Αν και βρισκόμαστε μια ανάσα πριν την επίσημη έναρξη της άνοιξης, οι θερμοκρασίες που επικρατούν αυτήν την εποχή συνεχίζουν να ευνοούν την ανάπτυξη των παθογόνων ιών και μικροβίων που δεν χάνουν ευκαιρία να τρυπώσουν στον οργανισμό μας και να μας ταλαιπωρούν με τη γρίπη και τις ιώσεις να βρίσκονται ακόμη σε υψηλά επίπεδα επιπολασμού.
Έτσι, την περίοδο αυτή είναι πολύ σημαντικό να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας μέσω της διατροφής προκειμένου είτε να τον προστατεύσουμε από τους ιούς και τα βακτήρια είτε να αναρρώσουμε γρηγορότερα σε περίπτωση ασθενείας.
Η Σημασία του Ανοσοποιητικού Συστήματος
Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι υπεύθυνο για την καταπολέμηση των παθογόνων μικροοργανισμών που εισβάλλουν στον οργανισμό, όπως οι ιοί και τα βακτήρια. Όταν το ανοσοποιητικό είναι ισχυρό, μπορεί να προστατεύσει αποτελεσματικά τον οργανισμό από τις λοιμώξεις. Ωστόσο, σε περιόδους που βρίσκεται σε έξαρση η γρίπη και οι ιώσεις, το ανοσοποιητικό σύστημα χρειάζεται επιπλέον ενίσχυση για να ανταπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις.
Τροφές για την Ενίσχυση του Ανοσοποιητικού Συστήματος
Σίγουρα ένα ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει ποικιλία από όλες τις ομάδες τροφίμων είναι πολύ σημαντικό για τη γενικότερη υγεία μας. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά που αποδεδειγμένα έχουν την ικανότητα να ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνοντας την ευαισθησία στη γρίπη και τις ιώσεις και βοηθώντας στην ταχύτερη ανάρρωση.

Ποια είναι αυτά;
Βιταμίνη C: Η βιταμίνη C είναι ίσως το πιο γνωστό θρεπτικό συστατικό για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βοηθά στην παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία είναι κρίσιμα για την άμυνα του οργανισμού. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι τα φρούτα και τα λαχανικά με έντονο κίτρινο-πράσινο-πορτοκαλί χρώμα όπως το πορτοκάλι, το λεμόνι και το γκρέιπφρουτ, οι πιπεριές, οι φράουλες και τα ακτινίδια.
Βιταμίνη D: Η βιταμίνη D ενισχύει την άμυνα του ανοσοποιητικού και βοηθά στον έλεγχο των φλεγμονών. Όταν ο οργανισμός έχει έλλειψη βιταμίνης D, αυξάνεται και η ευαισθησία στις λοιμώξεις. Η βιταμίνη D μπορεί να συντεθεί κυρίως από την έκθεση στον ήλιο, ωστόσο, μπορούμε να τη βρούμε και σε μερικές τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλα, σκουμπρί), τα μανιτάρια, τα οστρακοειδή, τον κρόκο του αυγού, τα εμπλουτισμένα τρόφιμα κ.λπ.
Ψευδάργυρος: Ο ψευδάργυρος είναι ένα μέταλλο που παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και στην άμυνα ενάντια σε ιούς και βακτήρια. Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι τα θαλασσινά, το κόκκινο κρέας, τα όσπρια, οι ξηρούς καρπούς και οι σπόροι.
Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού μας από τις επιδράσεις των ελεύθερων ριζών και συμβάλλουν στην πρόληψη ασθενειών. Τα πιο γνωστά και ισχυρά αντιοξειδωτικά των τροφών είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε και τα καροτενοειδή, όπως το β-καροτένιο, το λυκοπένιο και η λουτεΐνη. Τροφές πλούσιες σε αυτά τα αντιοξειδωτικά είναι τα φρούτα και τα λαχανικά με έντονα χρώματα, όπως τα μούρα, το μπρόκολο, οι ντομάτες και τα καρότα.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διατροφή και ανοσοποιητικό: 10 τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό!
Τροφές για Γρήγορη Ανάρρωση
Η κατανάλωση μερικών τροφών μπορεί να επιταχύνει την ανάρρωση από τη γρίπη και τις ιώσεις, βοηθώντας το σώμα να ανακτήσει τις δυνάμεις του πιο γρήγορα. Ορισμένες τροφές που βοηθούν στην ανάρρωση είναι:
Ζωμοί και σούπες: Οι ζωμοί, ειδικά οι ζωμοί από κόκαλα, είναι πλούσιοι σε αμινοξέα και μέταλλα που βοηθούν στην ενυδάτωση του οργανισμού και την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Μια ζεστή σούπα με λαχανικά και κοτόπουλο μπορεί να προσφέρει ανακούφιση, να βοηθήσει στην καταπολέμηση της φλεγμονής και να βελτιώσει τη γενική αίσθηση ευεξίας.
Μέλι: Το μέλι έχει φυσικές αντιβακτηριακές και αντιιικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την ανακούφιση από το βήχα και τον πονόλαιμο και είναι ιδανικό για να καταπραΰνει τη φλεγμονή στον λαιμό και τα αναπνευστικά όργανα.
Αυγό: Το αυγό είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, η οποία συμβάλλει στην καταπολέμηση της φλεγμονής. Αν υποφέρεις και από πονόλαιμο, κατανάλωσέ τα ποσέ η σε ομελέτα για να αποφύγεις τον ερεθισμό!
Φρέσκοι χυμοί: Η κατανάλωση φρέσκων χυμών από φρούτα και λαχανικά, ειδικά από πορτοκάλια, λεμόνια, καρότα και πιπεριές, μπορεί να άμεσα βιταμίνες και αντιοξειδωτικά στον οργανισμό μας.
Τζίντζερ και σκόρδο: Το τζίντζερ και το σκόρδο είναι γνωστά για τις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές τους ιδιότητες. Η κατανάλωσή τους σε ζεστά ροφήματα ή σούπες μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τα συμπτώματα της γρίπης και των ιώσεων, ενισχύοντας παράλληλα το ανοσοποιητικό σύστημα.
Λεμόνι: Το λεμόνι έχει αντιφλεγμονώδεις και αντισηπτικές ιδιότητες ενώ είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη C που συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Φυσικά, επειδή η όξινη γεύση του δεν διευκολύνει την κατάποσή του, μπορείς να προσθέσεις μέσα λίγο ζεστό νερό για να το αραιώσεις και μια κουταλιά μέλι και λίγο τζίντζερ που θα βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής.
Τραχανάς: Η υψηλή του διατροφική αξία – πλούσιος σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και καλή πηγή βιταμινών Α, Β1, Β2 και καροτενοειδών- τον εντάσσουν στην κατηγορία των υπερτροφών, συν το πλεονέκτημα της αντιφλεγμονώδους δράσης του. Τις ημέρες που η ασθένεια σε καταβάλλει, μια σούπα με τραχανά θα σε βοηθήσει να ανακτήσεις τις δυνάμεις σου!
Γιαούρτι με μέλι: Τα οφέλη του γιαουρτιού για την υγεία είναι πολλά, μεταξύ των οποίων η συμβολή στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μέσω της προαγωγής της κυτταρικής ανοσίας. Ο συνδυασμός του δε με μέλι, που όπως είδαμε έχει φυσικές αντιμικροβιακές και αντιικές ιδιότητες, θα δώσει ένα extra boost στον οργανισμό σου και θα σε βοηθήσει να αναρρώσεις πιο γρήγορα τις ημέρες της ασθένειας.
Ακόμη και αν η γρίπη και οι ιώσεις συνεχίζουν να μας ταλαιπωρούν, η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου διατροφικού προγράμματος που θα περιλαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το ανοσοποιητικό μας για λειτουργεί σωστά και να αντιμετωπίζει τους απρόσκλητους «εισβολείς» είναι και το κλειδί τόσο για την πρόληψη εμφάνισης ασθενειών όσο και για τη γρήγορη ανάρρωση!
Αν θέλεις να μάθεις τα πάντα για την υγεία και τη διατροφή ακολούθησε με στο Ιnstagram ή κάνε like στη σελίδα μου στο Facebook
Για οποιαδήποτε πληροφορία μη διστάσεις να επικοινωνήσεις εδώ μαζί μου!
Διαβάστε επίσης
Μολδαβικό τσουρέκι χωρίς ζύμωμα!
Θέλεις να φτιάξεις το πιο εύκολο παραδοσιακό τσουρέκι χωρίς ζύμωμα, μόνο με λίγη υπομονή και πολλή αγάπη; Σου έχω την…
Νηστίσιμη Σοκολατένια κρέμα με σιμιγδάλι!
Θέλεις ένα εύκολο, γρήγορο, πεντανόστιμο και νηστίσιμο γλυκό που θα σε ξετρελάνει; Δοκίμασε αυτή τη συνταγή για νηστίσιμη σοκολατένια κρέμα…
Συντηρητικά: Ποια πρέπει να προσέξετε!
Σίγουρα έχεις διαβάσει ή έχεις ακούσει για τα διάφορα συντηρητικά που προστίθενται στα τρόφιμα για να διατηρήσουν τη φρεσκάδα τους,…