λεμόνι, ο ανανάς, το γκρέιπφρουτ (και άλλα πολλά τρόφιμα), καυτερή πιπεριά, πράσινο τσάι αδυνατίζουν και καίνε το λίπος.

Αλήθεια: Κανένα τρόφιμο δεν μας παχαίνει / αδυνατίζει ή έχει μαγικές ικανότητες να κάψει το λίπος στον οργανισμό μας. Η καύση του λίπους γίνεται όταν οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε είναι περιορισμένες με αποτέλεσμα να ενεργοποιούνται οι αποθήκες λίπους για να συμπληρωθεί η απαραίτητη ενέργεια που έχει ανάγκη ο οργανισμός.

#2 Διατροφικός Μύθος: Τα χαμηλά σε λιπαρά προϊόντα (light) είναι πιο υγιεινά.

Αλήθεια: Συνήθως, όταν αφαιρείται το λίπος από τα τρόφιμα, αντικαθίσταται από ζάχαρη ή αλάτι, χρώματα και χημικά. Συνεπώς, είναι σημαντικό να διαβάζετε τη λίστα των συστατικών πριν επιλέξετε την «παραποιημένη» έκδοση. Φυσικά, αυτό δεν ισχύει για όλα τα τρόφιμα όπως για παράδειγμα τα light γαλακτοκομικά προϊόντα που περιέχουν λιγότερες θερμίδες και δεν περιέχουν πρόσθετα συστατικά!

Διατροφικός Μύθος: Η καστανή ζάχαρη είναι πιο υγιεινή από τη λευκή

#3 Διατροφικός Μύθος: Η μαύρη / καστανή ζάχαρη είναι πιο υγιεινή από τη λευκή.

Αλήθεια: Πέραν της εμφανούς διαφοράς στο χρώμα και ίσως μια ελάχιστη πιθανή διαφορά της καστανής ζάχαρης στην περιεκτικότητα συγκεκριμένων ιχνοστοιχείων -που όμως, είναι σχεδόν ανύπαρκτη- στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία άλλη διαφορά που να καθιστά την καστανή ζάχαρη πιο «υγιεινή» επιλογή από τη λευκή. Οι θερμίδες που προσλαμβάνονται είτε καταναλώνουμε λευκή είτε καταναλώνουμε καστανή ζάχαρη είναι ακριβώς ίδιες!

#4 Διατροφικός Μύθος: Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη αδυνατίζουν.

Αλήθεια: Στην πραγματικότητα τα προϊόντα χωρίς γλουτένη περιέχουν πρόσθετο κορεσμένο λίπος και ζάχαρη για την ενίσχυση της γεύσης τους. Έτσι, λόγω των πρόσθετων συστατικών περιέχουν περισσότερες θερμίδες, με αρκετά χαμηλότερη ποιότητα συγκριτικά με προϊόντα με γλουτένη, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές η κατανάλωσή τους όχι μόνο να μην αδυνατίζει αλλά να οδηγεί σε αύξηση του βάρους. 

#5 Διατροφικός Μύθος: Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι πιο θρεπτικά από τα κατεψυγμένα.

Αλήθεια: Τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά δεν υστερούν διατροφικά συγκριτικά με τα φρέσκα μετά τη συγκομιδή τους, με την προϋπόθεση, φυσικά, ότι γίνεται σωστά η συντήρησή τους. Ειδικά εάν τηρηθούν οι προδιαγραφές των κατεψυγμένων φρούτων και λαχανικών ενδέχεται να είναι και περισσότερο θρεπτικά από τα φρέσκα.

#6 Διατροφικός Μύθος: Υπάρχουν συνδυασμοί τροφίμων που παχαίνουν.

Αλήθεια: Δεν υπάρχουν συνδυασμοί τροφίμων που να παχαίνουν ή να αδυνατίζουν. Η κατανάλωση, ωστόσο, ενός πλήρους και ισορροπημένου γεύματος που περιλαμβάνει λαχανικά, υδατάνθρακες (ζυμαρικά / ρύζι), πρωτεΐνες (κρέας / ψάρι) και καλά λιπαρά (ελαιόλαδο, αβοκάντο, ψάρι, λιναρόσπορος) συμβάλλει στην πρόσληψη ενός μεγαλύτερου εύρους θρεπτικών στοιχείων, μας προσφέρει μεγαλύτερο κορεσμό, μπορεί να μας κρατήσει χορτάτους για περισσότερη ώρα συμβάλλοντας έτσι στον έλεγχο του βάρους μας.

Διατροφικός Μύθος: Τα μακαρόνια παχαίνουν

#7 Διατροφικός Μύθος: Τα μακαρόνια παχαίνουν.

Αλήθεια: Τα μακαρόνια βρίσκονται στη βάση της μεσογειακής πυραμίδας μαζί με άλλα αμυλούχα τρόφιμα τα οποία πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά, όπως το ψωμί και το ρύζι. Αυτό που «παχαίνει» είναι το πώς τα μαγειρεύουμε και πώς τα σερβίρουμε: Οι πλούσιες σε λιπαρά σάλτσες, το ζωικό βούτυρο, η πλήρης κρέμα γάλακτος, τα τυριά με πλήρη λιπαρά, τα αλλαντικά κ.ο.κ αλλά και η ποσότητα συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους.

#8 Διατροφικός Μύθος: Η κατανάλωση λιπαρών τροφών οδηγεί σε πρόσληψη βάρους.

Αλήθεια: Η αλήθεια πως υπάρχουν «καλά» και «κακά» λιπαρά. Τα κορεσμένα λιπαρά είναι αυτά που συνήθως βρίσκονται στα επεξεργασμένα τρόφιμα (π.χ. αλλαντικά, κρέμα γάλακτος, πατατάκια κλπ.) και μπορούν πράγματι να οδηγήσουν σε γρήγορη πρόσληψη βάρους. Ωστόσο, υπάρχουν και τα ακόρεστα λιπαρά (μονο και πολυακόρεστα), που συναντώνται σε φρέσκα, μη επεξεργασμένα προϊόντα (ξηροί καρποί, αβοκάντο, ελαιόλαδο, λιναρόσπορος, σπόροι chia, ψάρι κλπ.) και παρουσιάζουν πολλά οφέλη για την υγεία όπως η ικανότητά τους να μας χορταίνουν περισσότερο και επομένως να αποτελούν μέρος ενός υγιεινού τρόπου απώλειας βάρους.

#9 Διατροφικός Μύθος: Αν τρώω κάθε μέρα τα ίδια φαγητά θα χάσω βάρος.

Αλήθεια: Η μονοτονία στα γεύματα είναι ο χειρότερος εχθρός της προσπάθειας μας για απώλεια βάρους. Η ποικιλία στο πρόγραμμα διατροφής μπορεί να προσφέρει ενέργεια, να συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας μας, να αυξήσει τον κορεσμό, να μας απαλλάξει από τη μονοτονία και να μας δώσει κίνητρο να μένουμε σταθεροί στον στόχο μας αλλά και να απολαμβάνουμε πραγματικά το φαγητό μας!

#10 Διατροφικός Μύθος: Οι δίαιτες της μόδας είναι κορυφαίες διατροφές για την απώλεια βάρους.

Αλήθεια: Keto Diet, Atkins, Dukan, Δίαιτα των μονάδων, Διαλείπουσα Νηστεία και πολλές άλλες δίαιτες που εμφανίζονται ανά διαστήματα και προωθούνται από διάσημους και influencers έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Βάζουν τον οργανισμό σε διατροφικό έλλειμμα και αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει η απώλεια βάρους. Δεν υπάρχει τίποτα διαφορετικό ή «μαγικό» σε καμία από τις δίαιτες αυτές. Συνήθως, στην πλειοψηφία τους είναι περισσότερο «ανθυγιεινές» παρά «υγιεινές» καθώς δεν παρέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος σοβαρών ελλείψεων.

Για το τέλος…

Αυτό που θέλω να θυμάστε είναι πως δεν υπάρχουν «καλά» και «κακά» τρόφιμα ή τρόφιμα που «παχαίνουν» ή «αδυνατίζουν». Οι διατροφικές μας συνήθειες και επιλογές είναι αυτές που καθορίζουν την πρόσληψη ή την απώλεια βάρους και τη γενικότερη υγεία και ευεξία μας. Η τυφλή υιοθέτηση ανεξακρίβωτων διατροφικών κανόνων από μη ειδικούς και η συνεχής αναζήτηση «μαγικών» τρόπων για την απώλεια βάρους μπορεί να έχει μόνο τα αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα! 

Αν επιθυμείς να χάσεις βάρος ή να εκπαιδευτείς στην υιοθέτηση πιο υγιεινών διατροφικών επιλογών είναι καλό να απευθυνθείς σε έναν επαγγελματία διατροφολόγο-διαιτολόγο που θα σε καθοδηγήσει σύμφωνα με τις ανάγκες του οργανισμού σου!

Αν θέλεις να μάθεις τα πάντα για την απώλεια βάρους και την υγιεινή διατροφή ακολούθησε με στο Ιnstagram ή κάνε like στη σελίδα μου στο Facebook

Αν χρειάζεσαι οποιαδήποτε πληροφορία, μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μου πατώντας εδώ!

Διαβάστε επίσης

Τα πιο υγιεινά μελομακάρονα

Tα πιο γρήγορα, τα πιο νόστιμα και τα πιο υγιεινά μελομακάρονα που έχεις φάει ποτέ! Υλικά Did you know? Τα…

Μάθετε περισσότερα

Πονόλαιμος: Τι να φάω όταν δεν μπορώ να καταπιώ;

Ο πονόλαιμος, αν και μπορεί να οφείλεται σε ποικίλους παράγοντες, αποτελεί ένα συχνό και άκρως ενοχλητικό σύμπτωμα ενός κρυολογήματος ή…

Μάθετε περισσότερα

Πρωτεϊνούχα ψωμάκια | Θα τα λατρέψεις!

Πρωτεϊνούχα ψωμάκια χωρίς αλεύρι, χωρίς μαγιά, χωρίς ζύμωμα από κόκκινες φακές. Πλούσια σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, πολύ χορταστικά και…

Μάθετε περισσότερα
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ας ξεκινήσουμε μαζί τη διατροφική σου μεταμόρφωση!

Κλείσε τώρα το ραντεβού σου καλώντας με στο 21 1418 5420 ή

συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας