Έχεις σκεφτεί ποτέ πως υπάρχουν τρόφιμα που δεν πρέπει να ξαναζεσταίνονται γιατί μπορεί να κρύβουν κινδύνους για την υγεία;
Και, όμως, αν και το να ζεσταίνεις ξανά το φαγητό που έχεις μαγειρέψει είτε για λόγους οικονομίας είτε ως εύκολη και πρακτική λύση στην καθημερινότητα, μπορεί να κρύβει κινδύνους για την υγεία: Από αλλοιώσεις στη γεύση και απώλεια θρεπτικών συστατικών μέχρι σοβαρά προβλήματα υγείας, ορισμένα τρόφιμα είναι ασφαλέστερο να τα καταναλώνουμε χωρίς να τα ξαναζεσταίνουμε!
Γιατί δεν πρέπει να ξαναζεσταίνουμε ορισμένα τρόφιμα;
Ο λόγος που δεν ενδείκνυται να ξαναζεσταίνουμε ορισμένα τρόφιμα έχει να κάνει με την αλλοίωση της δομής τους, την ανάπτυξη βακτηρίων και τις αλλαγές στη χημική τους σύνθεση που ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά όχι μόνο τη γεύση και την υφή αλλά ακόμη και την υγεία μας!
1.Ανάπτυξη Βακτηρίων
Ορισμένα τρόφιμα μπορεί να φιλοξενούν βακτήρια όπως το Bacillus cereus και το Clostridium botulinum. Αυτά τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται γρήγορα όταν το φαγητό παραμένει σε θερμοκρασία δωματίου για πολλές ώρες. Το ξαναζέσταμα συχνά δεν καταφέρνει να εξουδετερώσει αυτά τα βακτήρια ή τις τοξίνες που έχουν παραχθεί.
2.Αλλοίωση Πρωτεϊνών
Στα τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, το ξαναζέσταμα μπορεί να αλλάξει τη δομή των πρωτεϊνών τους, καθιστώντας τα πιο δύσπεπτα με αποτέλεσμα να προκαλούν ενοχλήσεις γαστρεντερικής φύσεως, ιδιαίτερα σε άτομα που παρουσιάζουν ευαισθησία στο γαστρεντερικό τους σύστημα.
3.Αλλαγές στη Χημική Σύνθεση
Ορισμένα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα όταν ξαναζεσταθούν ενδέχεται να μετατρέψουν τα νιτρικά άλατα σε νιτρώδη, απελευθερώνουν δηλαδή τοξίνες που είναι επικίνδυνες για την υγεία μας.
4.Απώλεια Θρεπτικής Αξίας
Το ξαναζέσταμα μπορεί να μειώσει σημαντικά τα θρεπτικά συστατικά ορισμένων τροφίμων όπως τα λαχανικά, μειώνοντας την περιεκτικότητα των βιταμινών και των μετάλλων που περιέχουν.

Ποια τρόφιμα δεν πρέπει να ξαναζεσταίνονται;
Ρύζι
Το ρύζι είναι ένα από τα τρόφιμα που πρέπει να χειριζόμαστε με προσοχή. Όταν το μαγειρεμένο ρύζι αφήνεται σε θερμοκρασία δωματίου για πολλή ώρα, μπορεί να αναπτύξει βακτήρια, όπως το Bacillus cereus που προκαλεί διάρροιες ή/και έμετο. Συνεπώς, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί κατά το μαγείρεμα και ξανα-ζέσταμα του ρυζιού φροντίζοντας να αποθηκεύουμε το μαγειρεμένο ρύζι στο ψυγείο εντός μιας ώρας από το μαγείρεμα ενώ αν το ζεστάνουμε ξανά, φροντίζουμε να το ζεστάνουμε ομοιόμορφα.
Κοτόπουλο
Αν και το κοτόπουλο μπορεί να διατηρηθεί καλά στο ψυγείο χωρίς να αλλοιωθεί η γεύση του όταν το ξαναζεστάνουμε, είναι καλό να καταναλώνεται φρεσκομαγειρεμένο ή κρύο. Το κοτόπουλο περιέχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, των οποίων η δομή αλλοιώνεται όταν ξαναζεσταίνεται καθιστώντας δύσκολη την πέψη του. Προτιμήστε να το καταναλώσετε κρύο ή να το ζεστάνετε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποια φαγητά δεν πρέπει να φας πριν πέσεις για ύπνο;
Μανιτάρια
Μπορεί τα μανιτάρια να είναι μια από τις πιο πλούσιες πηγές φυτικής πρωτεΐνης, η μοναδική φυτική πηγή βιταμίνης D και να έχουν πολλά οφέλη για τον οργανισμό, ωστόσο, είναι καλό να καταναλώνονται φρεσκομαγειρεμένα και να αποφεύγεται το εκ νέου ζέσταμά τους! Το ξανα-ζέσταμα των μανιταριών μπορεί να προκαλέσει αλλοιώσεις στη σύνθεσή τους οι οποίες με τη σειρά τους ενδέχεται να προκαλέσουν δυσπεψία, στομαχικές ενοχλήσεις, φούσκωμα κ.λπ. Αν περισσέψουν μανιτάρια, ζεστάνετέ τα μόνο μια φορά, σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Αυγά
Αν και συνήθως τα αυγά καταναλώνονται φρεσκομαγειρεμένα, αν έχετε δοκιμάσει να τα ξαναζεστάνετε, θα έχετε παρατηρήσει μια αλλαγή στην οσμή και τη γεύση τους. Εκτός, όμως, από την εμφανή αυτή αλλοίωση, τα αυγά αν ξαναζεσταθούν, παρουσιάζουν αλλοιώσεις στη δομή και τη σύνθεσή τους ενώ υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης βακτηρίων, βλαβερών για την υγεία μας.
Σπανάκι-Σέλινο
Το σπανάκι, το σέλινο καθώς και τα περισσότερα σκούρα πράσινα λαχανικά έχουν σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό μας. Ωστόσο, περιέχουν νιτρικά άλατα τα οποία όταν ξαναζεσταθούν μετατρέπονται σε νιτρώδη άλατα που είναι επιβλαβή για την υγεία μας. Προτιμήστε να καταναλώνετε το σπανάκι, το σέλινο και γενικότερα τα σκούρα πράσινα λαχανικά ωμά ή μαγειρεμένα σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Και με τα υπόλοιπα τρόφιμα τι γίνεται;
Μπορεί τα τρόφιμα που αναφέρθηκαν παραπάνω να είναι πιο ευπαθή στο ξανα-ζέσταμα, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να ξαναζεστάνουμε κανένα φαγητό μας!
Η υιοθέτηση μερικών σημαντικών πρακτικών τόσο κατά το μαγείρεμα όσο και κατά την αποθήκευση και κατά το ξαναζέσταμα του φαγητού μας θα μας βοηθήσουν να είμαστε σίγουροι ότι αυτό που καταναλώνουμε δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία μας:
Ορθές πρακτικές για να ξαναζεσταίνουμε το φαγητό μας:
- Ακολουθούμε πάντα τους κανόνες υγιεινής κατά την προετοιμασία και αποθήκευση των τροφίμων
- Αφού μαγειρέψουμε το φαγητό μας, το κρυώνουμε σε μερίδες κατά προτίμηση σε ρηχά δοχεία και τα τοποθετούμε στο ψυγείο εντός 2 ωρών. Το φαγητό θα πρέπει να κρυώσει σε σύνολο 4 ωρών από το τέλος του μαγειρέματος.
- Προσπαθούμε να ξαναζεστάνουμε μόνο τη μερίδα/τις μερίδες που θα καταναλώσουμε άμεσα.
- Αν για οποιοδήποτε λόγο το φαγητό που ξαναζεσταίνουμε εμφανίζει στοιχεία αλλοίωσης (άρωμα, υφή), δεν το καταναλώνουμε.
Αν θέλεις να μάθεις τα πάντα για την υγιεινή διατροφή ακολούθησε με στο Instagram ή κάνε like στη σελίδα μου στο Facebook.
Για οποιαδήποτε πληροφορία μη διστάσεις να επικοινωνήσεις εδώ μαζί μου!
Διαβάστε επίσης
Στραπατσάδα ή Καγιανάς: Το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό!
Όπως και να το πεις η στραπατσάδα ή καγιανάς… μυρίζει καλοκαίρι! Από τα πιο απλά γρήγορα και νόστιμα καλοκαιρινά φαγητά…
Μηλόξυδο για Αδυνάτισμα: Αλήθεια ή Μύθος;
Το μηλόξυδο, γνωστό διεθνώς ως apple cider vinegar (ACV), αποτελεί προϊόν ζύμωσης των σακχάρων του χυμού μήλου. Αρχικά μετατρέπονται σε…
Σπανακόπιτα με φύλλα ρυζιού! Χωρίς να ανοίξεις φύλλο!
Λατρεύεις τη σπανακόπιτα αλλά μόνο και μόνο στη σκέψη η διαδικασία να ανοίγεις φύλλο σε κουράζει; Ε, σου έχω την…