Το ξινολάχανο είναι κάτι παραπάνω από ένα μείγμα λάχανου και αλατιού—είναι ένα πραγματικό θαύμα ζύμωσης!
Ένας εύκολος τρόπος να δημιουργήσεις προβιοτικά στο σπίτι, με απλά υλικά!
Κατά τη διαδικασία της ζύμωσης:
Αναπτύσσει τη χαρακτηριστική του γεύση
Εμπλουτίζεται με βιταμίνες, μέταλλα και προβιοτικά
Γίνεται σύμμαχος της υγείας σου!
ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΞΙΝΟΛΑΧΑΝΟΥ:
- Βελτιώνει την υγεία του εντέρου
- Ενισχύει το ανοσοποιητικό
- Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
Αν θες, λοιπόν, το εντεράκι σου να σε ευγνωμονεί καθημερινά, δοκίμασε αυτή τη συνταγή για να φτιάξεις με φυσική ζύμωση τα δικά σου προβιοτικά.
Υλικά για βάζο 2 κιλών:
- 2 κιλά ψιλοκομμένο λάχανο (άσπρο και σκληρό)
- 2 τριμμένα καρότα
- 1 ψιλοκομμένη πιπεριά
- κόκκους από μαύρο πιπέρι
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 κ.σ. αλάτι χωρίς ιώδιο
Εκτέλεση:
Αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου και το κόβουμε σε τέταρτα, αφαιρώντας τον πυρήνα.
Ψιλοκόβουμε το λάχανο και την πιπεριά και τρίβουμε το καρότο.
Τοποθετούμε το ψιλοκομμένο λάχανο σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνουμε το αλάτι και κάνουμε μασάζ με το αλάτι στο λάχανο με τα χέρια μας για περίπου 3-4’. Το λάχανο θα γίνει νερουλό και λίγο μαλακό, αυτό ακριβώς θέλουμε.
Προσθέτουμε το καρότο και την πιπεριά και κάνουμε λίγο μασάζ ακόμα.
Προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε το λάχανο σε ένα βάζο και χρησιμοποιούμε τη γροθιά μας για να πιέσουμε το λάχανο προς τα κάτω. Αυτή η διαδικασία αναγκάζει το λάχανο να απελευθερώσει περισσότερο υγρό.
Γεμίζουμε το βάζο και πιέζουμε προς τα κάτω το λάχανο μέχρι το υγρό να ανέβει πάνω από την επιφάνεια και να βυθιστεί το λάχανο στο υγρό του.
Δεν βάζουμε νερό στο λάχανο! Όσο καλύτερα πιέζουμε το λάχανο τόσο περισσότερο υγρό θα βγάλει.
Καλύπτουμε το βάζο με ένα πανί ή με μια γάζα και ένα λαστιχάκι.
Διατηρούμε το βάζο σε θερμοκρασία δωματίου. Ελέγχουμε καθημερινά και πιέζουμε το λάχανο για να το κρατήσουμε βυθισμένο στο υγρό του.
Προσοχή: αν το λάχανο δεν είναι βυθισμένο στο υγρό του, θα χαλάσει στο πάνω μέρος του.
Θα αρχίσουμε να βλέπουμε φυσαλίδες μέσα σε λίγες μέρες, οι οποίες είναι σημάδι ζύμωσης.
Δοκιμάζουμε μετά από 3 -4 ημέρες. Όταν μας φαίνεται καλό στη γεύση, είναι έτοιμο. Αυτό μπορεί να διαρκέσει από μερικές ημέρες έως 1-2 εβδομάδες (εξαρτάται από την εξωτερική θερμοκρασία). Όσο πιο ζεστή η εξωτερική θερμοκρασία, τόσο πιο γρήγορα γίνεται η ζύμωση!
Αν προτιμάτε ένα πιο όξινο ξινολάχανο, αφήστε το να ζυμωθεί περισσότερο.
Μόλις είναι έτοιμο, βάζουμε ένα καπάκι στο βάζο και το φυλάμε στο ψυγείο.
Τι να προσέξεις:
Χρησιμοποιούμε αλάτι χωρίς ιώδιο, γιατί το ιώδιο μαλακώνει το λάχανο και δεν γίνεται τραγανό.
Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ ξύδι καθώς εξουδετερώνει τα φιλικά βακτήρια.
Καλή απόλαυση!
Αν θέλεις να δεις περισσότερες υγιεινές συνταγές, ακολούθησέ με στο Instagram ή κάνε like στη σελίδα μου στο Facebook!
Διαβάστε επίσης
Ραγού με κολοκυθάκια και γιαούρτι (Tocană de dovlecei )!
Ραγού με κολοκυθάκια και γιαούρτι: Μια ακόμη πεντανόστιμη, ελαφριά και σούπερ θρεπτική μολδαβική συνταγή που μου ζητήσατε και, φυσικά, σας ετοίμασα!Ένα…
Εντερικό Μικροβίωμα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον «δεύτερο εγκέφαλό» μας!
Το εντερικό μικροβίωμα αναφέρεται στο σύνολο των μικροοργανισμών (βακτήρια, ιοί, μύκητες και άλλοι μικροοργανισμοί) που «κατοικούν» στο έντερο του ανθρώπου.…
Το πιο εύκολο ψάρι του καλοκαιριού!
Καλοκαίρι χωρίς ψάρι γίνεται; Ε, όχι δεν γίνεται! Για αυτό σου έχω ετοιμάσει αυτή τη συνταγή για καλοκαιρινό ψάρι με…