fbpx
Skip to content

Mindful Eating: Πώς η «ενσυνείδητη διατροφή» βοηθά στην απώλεια βάρους

21 Μαρ 2023
/
Mindful Eating: Τι είναι και πώς θα σε βοηθήσει να χάσεις κιλά!

Διαβάζοντας τον τίτλο, ίσως πέρασε από το μυαλό σου πως πρόκειται για κάποια νέα δίαιτα που υπόσχεται «μαγικά» αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα! Ευτυχώς, θα σε απογοητεύσω, καθώς όπως θα δούμε παρακάτω, η «ενσυνείδητη διατροφή» ή «mindful eating» είναι πολύ περισσότερα από μια απλή δίαιτα.

Ενσυνειδητότητα (Mindfulness)

Mindful eating ή «ενσυνείδητη διατροφή», είναι η νέα παγκόσμια τάση που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στη διατροφική επιστήμη.

Προέρχεται από τον όρο «mindfulness», που στα ελληνικά μεταφράζεται ως «ενσυνειδητότητα» και, έχοντας τις ρίζες της στον διαλογισμό, περιγράφει μια γενικότερη ψυχική και πνευματική κατάσταση του ατόμου στην οποία το άτομο εκπαιδεύεται να εστιάζει όλες τις αισθήσεις του στη στιγμή που ζει χωρίς να αφήνει εξωτερικούς και εσωτερικούς παράγοντες να την επηρεάζουν. Μαθαίνει στο άτομο να σέβεται το φαγητό, την πείνα και τις διατροφικές του επιλογές.

Με πρακτικές θεραπευτικές εφαρμογές στην κλινική ψυχολογία και την ψυχιατρική ήδη από τη δεκαετία του 1970, η ενσυνειδητότητα περνά και στον κλάδο της Διατροφολογίας, υποσχόμενη πολλά περισσότερα οφέλη από όσα θα μπορούσαμε να φανταστούμε.

Τι είναι το Mindful Eating;

Mindful eating σημαίνει τρώω ενσυνείδητα εστιάζοντας απόλυτα την προσοχή αλλά και τις αισθήσεις μου στο φαγητό μου, αποκτώντας πλήρη επίγνωση της εμπειρίας που ζω τη στιγμή που καταναλώνω την τροφή μου. Η ενσυνείδητη διατροφή μας εκπαιδεύει ουσιαστικά να παρατηρούμε τα συναισθήματά μας την ώρα που καταναλώνουμε την τροφή μας, να επικεντρώνουμε όλες τις αισθήσεις μας στο «τι» τρώμε, «πότε» το τρώμε και κυρίως «γιατί» το τρώμε.

Με τον τρόπο αυτό δίνουμε αξία στις ανάγκες του σώματός μας με τη συμμετοχή όλων των αισθήσεων που συμμετέχουν στη διατροφική διαδικασία -όσφρηση, μυρωδιά, γεύση, όραση, αφή, ήχος, κατάποση- και εκπαιδεύουμε τον εαυτό μας να καλλιεργήσει την ενσυνείδηση της φυσική πείνας και του αισθήματος κορεσμού που θα μας καθοδηγήσει να τρώμε όταν πραγματικά το έχουμε ανάγκη.

Η ενσυνείδητη διατροφή δεν σχετίζεται με κάποιου είδους δίαιτα ή διατροφικό πλάνο που στοχεύει άμεσα στην απώλεια βάρους. Είναι μια στάση ζωής που περιλαμβάνει και τη διατροφική διαδικασία, μια στάση ελέγχου και διαχείρισης που μπορεί να μειώσει τη συναισθηματική πείνα και να προωθήσει την κατανάλωση μικρότερων αλλά ουσιαστικότερων για τον οργανισμό μερίδων.

Mindful Eating: Πώς η «ενσυνείδητη διατροφή» βοηθά στην απώλεια βάρους

Γιατί να την ακολουθήσω;

Σε μια εποχή που όλα γύρω μας εξελίσσονται με ταχύτατους ρυθμούς, η διατροφή μας δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη. Αν παρατηρούσαμε τον εαυτό μας θα δούμε πως τρώμε συχνά «στο πόδι», μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή ή την τηλεόραση, ανοιγοκλείνοντας μηχανικά, θα έλεγα, το στόμα μας προκειμένου να καταναλώσουμε ασυνείδητα όλη τη μερίδα φαγητού που έχουμε μπροστά μας. Πολλές φορές χάνουμε την επίγνωση του τι τρώμε, εάν έχουμε χορτάσει πριν αδειάσει το πιάτο μπροστά μας, εάν η γεύση του φαγητού που έχουμε μπροστά μας,  μας αρέσει κ.ο.κ

Με την ενσυνείδητη διατροφή εκπαιδεύουμε τον εαυτό μας να εστιάζει την προσοχή στο φαγητό και να μειώνει την ταχύτητα κατανάλωσης των γευμάτων μετατρέποντας το φαγητό από αυτόματη-ασυνείδητη πράξη, σε σκόπιμη πράξη. Τρώω γιατί ο οργανισμός μου χρειάζεται ενέργεια, τρώω γιατί η βιολογική ανάγκη μου ανάγκη με οδηγεί και όχι η συναισθηματική.

7 βασικές αρχές της ενσυνείδητης διατροφής

Ανάμεσα στις αρχές που πρεσβεύει η ενσυνείδητη διατροφή περιλαμβάνονται και οι 7 ακόλουθες:

 • Να τρώμε με ηρεμία χωρίς βιασύνη
 • Να τρώμε αργά μασώντας καλά την τροφή μας
 • Να δίνουμε σημασία στην αίσθηση πείνας και κορεσμού
 • Να σερβίρουμε μικρότερες μερίδες ελέγχοντας πόσο πραγματικά χρειαζόμαστε να φάμε
 • Να τρώμε σε ήρεμο περιβάλλον, σιωπηλά χωρίς περισπασμούς και απενεργοποιώντας τις ηλεκτρονικές συσκευές (κινητά τηλέφωνα, tablet, τηλεόραση κ.α.)
 • Να απολαμβάνουμε το φαγητό ας με όλες μας τις αισθήσεις (μυρωδιά, γεύση, αφή) 
 • Να παρατηρούμε την επίδραση που έχει το φαγητό στα συναισθήματά μας
Mindful Eating: Αρχές της ενσυνείδητης διατροφής

Ποια είναι τα οφέλη της ενσυνείδητης διατροφής για τον οργανισμό;

Με τη μέχρι σήμερα έρευνα έχει παρατηρηθεί πως η υιοθέτηση της ενσυνείδητης διατροφής έχει πολλά οφέλη για την υγεία του οργανισμού :

 • Συμβάλλει στην απώλεια βάρους
 • Βελτιώνει την ποιότητα των διατροφικών επιλογών μας
 • Συμβάλλει στη ρύθμιση του Σακχαρώδη διαβήτη
 • Επιδρά ευεργετικά στη γαστρεντερική λειτουργία
 • Συμβάλλει στην ίαση διατροφικών διαταραχών
 • Συμβάλλει στην καλή ψυχική υγεία
 • Περιορίζει ανθυγιεινές διατροφικές συμπεριφορές

Ωστόσο, η υιοθέτηση και καλλιέργεια της ενσυνείδητης διατροφής αποτελεί μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο για να εμπεδωθεί και να μετατραπεί σε στάση ζωής. Η καθοδήγηση ενός εξειδικευμένου διατροφολόγου είναι σημαντική ώστε να σε βοηθήσει να αντιληφθείς κάθε πτυχή της και να την κάνεις πράξη.

Αν θέλεις να μάθεις τα πάντα για το Mindful Eating ακολούθησε με στο Ιnstagram ή κάνε like στη σελίδα μου στο Facebook

Αν χρειάζεσαι οποιαδήποτε πληροφορία, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου εδώ και να σε βοηθήσω με οποιοδήποτε τρόπο μπορώ!

Διαβάστε επίσης

Τα πιο υγιεινά μελομακάρονα

Tα πιο γρήγορα, τα πιο νόστιμα και τα πιο υγιεινά μελομακάρονα που έχεις φάει ποτέ! Υλικά Did you know? Τα…

Μάθετε περισσότερα

Πονόλαιμος: Τι να φάω όταν δεν μπορώ να καταπιώ;

Ο πονόλαιμος, αν και μπορεί να οφείλεται σε ποικίλους παράγοντες, αποτελεί ένα συχνό και άκρως ενοχλητικό σύμπτωμα ενός κρυολογήματος ή…

Μάθετε περισσότερα

Πρωτεϊνούχα ψωμάκια | Θα τα λατρέψεις!

Πρωτεϊνούχα ψωμάκια χωρίς αλεύρι, χωρίς μαγιά, χωρίς ζύμωμα από κόκκινες φακές. Πλούσια σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, πολύ χορταστικά και…

Μάθετε περισσότερα
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ας ξεκινήσουμε μαζί τη διατροφική σου μεταμόρφωση!

Κλείσε τώρα το ραντεβού σου καλώντας με στο 21 1418 5420 ή

συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας