Αλόη: Τελικά είναι καρκινογόνα;
Έντονη αίσθηση και ακόμη εντονότερη συζήτηση προκάλεσε τους περασμένους μήνες άρθρο στον διεθνή τύπο, στο οποίο αναφερόταν πως η αλόη βέρα, θα συγκαταλεχθεί στις πιθανές καρκινογόνες ουσίες για τον άνθρωπο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Τι ισχύει, όμως, για την αλόη; Είναι η αλόη, το μέχρι άλλοτε θεραπευτικό φυτό με ευρεία θεραπευτική χρήση παγκοσμίως, πιθανώς καρκινογόνα ουσία;
Πώς ξεκίνησε η συζήτηση
Στις 30 Ιουνίου 2023, άρθρο του BBC ανέφερε πως η αλόη εντάχθηκε στην ομάδα 2Β του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) –μία από τις 4 ομάδες στις οποίες ταξινομούνται τα στοιχεία που προκαλούν ανησυχία αναφορικά με τον καρκίνο- μετά από διετή μελέτη σε αρουραίους.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι αρουραίοι κατανάλωσαν νερό με εκχύλισμα από τα φύλλα αλόης είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου. Παράλληλα αναφέρει πως άλλες έρευνες έδειξαν πως ορισμένες χημικές ουσίες που περιέχονται στο φυτό της αλόης μπορούν κατά τη μετατροπή τους να βλάψουν το DNA σε αρουραίους και κατ’ επέκταση σε ανθρώπους, ενώ ενδέχεται να προκαλέσουν καρκίνο τόσο στους αρουραίους όσο και στους ανθρώπους.
Όπως είναι φυσικό, οι παραπάνω διαπιστώσεις προκάλεσαν έντονη ανησυχία αφού η αλόη, γνωστή για τις ευεργετικές – θεραπευτικές της ιδιότητες και την αντιφλεγμονώδη δράση της, αποτελεί ένα από τα πλέον χρησιμοποιούμενα παγκοσμίως συστατικά τόσο στη φαρμακοβιομηχανία όσο και στη βιομηχανία των καλλυντικών.
Ξεκαθαρίζοντας το τοπίο
Η αλόη βέρα και ειδικότερα κάθε φύλλο της αλόης, αποτελείται από τρία στρώματα:
- Το εξωτερικό σκληρό πράσινο στρώμα
- Το μεσαίο στρώμα – λάτεξ όπως ονομάζεται
- Το εσωτερικό στρώμα-το τζελ αλόης.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πρόβλημα εντοπίζεται στον φλοιό του φυτού και όχι στο ζελέ. Το ζελέ της αλόης έχει τις φαρμακευτικές ιδιότητες όπως καλλυντικές και επουλωτικές με αντιφλεγμονώδεις δράσεις και η κατά βάση δερματική χρήση των προϊόντων του δεν προκαλεί προβλήματα.
Ο φλοιός από την άλλη πλευρά, περιέχει μεταξύ άλλων ανθρακινόνες, ουσίες που περιλαμβάνονται ήδη στην ομάδα των πιθανώς καρκινογόνων ουσιών του ΠΟΥ. Συνεπώς, θα πρέπει να αποφεύγεται η επαφή της φλούδας της αλόης με το ανθρώπινο δέρμα, να αποφεύγεται η οποιαδήποτε επεξεργασία και χρήση του.
Το εύλογο ερώτημα που γεννάται είναι κατά πόσο γνωρίζουμε εάν κατά την παρασκευή των προϊόντων αλόης χρησιμοποιείται η φλούδα του φυτού. Η απάντηση ήρθε από την κα Χρύσα Σαρδέλη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ, η οποία τόνισε πως δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τη χρήση ή μη του φλοιού, αφού η επιθυμία αύξησης του κέρδους ή η ενδεχόμενη άγνοια πιθανώς να επιφέρει τη χρήση των τοξικών μερών της αλόης, ειδικά όταν μιλάμε για την πόσιμη αλόη.
Τέλος, οι ειδικοί συστήνουν, να αποφεύγεται η κατανάλωση πόσιμης αλόης, προϊόν για το οποίο δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι αν περιέχει τμήματα του φλοιού, ιδιαίτερα από άτομα που εμφανίζουν γενετική προδιάθεση εμφάνισης καρκίνου.
Ολοκληρώνοντας, είναι απαραίτητο η κατανάλωση της πόσιμης αλόης να γίνεται υπό την καθοδήγηση ενός επαγγελματία υγείας, όπως ο γιατρός ή ο κλινικός διαιτολόγος σας, που είναι ο πλέον αρμόδιος να σας συστήσει τη δοσολογία και τη συχνότητα κατανάλωσής της.
Αν θέλεις να μάθεις τα πάντα για την υγιεινή διατροφή ακολούθησε με στο Instagram ή κάνε like στη σελίδα μου στο Facebook.
Για οποιαδήποτε πληροφορία μη διστάσεις να επικοινωνήσεις εδώ μαζί μου!
Διαδικτυακές Πηγές:
https://www.bbc.com/future/article/20230630-aspartame-what-else-is-possibly-cancerous
Διαβάστε επίσης
Σαρδέλα αχνιστή στο τηγάνι!!
Εάν δυσκολεύεσαι με το ψάρι και δεν μπορείς να βρεις τρόπους να το προσθέσεις στη διατροφή σου, δοκίμασε αυτή την…
Μπισκότα με 3 υλικά!
Back to school και σου έχω το πιο γρήγορο και εύκολο σνακ για τα παιδάκια σου αλλά και για σένα…
Back to School: Tips για να αποκτήσει το παιδί μου υγιεινές διατροφικές συνήθειες!
Η επιστροφή στο σχολείο σηματοδοτεί μια νέα αρχή τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς. Η επάνοδος στο…