Υπερθυρεοειδισμός και Διατροφή
Οι διαταραχές του θυρεοειδή αδένα διακρίνονται σε διαφορετικές κατηγορίες ανάλογα με το μέγεθος και τη σύσταση του θυρεοειδή και ανάλογα με τον τρόπο λειτουργίας του. Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσονται και οι δύο πιο συχνά εμφανιζόμενες διαταραχές, αυτή του υποθυρεοειδισμού και του υπερθυρεοειδισμού.
Έχοντας μιλήσει ήδη για τον ρόλο της διατροφής στη σωστή λειτουργία του θυρεοειδή και τον υποθυρεοειδισμό, ας δούμε σήμερα κάποια βασικά δεδομένα για τον υπερθυρεοειδισμό και τον ρόλο της διατροφής στη διαχείριση των συμπτωμάτων.
Μερικά από τα πιο συχνά συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού είναι η έντονη απώλεια βάρους, η ταχυκαρδία, η αίσθηση άγχους/ανησυχία, ο έντονος εκνευρισμός, το τρέμουλο των χεριών, η εφίδρωση, οι διαταραχές του έμμηνου κύκλου, η διόγκωση του θυρεοειδή, οι διαταραχές του ύπνου κ.α.
Υπερθυρεοειδισμός και Απώλεια βάρους
Ως υπερθυρεοειδισμό αναφέρουμε τη διαταραχή του θυρεοειδή αδένα κατά την οποία ο θυρεοειδής παράγει υπερβολικά μεγάλες ποσότητες θυρεοειδικών ορμονών. Η υπερβολική αυτή παραγωγή έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του βασικού μεταβολισμού που με τη σειρά της προκαλεί μεγάλη απώλεια βάρους και φυσικά δυσκολία να αυξηθεί το σωματικό βάρος.
Υπερθυρεοειδισμός και Διατροφή
Παρά το γεγονός ότι η θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού γίνεται μέσω φαρμακευτικής αγωγής, η διατροφή και σε αυτήν την περίπτωση μπορεί λειτουργήσει συμπληρωματικά και να συμβάλλει ενεργά στην ανακούφιση από τα συμπτώματα του θυρεοειδούς.
Συστατικά και τροφές που συμβάλλουν στην προστασία του θυρεοειδή
Όπως και στην περίπτωση του υποθυρεοειδισμού έτσι και στον υπερθυρεοειδισμό, η πρόσληψη συγκεκριμένων συστατικών απαραίτητων για την εύρυθμη λειτουργία του θυρεοειδούς και η αποφυγή ή περιορισμός κάποιων άλλων που δρουν ανασταλτικά, μπορεί να βοηθήσει συμπληρωματικά στην ανακούφιση από τα συμπτώματα.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υποθυρεοειδισμός και Διατροφή
Τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ιώδιο
Το ιώδιο είναι απαραίτητο συστατικό που συμμετέχει στην παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών. Στην περίπτωση, όμως, του υπερθυρεοειδισμού, η αυξημένη κατανάλωση ιωδίου λειτουργεί αρνητικά, καθώς όσο περισσότερο ιώδιο απορροφάται, τόσο μεγαλύτερη παραγωγή ορμονών πραγματοποιείται.
Τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα ιωδίου
- Μη ιωδιούχο αλάτι
- Φρέσκα φρούτα και λαχανικά
- Όσπρια
- Ασπράδι αυγού
- Κρέας και προϊόντα του (ως 170 γραμμ. / ημέρα)
- Ξηροί καρποί ανάλατοι
- Ελαιόλαδο
- Μπαχαρικά και καρυκεύματα
Σταυρανθή λαχανικά
Τα σταυρανθή λαχανικά συμβάλλουν στη σωστή χρήση του ιωδίου από τον θυρεοειδή συνεπώς σε περιπτώσεις υπερθυρεοειδισμού μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της παραγωγής ορμονών.
Τα σταυρανθή λαχανικά είναι:
- Μπρόκολο
- Λαχανάκια Βρυξελλών
- Κουνουπίδι
- Λάχανο
- Λαχανίδα
Ασβέστιο και βιταμίνη D
Ο υπερθυρεοειδισμός συνήθως προκαλεί τη μείωση της οστικής πυκνότητας με αποτέλεσμα τα οστά να γίνονται εύθραυστα και να αυξάνεται ο κίνδυνος καταγμάτων. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών ενώ η βιταμίνη D συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό.
Τροφές πλούσιες πηγές ασβεστίου είναι:
- Γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γιαούρτι, γάλα, τυρί
- Μικρά ψάρια που καταναλώνονται με το κόκκαλο όπως σαρδέλα, γαύρος, κολιός
- Όσπρια όπως φακές, φασόλια, ρεβίθια
- Πράσινα λαχανικά όπως μπάμιες, αντίδια
- Ξηροί καρποί όπως αμύγδαλα, καρύδια
Τροφές πλούσιες πηγές βιταμίνης D είναι:
- Λιπαρά ψάρια όπως σαρδέλα, γαύρος, σκουμπρί, κολιός, σολομός
- Κρόκος αυγού
- Μανιτάρια
- Τρόφιμα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D
Καλά λιπαρά και ω-3 λιπαρά οξέα
Η πρόσληψη καλών λιπαρών και ω-3 λιπαρών οξέων δρα ενάντια στη φλεγμονή συμβάλλοντας έτσι στη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς και κατ’ επέκταση στην ισορροπημένη παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών.
Τροφές πλούσιες σε καλά λιπαρά και λιπαρά ω-3 είναι:
- Ελαιόλαδο
- Αβοκάντο
- Σπόροι όπως λιναρόσπορος, κολοκυθόσπορος, σπόροι chia
- Ξηροί καρποί όπως καρύδια, φουντούκια, αμύγδαλα
- Λιπαρά ψάρια όπως σαρδέλα, σκουμπρί
Μπαχαρικά
Ορισμένα μπαχαρικά και βότανα έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες προστατεύοντας έτσι τον θυρεοειδή και εξισορροπώντας τη παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών. Ο κουρκουμάς, το πράσινο τσίλι και το μαύρο πιπέρι φαίνεται να δρουν ευεργετικά σε ασθενείς με υπερθυρεοειδισμό.
Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται στον υποθυρεοειδισμό
- Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ιώδιο όπως οστρακοειδή, γαλακτοκομικά προϊόντα, κρόκος αυγών, ιωδιούχο αλάτι, επεξεργασμένα τρόφιμα.
- Νιτρικά και νιτρώδη άλατα τα οποία ενδέχεται να συμβάλλουν στην αυξημένη απορρόφηση ιωδίου από τον θυρεοειδή αδένα. Τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα νιτρικών είναι
- Υπερπεξεργασμένα τρόφιμα όπως αλλαντικά, έτοιμες σάλτσες, αναψυκτικά, αρτοσκευάσματα και σφολιάτες
- Πράσινα Λαχανικά όπως σπανάκι, μαρούλι, πράσο, αντίδια, άνηθος, γογγύλια, καρότα, κολοκύθια κ.α
Ο συνδυασμός της φαρμακευτικής αγωγής με ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής από επαγγελματία διαιτολόγο-διατροφολόγο που θα περιλαμβάνει όλα τα θρεπτικά στοιχεία που αναφέρθηκαν παραπάνω και θα περιορίζει την πρόσληψη των «ύποπτων» συστατικών μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή να ανακουφιστεί από τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού και να μπορέσει να κάνει ομαλότερη διαχείριση του βάρους του.
Αν χρειάζεσαι οποιαδήποτε βοήθεια μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μου εδώ!
Αν θέλεις να μάθεις τα πάντα για την υγιεινή διατροφή ακολούθησε με στο Instagram ή κάνε like στη σελίδα μου στο Facebook.
Διαβάστε επίσης
Σαρδέλα αχνιστή στο τηγάνι!!
Εάν δυσκολεύεσαι με το ψάρι και δεν μπορείς να βρεις τρόπους να το προσθέσεις στη διατροφή σου, δοκίμασε αυτή την…
Μπισκότα με 3 υλικά!
Back to school και σου έχω το πιο γρήγορο και εύκολο σνακ για τα παιδάκια σου αλλά και για σένα…
Back to School: Tips για να αποκτήσει το παιδί μου υγιεινές διατροφικές συνήθειες!
Η επιστροφή στο σχολείο σηματοδοτεί μια νέα αρχή τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς. Η επάνοδος στο…