fbpx
Skip to content

ΣΕΕ και φαγητό εκτός σπιτιού: Τι να φάω για να μην πυροδοτήσω τα συμπτώματα; 

ΣΕΕ και φαγητό απ'έξω

Η έξοδος για φαγητό αποτελεί μια από τις πιο ευχάριστες και απολαυστικές εμπειρίες για τους περισσότερους από εμάς. Δυστυχώς, για τα άτομα που πάσχουν από ΣΕΕ, η έξοδος για φαγητό και γενικότερα το φαγητό απέξω μπορεί να αποτελέσει ιδιαίτερη πρόκληση αφού κυριαρχεί ο φόβος για την κατανάλωση κάποιου τροφίμου που μπορεί να πυροδοτήσει τα συμπτώματα.

Υπάρχει λύση τελικά για όσους πάσχουν από ΣΕΕ ώστε να καταφέρουν να απολαύσουν μια έξοδο για φαγητό;

Φυσικά και υπάρχει! Διάβασε το άρθρο που ακολουθεί και θα πάρεις όλες τις απαντήσεις!

Το ΣΕΕ αποτελεί μια από τις πιο συχνά εμφανιζόμενες γαστρεντερικές διαταραχές που επηρεάζει έντονα την καθημερινότητα του πάσχοντα και προκαλεί συχνά δυσάρεστα και επίπονα συμπτώματα όπως κοιλιακό πόνο, φούσκωμα, διάρροια ή/και δυσκοιλιότητα, τυμπανισμό, μετεωρισμό κ.α.

Αν και οι αιτίες που προκαλούν τη διαταραχή δεν είναι ακόμη γνωστές, παράγοντες όπως ο γενικότερος τρόπος ζωής, το άγχος, οι ορμονικές διαταραχές και η διατροφή παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εκδήλωση των συμπτωμάτων.

Η διατροφή συγκεκριμένα έχει βρεθεί πως επηρεάζει σημαντικά την πυροδότηση και την εκδήλωση των συμπτωμάτων με συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων να είναι υπεύθυνες για την πυροδότηση και επιδείνωση των συμπτωμάτων. Αυτές είναι:

Πιο συγκεκριμένα, τα άτομα που πάσχουν από ΣΕΕ, εμφανίζουν μια αυξημένη ευαισθησία σε συγκεκριμένες ομάδες υδατανθράκων, γνωστές και ως FODMAPs (ζυμώσιμοι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες). Η κατανάλωση τροφίμων από αυτές τις ομάδες πυροδοτούν την εμφάνιση συμπτωμάτων ή/και τα επιδεινώνουν.

Τα καυτερά και πικάντικα τρόφιμα ενδέχεται να προκαλέσουν την εμφάνιση συμπτωμάτων ΣΕΕ. Η καψαϊκίνη, συστατικό του τσίλι, έχει βρεθεί ότι αυξάνει την κινητικότητα του εντέρου και τον πόνο στην κοιλιακή χώρα.

Η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων έχει βρεθεί πως εντείνει την εμφάνιση συμπτωμάτων σε ασθενείς που πάσχουν από ΣΕΕ. Συνήθως είναι πλούσια σε ζάχαρη, λίπος και συντηρητικά και για αυτό τον λόγο συμβάλλουν στην εκδήλωση των συμπτωμάτων ΣΕΕ.

Σύμφωνα με έρευνες, η καφεΐνη και το αλκοόλ πυροδοτούν τα συμπτώματα του ΣΕΕ. Η καφεΐνη αυξάνει την έκκριση γαστρικού οξέος και την κινητικότητα του παχέος εντέρου που ίσως προκαλέσει την εμφάνιση συμπτωμάτων όπως δυσκοιλιότητα ή/και διάρροια. Επιπλέον, το αλκοόλ, αν και στην αρχή (1-2 ποτήρια) χαλαρώνει το έντερο, σε μεγάλες ποσότητες επηρεάζει την κινητικότητα, την απορρόφηση και τη διαπερατότητα του γαστρεντερικού σωλήνα, ερεθίζοντας το έντερο ενώ μπορεί να προκαλέσει διάρροια σε κάποιους ασθενείς ή δυσκοιλιότητα σε άλλους αντίστοιχα.

Βάσει των παραπάνω καταλαβαίνουμε γιατί μια έξοδος για φαγητό ή μια παραγγελία έτοιμου φαγητού απ έξω μπορεί να καταστεί σημαντική πρόκληση για τα άτομα που πάσχουν από ΣΕΕ.

ΣΕΕ και φαγητό απ'έξω

Παρά τις δυσκολίες, είναι εφικτό να καταφέρεις να βγεις για φαγητό ή να παραγγείλεις φαγητό απέξω ακόμη και αν πάσχεις από ΣΕΕ. 

Πώς; Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές! 

Πριν παραγγείλεις οτιδήποτε είτε από εστιατόριο είτε από κάποιο delivery, φρόντισε να κοιτάξεις προσεκτικά τα συστατικά του κάθε πιάτου ώστε να είσαι βεβαιωθείς ότι είναι χαμηλά σε FODMAPs ή δεν περιέχουν τα συστατικά (π.χ. μπαχαρικά, λιπαρά, συντηρητικά) που ενδέχεται να πυροδοτήσουν τα συμπτώματα. Πριν επισκεφτείς ένα εστιατόριο, κάνε την έρευνα σου στο Διαδίκτυο, δες το menu online ώστε να γνωρίζεις από πριν αν μπορείς να το επισκεφτείς. Όταν φτάσεις στο κατάστημα, μπορείς να ζητήσεις περισσότερες πληροφορίες ή ζήτησέ τους να αφαιρέσουν/αντικαταστήσουν κάποιο συστατικό που ενδέχεται να σου προκαλέσει συμπτώματα.

Φρόντισε οι επιλογές να κυμαίνονται ανάμεσα στα τρόφιμα που γνωρίζεις ότι δεν θα σε επηρεάσουν: άπαχες ψητές πρωτεΐνες όπως κοτόπουλο, ή ψάρι, υδατάνθρακες χαμηλούς σε FODMAPs όπως ρύζι, κινόα, ψωμί με προζύμι, λαχανικά όπως κολοκυθάκια, σπανάκι, φρούτα όπως ακτινίδιο, πορτοκάλι, φράουλα, ανανά.

Προσπάθησε να μην μένεις πολλές ώρες μέσα στην ημέρα νηστικός/-η καθώς όταν μένεις πολλές ώρες με άδειο στομάχι ενδέχεται να σου προκαλέσει συμπτώματα όπως αέρια, μετεωρισμό, φούσκωμα. Επιπλέον, αν παραμένεις νηστικός για πολλές ώρες και πας έπειτα για φαγητό το αίσθημα της πείνας θα σε οδηγήσει σε υπερκατανάλωση. Με τη σειρά της η υπερκατανάλωση ενδέχεται να σου προκαλέσει συμπτώματα όπως ερυγή, μετεωρισμό, αέρια, πόνο στην κοιλιά κ.α. Καλό είναι να αποφύγεις και την κατανάλωση αλκοόλ καθώς αν και στην αρχή φαίνεται να χαλαρώνει το έντερο σε μεγάλες ποσότητες επηρεάζει την κινητικότητα, την απορρόφηση και τη διαπερατότητα του γαστρεντερικού σωλήνα, ερεθίζοντας το έντερο ενώ μπορεί να προκαλέσει διάρροια σε κάποιους ασθενείς ή δυσκοιλιότητα σε άλλους αντίστοιχα.

Δώσε προσοχή στη μάσηση της τροφής. Προσπάθησε να μασάς όσο πιο αργά μπορείς το φαγητό σου. Φρόντισε να έχεις αργή κατάποση ώστε να αποφύγεις τις μεγάλες ποσότητες αέρα που καταπίνεις όταν τρως γρήγορα και σου προκαλούν φούσκωμα, μετεωρισμό, ερυγή, δυσφορία.

Τα καυτερά και πικάντικα τρόφιμα καθώς ενδέχεται να προκαλέσουν την εμφάνιση συμπτωμάτων ΣΕΕ. Η καψαϊκίνη, συστατικό του τσίλι, έχει βρεθεί ότι αυξάνει την κινητικότητα του εντέρου και τον πόνο στην κοιλιακή χώρα.

Είναι πολύ σημαντικό να θυμάσαι πως η κάθε ασθενής με ΣΕΕ έχει διαφορετική αντίδραση και χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση για να ανακουφιστεί από τα συμπτώματα. Αν πάσχεις από ΣΕΕ είναι καλό να επισκεφτείς έναν επαγγελματία διαιτολόγο-διατροφολόγο με εξειδίκευση στην αντιμετώπιση του ΣΕΕ ώστε να σε καθοδηγήσει στο ταξίδι της ανακούφισης!

Το ΣΕΕ είναι μια πάθηση που μπορεί να επηρεάσει έντονα την καθημερινότητα του ατόμου και να δυσκολέψει ακόμη και τις πιο απλές περιστάσεις όπως αυτή της εξόδου ή της παραγγελίας φαγητού. Με την κατάλληλη προσέγγιση και τις κατάλληλες συμβουλές, θα μπορέσεις να προλάβεις και να διαχειριστείς τα ενοχλητικά και επίπονα συμπτώματα ώστε να απολαύσεις χωρίς άγχος και φόβο την έξοδό σου!

Αν πάσχεις από ΣΕΕ και χρειάζεσαι βοήθεια για τη διαχείριση των συμπτωμάτων, μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μου εδώ!

Αν θέλεις τα πάντα για τον Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου ακολούθησε με στο instagram ή κάνε like στη σελίδα μου στο facebook

Διαβάστε επίσης

Η πιο υγιεινή μαγιονέζα που έχεις φτιάξει!

Είσαι λάτρης της μαγιονέζας; Ε, τότε αυτή η συνταγή για σπιτική και υγιεινή μαγιονέζα με λίγα υλικά που έχεις σίγουρα…

Μάθετε περισσότερα

10 τροφές που αυξάνουν τον μεταβολισμό!

Η ενίσχυση του μεταβολισμού αποτελεί βασικό στόχο για μεγάλη μερίδα ανθρώπων, ειδικά όσοι βρίσκονται σε πρόγραμμα απώλειας βάρους. Ο μεταβολισμός είναι ο…

Μάθετε περισσότερα

Σπιτικό ψωμί χωρίς γλουτένη με φαγόπυρο!

Αν δεν έχεις δοκιμάσει ποτέ φαγόπυρο, αυτό το ψωμί με φαγόπυρο χωρίς γλουτένη θα σε εντυπωσιάσει!! Αν όμως έχεις δοκιμάσει…

Μάθετε περισσότερα
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ας ξεκινήσουμε μαζί τη διατροφική σου μεταμόρφωση!

Κλείσε τώρα το ραντεβού σου καλώντας με στο 21 1418 5420 ή

συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας