Τόφου: Τι είναι και τι προσφέρει στον οργανισμό μας
Ιδιαίτερα δημοφιλές σε όσους ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή (vegan/vegetarian ή ακόμη και σε περιόδους νηστείας), αρκετά γνωστό πλέον στο ευρύτερο κοινό, το τόφου είναι μια έξυπνη εναλλακτική επιλογή για όσους επιθυμούν να μειώσουν την κατανάλωση τυριών-και όχι μόνο- ζωικής προέλευσης!
Τι είναι το τόφου;
Το τόφου είναι τρόφιμο που προέρχεται από τις χώρες της Ανατολικής Ασίας και παράγεται από γάλα σόγιας στο οποίο προστίθεται πηκτικός παράγοντας ώστε να πάρει τη μορφή πηκτού μείγματος (τυρόπηγμα) και στη συνέχεια συμπιέζεται και κόβεται σε μεγάλα κομμάτια, όπως συμβαίνει και με την παραγωγή τυριών ζωικής προέλευσης. Βασικό χαρακτηριστικό του τόφου είναι πως έχει ουδέτερο άρωμα και μπορεί να πάρει τη γεύση και την υφή των συστατικών με τα οποία μαγειρεύεται.
Διατροφική αξία τόφου
Όπως και η σόγια, έτσι και το τόφου προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό μας αφού είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών (14 γρ. / 100 γρ. τόφου), περιέχει τα 9 απαραίτητα για τον οργανισμό μας αμινοξέα (λευκίνη, η ισολευκίνη, η βαλίνη, η τρυπτοφάνη, η μεθειονίνη, η λυσίνη, η ιστιδίνη, η φαινυλαλανίνη και η θρεονίνη), είναι πλούσια πηγή σιδήρου (5.4 γρ. / 100γρ. προϊόντος) και ασβεστίου (350γρ. / 100 γρ. προϊόντος). Επιπλέον, είναι πηγή βιταμινών, πολυακόρεστων λιπαρών όπως ισοφλαβόνες και μετάλλων.
Το τόφου είναι φτωχό σε θερμίδες, δεν περιέχει γλουτένη και χοληστερόλη σε αντίθεση με τα τυριά ζωικής προέλευσης.
Οφέλη του τόφου για τον οργανισμό
- Μυϊκή Μάζα: Η υψηλή περιεκτικότητα του τόφου σε πρωτεΐνες συμβάλλει διατήρηση της μυϊκής μάζας, στην αποκατάσταση των ιστών καθώς και στην ανάπτυξη και στην ανάπλαση των μυών. Είναι ιδανικό για όσους αθλούνται συστηματικά και αντιμετωπίζουν προβλήματα τραυματισμών.
- Καρδιαγγειακές παθήσεις: Η κατανάλωση τόφου αλλά και προϊόντων σόγιας γενικότερα, ως υποκατάστατο ζωικών παραγώγων έχει βρεθεί πως συμβάλλει στην προαγωγή της καρδιαγγειακής υγείας. Σύμφωνα με έρευνα, όσοι καταναλώνουν τακτικά σόγια παρουσιάζουν χαμηλότερα επίπεδα ολικής και LDL (κακής) χοληστερόλης όσους δεν καταναλώνουν. Τείνουν επίσης να έχουν υψηλότερα επίπεδα HDL (καλής) χοληστερόλης.
- Εμμηνόπαυση και διαχείριση συμπτωμάτων: Το τόφου περιέχει φυτοοιστρογόνα -όπως και η σόγια- φυτικές ενώσεις που «μιμούνται» τη δράση των οιστρογόνων των γυναικών. Κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης όταν μειώνεται ραγδαία η παραγωγή των οιστρογόνων των γυναικών, η κατανάλωση φυτοοιστρογόνων είναι απαραίτητη για την καλύτερη διαχείριση των συμπτωμάτων. Επιπλέον, η κατανάλωσή τους έχει συσχετιστεί με μειωμένη οστική απώλεια, προστασία από καρδιαγγειακή νόσο, καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα, μείωση των εξάψεων.
- Ορισμένοι τύποι καρκίνου: Η κατανάλωση τόφου και γενικότερα προϊόντων σόγιας έχει βρεθεί πως μπορεί να συμβάλλει στην προστασία του οργανισμού από ορισμένα είδη καρκίνου (μαστού και προστάτη) χάρη στην περιεκτικότητά του σε φυτοοιστρογόνα, ισοφλαβόνες αλλά και τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες που διαθέτουν (πλούσιες πηγές βιταμινών, αμινοξέων, μετάλλων).
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλόη: Τελικά είναι καρκινογόνα;
Κατανάλωση
Το τόφου όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, έχει ουδέτερη γεύση και τείνει να παίρνει τη γεύση και την υφή των συστατικών με τα οποία μαγειρεύεται. Η μορφή και η υφή του ποικίλει από πολύ μαλακή έως σκληρή όπου η κάθε μια ενδείκνυται για διαφορετικό τρόπο μαγειρέματος, π.χ. η πιο σκληρή συνήθως μαρινάρεται και ψήνεται ενώ η πιο μαλακές μαγειρεύονται στη γάστρα, στην κατσαρόλα, μπορούν να γίνουν dressing σε σαλάτες κ.λπ.
Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις με μαγειρευτά λαδερά, με όσπρια, να φτιάξεις μια vegan ομελέτα με τόφου, να το καραμελώσεις και να το συνοδεύσεις με ρύζι, να φτιάξεις nuggets από τόφου, να το κάνεις πανέ στον φούρνο κ.α.
Μπορούν όλοι να το καταναλώσουν;
Όπως και με τα περισσότερα προϊόντα σόγιας έτσι και με το τόφου, άτομα που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό καλό είναι να αποφεύγουν την κατανάλωση σόγιας και τόφου καθώς ενδέχεται να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής.
Τόσο η σόγια όσο και τα προϊόντα της θα πρέπει να καταναλώνονται στα πλαίσια ενός ισορροπημένου προγράμματος διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής ώστε να μπορέσουμε να αποκομίσουμε τα μέγιστα οφέλη για την υγεία μας.
Αν θέλεις να μάθεις τα πάντα για την υγιεινή διατροφή ακολούθησε με στο Instagram ή κάνε like στη σελίδα μου στο Facebook.
Για οποιαδήποτε πληροφορία μη διστάσεις να επικοινωνήσεις εδώ μαζί μου!
Διαβάστε επίσης
Η πιο υγιεινή μαγιονέζα που έχεις φτιάξει!
Είσαι λάτρης της μαγιονέζας; Ε, τότε αυτή η συνταγή για σπιτική και υγιεινή μαγιονέζα με λίγα υλικά που έχεις σίγουρα…
10 τροφές που αυξάνουν τον μεταβολισμό!
Η ενίσχυση του μεταβολισμού αποτελεί βασικό στόχο για μεγάλη μερίδα ανθρώπων, ειδικά όσοι βρίσκονται σε πρόγραμμα απώλειας βάρους. Ο μεταβολισμός είναι ο…
Σπιτικό ψωμί χωρίς γλουτένη με φαγόπυρο!
Αν δεν έχεις δοκιμάσει ποτέ φαγόπυρο, αυτό το ψωμί με φαγόπυρο χωρίς γλουτένη θα σε εντυπωσιάσει!! Αν όμως έχεις δοκιμάσει…