fbpx
Skip to content

Υποθυρεοειδισμός και Διατροφή

υποθυρεοειδισμός και διατροφή

Όπως είδαμε σε προηγούμενο άρθρο, οι διαταραχές του θυρεοειδή διακρίνονται σε διάφορες κατηγορίες, με μια από τις πιο συχνά εμφανιζόμενες να είναι ο υποθυρεοειδισμός. Η διατροφή και στον υποθυρεοειδισμό έχει πολύ σημαντικό ρόλο για την ενίσχυση της εύρυθμης λειτουργίας του θυρεοειδή.

Ο υποθυρεοειδισμός είναι η διαταραχή κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας παράγει μικρότερη ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών, δηλαδή υπολειτουργεί.

Τα πιο συχνά συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού είναι η έντονη κόπωση και η έλλειψη ενέργειας, η βραχνάδα στη φωνή, η δυσκοιλιότητα, η μυϊκή αδυναμία και οι κράμπες, το μουδιάσματα στα δάχτυλα και τα χέρια, τα ξηρά και αδύναμα μαλλιά, η ελαφρώς αυξημένη αρτηριακή πίεση, η αυξημένη χοληστερόλη κ.οκ.

Ένα από τα συμπτώματα που σχετίζονται με τον υποθυρεοειδισμό είναι και η δυσκολία διαχείρισης του βάρους. Η μείωση του βασικού μεταβολισμού έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους και του λίπους και τη δυσκολία απώλειας κιλών.

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ο βασικός ρυθμιστής του μεταβολισμού. Στον υποθυρεοειδισμό, η μειωμένη ή καθόλου έκκριση των θυρεοειδικών ορμονών προκαλεί μείωση του βασικού μεταβολισμού με αποτέλεσμα να παρατηρείται αύξηση του βάρους και λίπους και δυσκολία απώλειας κιλών. 

Στην περίπτωση υποθυρεοειδισμού, ο βασικότερος στόχος που θέτουν από κοινού ο διαιτολόγος-διατροφολόγος και ο ασθενής είναι η συμπλήρωση όλων των θρεπτικών συστατικών που χρειάζονται για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδή καθώς και η διαχείριση του βάρους μέσω της διατροφής. Η διατροφή προσαρμόζεται σε μικρότερη θερμιδική πρόσληψη ώστε να διατηρηθεί σταθερό το βάρος. 

Τα μικρά και συχνά γεύματα είναι πολύ σημαντικός παράγοντας στη διαχείριση του βάρους σε ασθενείς με υποθυρεοειδισμό έτσι ώστε να αποφεύγονται οι απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα, να διατηρείται ο μεταβολισμός σε εγρήγορση και να μειώνονται τα επίπεδα της κορτιζόλης, η οποία ευθύνεται για την ταχεία αύξηση του βάρους και του κοιλιακού λίπους κυρίως γύρω από την περιοχή της κοιλιάς.

Η κατανάλωση ποικιλίας λαχανικών συστήνεται σε άτομα που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό. Ωστόσο, είναι καλό να δίνεται προσοχή στην κατανάλωση σόγιας και των προϊόντων της  καθώς και στα ωμά σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, κ.ά.) καθώς περιέχουν βρογχοκηλογόνα συστατικά (goitrogens) και παρεμποδίζουν την παραγωγή και λειτουργία των θυρεοειδικών ορμονών. Τα τρόφιμα αυτά πρέπει να περιοριστούν κυρίως όταν συνυπάρχει ανεπάρκεια ιωδίου, όπως μπορεί να συμβεί σε άτομα που δεν χρησιμοποιούν αλάτι χωρίς ιώδιο και δεν καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες θαλασσινών. Ένας καλός τρόπος για να μειώσουμε την περιεκτικότητα των τροφίμων αυτών σε βρογχοκηλογόνες ουσίες είναι να τα βράζουμε πριν τα καταναλώσουμε καθώς απενεργοποιείται περίπου το 30% αυτών των συστατικών.

Η κατανάλωση φρούτων είναι επίσης σημαντική για άτομα που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσιες πηγές πολυφαινολών και άλλων αντιοξειδωτικών συστατικών ενώ σύμφωνα με μελέτες, υπάρχει συσχέτιση μεταξύ χορτοφαγικής διατροφής και μειωμένου κινδύνου εμφάνισης υποθυρεοειδισμού.

διατροφή για τον υποθυρεοειδισμό

Ένα απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού συστατικό που προσλαμβάνεται μέσω της διατροφής είναι το ιώδιο. Το ιώδιο διενεργεί σημαντικό ρόλο στην παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών και η πρόσληψή του είναι απαραίτητη για τη εύρυθμη λειτουργία του θυρεοειδή. Η ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη για γυναίκες και άντρες είναι 150 γραμμ. και τα τρόφιμα που περιέχουν ιώδιο είναι:

  • Επιτραπέζιο αλάτι
  • Ψάρια και οστρακοειδή
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Αυγά
  • Φρούτα και λαχανικά που καλλιεργούνται σε εδάφη με αυξημένα ποσοστά ιωδίου

Σημαντικό, ωστόσο, είναι να μη γίνεται υπερκατανάλωση ιωδίου και να παραμένουμε στην ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη καθώς η λήψη μεγάλων ποσοτήτων για μεγάλα χρονικά διαστήματα ενδέχεται να δράσει αρνητικά στη λειτουργία του θυρεοειδή.

Ακόμη ένα σημαντικό συστατικό απαραίτητο για τη παραγωγή των ορμονών του θυρεοειδούς είναι το σελήνιο. Το σελήνιο προσλαμβάνεται αποκλειστικά μέσω της διατροφής και εκτός από τη συμμετοχή του στην παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση προστατεύοντας τον θυρεοειδή αδένα από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν οξειδωτικό στρες. Τρόφιμα που είναι πλούσιες πηγές σεληνίου είναι:

  • Ξηροί καρποί: καρύδια Βραζιλίας (Brazilian nuts)
  • Ζωικά προϊόντα: κρέας, πουλερικά, ψάρια και θαλασσινά
  • Δημητριακά ολικής άλεσης: βρώμη, καστανό ρύζι, κινόα 
  • Γαλακτοκομικά
  • Λαχανικά: μανιτάρια portobello και shiitake
  • Τόφου

Ο ψευδάργυρος είναι ακόμη ένα ιχνοστοιχείο που συμμετέχει στη σύνθεση των ορμονών του θυρεοειδούς. Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου φαίνεται να σχετίζεται με την εμφάνιση υποθυρεοειδισμού. Είναι πολύ σημαντικό η διατροφή μας να καλύπτει την ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη – 9.4 γραμμ. για τους άντρες και 7.5 γραμμ. για τις γυναίκες.

Οι βασικότερες πηγές ψευδαργύρου:

  • Το μοσχαρίσιο συκώτι
  • Τα πουλερικά
  • Το αυγό
  • Τα φιστίκια
  • Η λεκιθίνη της σόγιας
  • Ο μαϊντανός
  • Τα φασόλια και το καλαμπόκι
  • Τα όσπρια
  • Τα προϊόντα ολικής άλεσης

Η ανεπάρκεια ασβεστίου έχει σημαντικές επιπτώσεις σε γυναίκες με υποθυρεοειδισμό αφού οι θυρεοειδικές ορμόνες συμμετέχουν και στην αναδόμηση των οστών. Επίσης, συχνά, η TH συσχετίζεται με έλλειψη βιταμίνης D. Από την άλλη, η επάρκεια σε βιταμίνη D φαίνεται να βοηθά στη μείωση των αντισωμάτων έναντι του θυρεοειδούς. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να εντάσσονται στη διατροφή των ασθενών τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D.

Τροφές πλούσιες πηγές ασβεστίου είναι:

Γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γιαούρτι, γάλα, τυρί

Μικρά ψάρια που καταναλώνονται με το κόκκαλο όπως σαρδέλα, γαύρος, κολιός

Όσπρια όπως φακές, φασόλια, ρεβίθια

Πράσινα λαχανικά όπως μπάμιες, αντίδια

Ξηροί καρποί όπως αμύγδαλα, καρύδια

Τροφές πλούσιες πηγές βιταμίνης D είναι:

Λιπαρά ψάρια όπως σαρδέλα, γαύρος, σκουμπρί, κολιός, σολομός

Κρόκος αυγού

Μανιτάρια

Τρόφιμα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D

Σύμφωνα με έρευνες, οι ασθενείς που πάσχουν από κοιλιοκάκη, ένα αυτοάνοσο που οφείλεται στη δυσανεξία στη γλουτένη, σχετίζεται με αυξημένο επιπολασμό TH και αντίστροφα για αυτό και οι ερευνητές προτείνουν την εξέταση των ασθενών με υποθυρεοειδισμό να ελέγχονται και για κοιλιοκάκη. Ωστόσο, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής επαρκή στοιχεία για την υιοθέτηση δίαιτας χωρίς γλουτένη σε ασθενείς που πάσχουν από διαταραχές του θυρεοειδή. Η κατανάλωση, βέβαια, δημητριακών ολικής άλεσης συστήνεται χάρη στα υψηλά ποσοστά θρεπτικών συστατικών που περιέχουν μεταξύ των οποίων και το σελήνιο.

Στον υποθυρεοειδισμό είναι καλό, επίσης, να αποφεύγεται η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών καθώς αφενός συμβάλλουν στην πρόσληψη βάρους και λίπους αφετέρου ενδέχεται να επηρεάσουν την ικανότητα του σώματος να απορροφήσει τις θυρεοειδείς ορμόνες που λαμβάνονται μέσω φαρμακευτικής αγωγής. Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνες η κατανάλωση καφέ, η κατανάλωση προϊόντων σόγιας, τα συμπληρώματα ασβεστίου και σιδήρου φαίνεται να επηρεάζουν εξίσου την απορρόφηση της ορμόνης που λαμβάνεται μέσω φαρμακευτικής αγωγής.

Ο συνδυασμός της φαρμακευτικής αγωγής με ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής που θα περιλαμβάνει όλα τα θρεπτικά στοιχεία που αναφέρθηκαν παραπάνω, είναι η λύση για τη διαχείριση του βάρους του ασθενή.

Αν χρειάζεσαι οποιαδήποτε βοήθεια μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μου εδώ!

Αν θέλεις να μάθεις τα πάντα για τη διατροφή και την υγεία ακολούθησε με στο Instagram ή κάνε like στη σελίδα μου στο Facebook.

Διαβάστε επίσης

Σαρδέλα αχνιστή στο τηγάνι!!

Εάν δυσκολεύεσαι με το ψάρι και δεν μπορείς να βρεις τρόπους να το προσθέσεις στη διατροφή σου, δοκίμασε αυτή την…

Μάθετε περισσότερα

Μπισκότα με 3 υλικά!

Back to school και σου έχω το πιο γρήγορο και εύκολο σνακ για τα παιδάκια σου αλλά και για σένα…

Μάθετε περισσότερα

Back to School: Tips για να αποκτήσει το παιδί μου υγιεινές διατροφικές συνήθειες!

Η επιστροφή στο σχολείο σηματοδοτεί μια νέα αρχή τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς. Η επάνοδος στο…

Μάθετε περισσότερα
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ας ξεκινήσουμε μαζί τη διατροφική σου μεταμόρφωση!

Κλείσε τώρα το ραντεβού σου καλώντας με στο 21 1418 5420 ή

συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας